Virkning av alkohol

Dette gjør alkohol med kvinnekroppen

- Det er en ubehagelig sannhet.

MODERAT: Mye alkohol over tid er ikke bra for deg og kroppen din.
MODERAT: Mye alkohol over tid er ikke bra for deg og kroppen din. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

- De fleste organer kan ta skade av betydelig alkoholinntak, sier Lossius. Det gjelder blant annet hjernen. Det er faktisk mulig å pådra seg en hjerneskade dersom du over tid drikker mye.

Det sier klinikkdirektør ved Bergensklinikkene Kari Lossius.

Drikker du mye alkohol - over tid - går det naturligvis utover kroppen din.

Det kan bidra til høyere blodtrykk. Dessuten inneholder alkohol «tomme kalorier», som ikke er spesielt sunt for kroppen.

Det er også verdt å merke seg at alkohol kan påvirke medikamentene du tar, som igjen påvirker helsen din.

Alkohol er rett og slett ikke helsebringende. Det viser blant annet en studie fra British Medical Journal.

Selv positive ringvirkninger av det ene glasset, som vi liker å tenke at er bra for kropp og sjel, er nok overdrevent.

Det betyr jo ikke at moderat alkoholkonsum er farlig for deg. Men alkohol medfører også en del risikoer.

- Dette er en godt etablert og ubehagelig sannhet. En sannhet mange har veldig store problemer med å ta innover seg. Vi vil liksom ikke være med på at det er slik, men det er ikke til å komme forbi, sier overlege og nestleder ved Forskningsavdelingen ved Kreftregisteret, Kristina Kjærheim.

Går utover de fleste organer

Du kan tabbe deg ut, falle og skade deg, utsette deg for fare og så videre når sansene sløves ned. Men også innvendig får kroppen din kjørt seg:

- Rent kortsiktig vet vi fra forskning at alkohol, i likhet med andre rusmidler, fører til forgiftning ved større inntak. I verste fall kan du dø av overdose hvis du får i deg for mye, sier Lossius.

Sovner fortere, men sover dårligere

Mange tror at alkohol kan hjelpe deg å sove bedre. Et team fra University of Melbourne testet denne hypotesen ved å måle søvnkvaliteten til en gruppe unge mennesker med og uten alkohol.

FUNGERER SOM SOSIALT LIM: Kari Lossius er klinikkdirektør ved Bergensklinikkene har full forståelse for at mange har glede av alkohol, men får ikke med på å at det gir noen helsefordeler utover det.
FUNGERER SOM SOSIALT LIM: Kari Lossius er klinikkdirektør ved Bergensklinikkene har full forståelse for at mange har glede av alkohol, men får ikke med på å at det gir noen helsefordeler utover det. Foto: FOTO: Sigmund Karterud

Hvor mye er skadelig?

Det finnes ingen sikker grense på hvor mye du kan drikke før kroppen tar skade av det.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) definerer imidlertid storforbruk for kvinner på 14 alkoholenheter per uke, og for menn som 21 alkoholenheter per uke.

Over dette forbruksnivået er det ifølge WHO forhøyet risiko for helseskader som organskader.

En alkoholenhet tilsvarer omtrent et lite glass vin eller en flaske øl.

Kilde: Avogtil.no

En kveld fikk de en drink med appelsinjuice og vodka, og en annen kveld fikk de en placebo-variant (der bare sugerøret var dyppet i vodka).

Ellers la de seg til normal tid. Studien viste at delta-søvnen, den dype delen som er viktig for å være uthvilt og velfungerende, økte da personene hadde drukket alkohol.

Men samtidig økte også andre aktiviteter i hjernen, som vanligvis er der når hjernen bare hviler - og ikke sover. Søvnen var dermed ikke normal.

- Mange føler at alkohol hjelper dem i å sovne raskere, og derfor assosierer de det med et hjelpemiddel for god søvn. Men det vi ser er at søvnkvaliteten ikke er god, sa en av forskerne bak studien, Christian Nicholas, til Time Magazine.

Øker kreftrisikoen

Kreft er en annen sykdom som knyttes til alkohol, og dette er en fare forskere og leger har vært klar over lenge.

- Det at alkohol øker risikoen for kreft er gammel kunnskap. Allerede for 100 år siden så man at bartendere og andre som drakk mye hadde økt risiko for å få kreft i munn, svelg, strupe og spiserør, sier Kristina Kjærheim, ved Forskningsavdelingen ved Kreftregisteret.

