Klikk.no tester ekstremsport

Tormod tester buldring

En ting vi har nok av i Norge er stein. Jeg klatret opp på en av dem.

Sist oppdatert

Tormod Granheim

33 år fra Bærum

Jobber med motiverende foredrag for næringslivet og ekspedisjoner utenfor allfarvei

2006: Har klatret opp Mount Everest på en dag. Sto på ski ned Nordveggen - som førstemann i verden

2007: Seilte over Atlanterhavet på en sivbåt. Inspirert av Thor Heyerdahls "Ra"

2008: Tester ekstremsporter for Klikk.no

Vi skal teste: Elvepadling, kiting, utforsykling, buldring, fallskjerm, paraglider og hangglider, longboard skating

Morten Gulliksen er gründeren bak nett-sjekkingssuksessen Sukker.no, men etter kontortid er det buldring som gjelder for mannen som i 1996 vant den første norske cupen i buldring. Jeg ble med til Oslos nyeste buldrefelt, Tokerud, for å undersøke om det egentlig kan kalles ekstremsport å klatre bare noen få meter over bakken.

Gammel sport

Buldring er like gammelt som klatresporten, så lenge mennesker har vært interessert i å klatre opp på fjell har de også vært interessert i å måle krefter med små, krevende ruter på en stein i nærheten. I gamle dager kalte man dette nøtte-klatring i Norge, men det er amerikaneren John Gill som regnes som buldringens far.

Et av de mest kjente stedene for buldring er Fontainebleau, en skog utenfor Paris der steiner med buldreproblemer ligger tett i tett. Men man trenger ikke å reise langt for å finne muligheter for buldring. Her kan du finne klatring og buldring nær deg.

Billig, men koster svette

Mange av de andre sportene vi har testet har en ting felles: De er relativt dyre å komme i gang med, og du er avhengig av dyrt utstyr for å holde på. Buldring er annerledes. Du trenger kun utstyr for noen få tusen, men det betyr ikke at du får noe gratis i denne sporten. For det er tungt. Du må ta i.

Forskjellig nivå

Buldring er en gren innen klatring, men det er to ting som skiller denne grenen fra andre former for klatring. For det første trenger du nesten ikke noe utstyr og for det andre er ideen at man klatrer usikret i nærheten av bakken, og bare kan hoppe ned uten å slå seg om klatringen blir for vanskelig. Men jeg skjønner raskt at teori og virkelighet er to forskjellige ting, når jeg lærer begrepet "Highball". For noen meter over bakken, når den store, myke, tjukkasen av en crashpad, man har liggende under seg, blir liten som et frimerke - da vil man ikke ned. Man må opp. Og adrenalinet strømmer fritt i årene. Grensen mellom buldring og tausikret klatring er flytende.

Morten understreker at det er viktig å vurdere disse tingene på bakken. Det er opp til den enkelte å finne problemer som passer egne forutsetninger. Og nettopp her er vi ved kjernen av buldringen. Klatrere på ulike nivåer kan lettere klatre sammen, fordi lette og vanskelige problemer ofte ligger side ved side.

Feil i armene?

Mens vi klatrer får jeg en gryende fornemmelse av at det er noe feil med armene mine. De er litt i tynneste laget. Det sies at det som ikke dreper deg gjør deg sterkere. Men etter noen timer på Tokerud tror jeg tror buldring også gjør deg sterkere.

KLAMRER SEG FAST: Tormod Granheim henger på stein.
KLAMRER SEG FAST: Tormod Granheim henger på stein. Foto: Foto www.tormodgranheim.com

Fakta

Buldring har sitt navn fra det engelske ordet for stein.

Passer for: Passer for deg som liker å pusle puslespill ved hjelp av analyse og rå kraft.

Passer ikke for: Er du ukomfortabel med små og store høyder passer dette kanskje ikke for deg.

Startkostand: Gratis.

Kostnad utstyr: Sko, ca 1.000, crashpad, ca 2.000. Blir du ivrig sliter du ut noen par sko i året, men klatrer du bare en gang i blant varer skoene flere år.

Hva koster det å være aktiv: Nye sko og mer kalk utgjør ikke de helt store kostnadene, men utferdstrang kan gjøre seg gjeldene i mørke og våte årstider.

Adrenalinnivå: Velger du selv, men det øker gjerne med høyden over bakken.

Er det sosialt: Dette er en av de mest sosiale aktivitetene blant ekstremsportene. Ta med venner og picknik-kurven til buldrefeltet der du mingler med andre buldrere.

Er det tidkrevende: Her står aktiviteten i sentrum. Dette kan du gjøre relativt effektivt.

LITT FLINKERE ENN TORMOD: Kristen Reagen buldrer på Ål.
LITT FLINKERE ENN TORMOD: Kristen Reagen buldrer på Ål. Foto: Foto www.tormodgranheim.com

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2008, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også