Krangler om barna

Det er ikke automatisk mors rett til å overta barna etter en skilsmisse. Og det er heller ikke opp til henne hvor mye samvær du som far skal ha.

- Det gjelder å ta grep kjapt for å unngå langvarig konflikt som vil skade barna, sier Roger Sollied Johansen, leder i Foreningen 2 Foreldre. Foto: Benjamin Earwicker
- Det gjelder å ta grep kjapt for å unngå langvarig konflikt som vil skade barna, sier Roger Sollied Johansen, leder i Foreningen 2 Foreldre. Foto: Benjamin Earwicker
Sist oppdatert
Foto: Marja Flick-Bujis
Foto: Marja Flick-Bujis

Roger Sollied Johansen, leder i Foreningen 2 Foreldre, er med på å jobbe for at omsorgsrett skal bli lik for begge parter.

- Det er kulturelt betinget at mor vanligvis får den daglige omsorgen. Slik behøver det ikke nødvendigvis være. Men uansett hvem som har den daglige omsorgen, trenger barna to foreldre i livet sitt, understreker Johansen.

Bitre fedre
Tidligere ble Foreningen 2 Foreldre oppfattet som en forening for bitre fedre, og på mange måter var de også det da de ble stiftet i 1985. Men det går sakte, men sikkert framover både lovmessig og kulturelt for likestilling på mannens vegne. I dag er foreningen for begge foreldrene, men mest av alt for barna.

Mer: Savner barna
Mer: Bli flink til å krangle
Mer: Blir syke av singellivet

- Det er mye som er svært vanskelig ved en skilsmisse. Mange sier og gjør ting de angrer på i etterkant. Vi jobber for å dempe konfliktnivået hjemme, og finne gode, praktiske løsninger, forteller han.

Bedre føre var
Det er lurt å sette ned en avtale mens alt er rosenrødt og dere ikke har tenkt på å gå fra hverandre.

- Og få det på papiret. Avtaler er lite verdt hvis de ikke er skriftlige. Mye kan endre seg hvis dere plutselig er bitre fiender, understreker Johansen.

Det kan være lettere sagt enn gjort, men et tips Johansen har å gi hvis du står midt oppe i det og krangler så busta fyker, er å gi deg. Det er ikke å vinne for enhver pris som er det viktigste. At barna har det bra er viktigere enn at du vinner hver krangel mot eksen.

Mor bestemmer
Foreningen 2 Foreldre vil ha revidert barneloven. Med det mener Johansen at utgangspunktet skal være at mor og far er likeverdige omsorgspersoner og har felles foreldreansvar, ikke at det må bli hver annen helg og en dag i uka - noe som oftest blir fars del av samværet.

- Vi ser ofte at mor er mor, men at far er far så lenge mor vil, sier han.

Det vil F2F til livs. Den ene skal ikke kunne flytte langt av gårde eller skape unødvendige konflikter, som boikotting av samværsavtaler.

- Hvis felles omsorg er utgangspunktet, så kan man fint avtale derfra, og heller dele tiden med barna 60/40 eller lignende. Men det må tas hensyn til at menn er mer engasjerte i barna sine i dag. Menn skifter ikke bare mer bleier enn før, men er også mer med på de daglige aktiviteter, understreker han.

Raske grep
Så står du der, og du og ektefellen har bestemt dere å gå fra hverandre. På hjemmebane er det full krig, og du får ikke se barna nok. Roger Sollied Johansen har gode råd om hva du skal gjøre da.

- Det gjelder å ta grep kjapt for å unngå langvarig konflikt som vil skade barna. Få saken fort inn for mekling, gå rettens vei om det kommer til det punktet. Vær ryddig og bestemt, understreker han.

Man behøver ikke nødvendigvis gå rettens vei for å bli enige. Foreningen 2 Foreldre kan gi råd og tips om hvordan du bør forholde deg.

Sabotasje
Mange menn kan være redde for å tape i retten. Men Johansen mener det er en myte at mannen automatisk taper om de prøver saken for en domstol.

- Ikke forvent at du skal få full omsorgsrett og 50/50, hvis du kommer med kravet etter to år borte. Men om du derimot spør om mer samvær i etterkant, er det sjelden retten sier nei til det. Om barna har base hos mor, vil de mest sannsynlig bli værende der. Faktisk er det beste å bli enige før du flytter ut. Og nok en gang - få alt skriftlig, sier han.

Johansen forteller også at det å boikotte avtaler kan straffe seg, og forteller at i ett eksempel ble omsorgsretten ført tilbake til far fordi mor ikke samarbeidet, og legger til:

- Fremover vil vi se endringer i barnelovgivninga, det er jeg ikke i tvil om. Det systemet vi har i dag er både urettferdig og gammeldags.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også