På 80- og 90-tallet oppdaget man også sammenheng mellom alkoholinntak og brystkreft. Årsaken til at forskerne ble oppmerksomme på dette først da, var både at kvinner hadde begynt å drikke mer, og at man hadde fått bedre studier og metoder.

I dag finnes et 100-talls studier som slår fast dette faktumet.

- Det er ingen tvil om at brystkreftfaren øker med inntak av alkohol. Selv når studiene justeres etter alle andre kjente risikofaktorer, er resultatene like tydelige, sier hun.

Enkelt kan man si at risikoen øker med ti prosent hver gang du øker gjennomsnittskonsumet ditt med ett glass om dagen.

- Det anbefales derfor at kvinner, dersom de drikker alkohol, ikke drikker mer enn en alkoholenhet per dag i gjennomsnitt, sier hun.

Om du så drikker mer øker ikke risikoen så mye i seg selv. Men den har likevel stor betydning, ettersom brystkreft rammer så mange kvinner som det gjør.

Det er viktig å huske på at det er mange andre ting som påvirker en også. Å kutte ut alkohol er ikke ensbetydende med å redusere risiko for brystkreft.

Det er heller ikke slik at de som drikker mye nødvendigvis vil få det.

- Andre viktige risikofaktorer er tidspunkt for første menstruasjon, tidspunkt for når overgangsalderen starter, antall barnefødsler og tidspunkt for første barnefødsel, sier hun.

Alkoholinntak øker forøvrig fortsatt risikoen for å få kreft i munn, svelg, strupe og spiserør også.

Aldri for sent å begynne å begrense seg

Får dette deg til å føle på et ubehag fordi du vet at forbruket de siste årene har vært litt høyt, er det en trøst at det alltid er et poeng å slutte og drikke eller redusere konsumet.

Så langt har studier oftest vist at det er det konsumet du har hatt de siste fem til ti årene som har størst betydning.

Vi vet altså at alkohol skader kroppen, men det er ikke fastsatt noen internasjonal grenseverdi for hva du kan tillate deg. Det er så store individuelle forskjeller at dette blir vanskelig å fastslå.

«Helsedirektoratet anbefaler å begrense alkoholinntaket, at man ikke drikker alkohol for helsens skyld, og at man unngår beruselse og tenker over hvilke situasjoner man inntar alkohol i. Barn og unge under 18 år og gravide anbefales helt å avstå fra alkohol», skriver kampanjeorganisasjonen for alkovett Av-og-til på sine nettsider.

SAMMENHENG MELLOM BRYTSKREFT OG ALKOHOL: Kristina Kjærheim er overlege og påpeker at risikoen for brystkreft øker med inntaket av alkohol
SAMMENHENG MELLOM BRYTSKREFT OG ALKOHOL: Kristina Kjærheim er overlege og påpeker at risikoen for brystkreft øker med inntaket av alkohol Foto: Foto: Ann-Elin Wang

- Men jo mer du drikker og jo lengre tid du drikker over, jo større er risikoen for de langvarige skadene. Det er heller ingenting som tyder på at kroppens skades mer ved kontinuerlig drikking enn ved skikkelig vikingfyll en gang i blant, sier Lossius.

- Du glemmer det som er dumt.

Det er likevel ikke til å komme bort fra at alkohol også har en viss positiv effekt på oss mennesker.

Hadde ikke det vært tilfellet, ville vi jo ikke drukket.

- Alkohol fungerer på en måte som et sosialt lim i en del sammenhenger, og det er jo den positive effekten, lykkefølelsen, de fleste av oss er ute etter når vi drikker alkohol, sier Lossius.

Med lav promille føles livet greiere og verden litt mer rosa enn ellers.

- Du blir i godt humør og glemmer det som er dumt.

I alle fall for en liten stund.

Ikke drikk vin «for helsas skyld»

At alkoholinntak har noen helsefordeler utover dette, vil hun likevel ikke være med på.

Det å unngå alkohol vil nok til syvende og sist gi deg bedre helse enn å drikke det glasset med rødvin du har hørt at inneholder så mye antioksidanter.

- Er det helsen du tenker på, er det nok bedre å få i seg antioksidantene på annet vis. Ta tran og spis fisk i stedet.

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også