Bålbrenning
Hvordan tenne bål
Villmarksliv-redaktøren deler sine tips til å fyre opp bål.
En dag ute blir toppet av et godt bål. Få ting er bedre enn varm kaffe eller nygrillede pølser ute i naturen. Fagredaktør Dag Kjelsaas i Villmarksliv deler sine tips om hvordan du kan få til et godt bål - selv om det er vått ute.
Her finner du tørr ved
Hemmeligheten er å finne tørr ved ute. Med lit trening finner du tørr ved under de fleste værforhold.
Først trenger du noen knusktørt som opptenningsved. Kjelsaas anbefaler never fra en bjørk. I tillegg kan du knekke av de små, tørre og ofte helt grå kvistene nederst på et grantre.
Når du har nok småved til å fyre opp med, let etter litt grovere kvister nederst på gran- og furutrær. En god regel er at dersom de har en sprø knekkelyd, er de god ved. Trær som har veltet er også bra. Pass på at veden ikke er råtten. Råtten ved brenner svært dårlig.
Tips:
- Finn et egnet sted å plassere bålet. En god bålplass er litt i le for vinden, og et sted der det ikke tar fyr i bakken eller annet i nærheten.
- Fyr opp never og småkvist først. Så legger du på grovere ved. Det er lov å ha med seg opptenningsbriketter eller lignende.
- Det er forbudt å gjøre opp bål i sommerhalvåret mellom 15. april og 15. september.
- Skal du grille pølser lønner det seg å vente til det er gode glør i bålet.
Les mer:
Slik velger du riktig turstøvel
Denne saken ble første gang publisert 03/11 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.