Fittedebatt:
- På tide å ta f-ordet tilbake
Utfordringen er å få unge jenter til å ta disse ordene i sin munn, mener kjønns- og seksualitetsforsker.
«Hva skal vi egentlig kalle det kvinnelige kjønnsorganet? Det finnes da virkelig ingen «sexy» ord! Fitte? Mus? Det faller meg lite naturlig å kalle skattekisten min det», skrev journalisten selv, på Facebook.
Dette utløste en aldri så liten «fittedebatt». Mens gutta prøvde å renvaske ordet alt de var gode for (all ære til dem for det!), prøvde jentene som sluttet seg til diskusjonen å få gjenhør for sin avsky for ordet fitte, som på norsk ofte omtales som f-ordet.
«Fitte er jo et skjellsord», sa Christine Rydland (30).
«Det er stygt, vulgært...», mente Mariah Hjertholm (19).
«Til og med cunt og pussy er bedre. Kan du ikke finne på et nytt norsk ord?», lurte Elsa Nordeide (34).
- Ta fitta tilbake!
- Å ta fitta tilbake, det tror jeg kan være en god strategi, akkurat som man har gjort med begrepet homse, Nå brukes jo begrepet av de homofile selv, og nær sagt som en hedersbetegnelse. Det å bruke ordet fitte mer nøytralt og fjerne det lugubre ved det, tror jeg kan være en vei å gå, sier språkforsker Tor Erik Jenstad ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
- Poenget er å utfordre tiden vi er i, og den er nok mottagelig for å gripe dette språket, det å få fram den kvinnelige seksualiteten som er der, men som det ikke er språk for, tror kjønns- og seksualitetsforsker Heidi Eng ved Diakonhjemmet Høgskole.
Hun mener at vi er i en tid der det er et ideal å fremstå som ærbar og yndig, som en ren kvinnelig skikkelse med mye femininitet. Da blir det vanskelig å pøse på med ord for seksualitet og kjønnsorganer som bryter med den lille blomsten, det lille frøet i armkroken til mannen.
- Utfordringen må være å få unge jenter til å ta disse ordene i sin munn og samtidig fremstå som de lekre, litt sånn plettfrie, yndige, skjønne, vakre kvinnene det er forventet at de skal være. Den har vært lenge, denne forskjønningen av kvinneligheten, og mange begynner nok å bli lei av den.
Aktiv og passiv seksualitet
- Si - fitte!
Ordet fitte har røtter i norrøn tid og slekter på fit eller fet, som betyr noe så prosaisk som eng ved vann.
- En metode for å klare å ta ordet fitte i sin munn er nettopp og i tankene bytte ut selve ordet fitte, med eng ved vann eller våt eng, mens det som kommer ut av munnen er - fitte, sier sexolog Gro Isachsen.
Hun har gjort kvinners kjønn og seksualitet, ikke minst klitoris, til sin fanesak og var først ute med og konsekvent bruke ordene fitte og pikk sin første bok, Sex, ja takk! (2000). .
- Skal vi finne oss i at noen snakker nedsettende om våre kjæreste kroppsdeler? Nei, vi tar ordene i vår besittelse igjen. Si høyt for deg selv, fitte og pikk. Ordene smaker ganske godt i munnen og på tunga, spesielt når du tenker på alt det deilige og morsomme de representerer. For de fleste er pikk og fitte helt greit, bare de får forklart bakgrunnen til begrepene, sier hun til Klikk.no.
Ser man på kallenavn for kjønnsorganer sånn generelt, så er det også stor forskjell på hvilke assosiasjoner de gir, blir vi fortalt.
Mens kallenavn for menns kjønnsorganer gir assosiasjoner til en aktiv seksualitet (kølla, jernet osv.), gir kallenavn for kvinners kjønnsorganer assosiasjoner til en passiv seksualitet (hulen, hiet osv.).
- Jeg tror bedre informasjon om kvinnekjønnet og kvinneseksualiteten vil kunne skape flere og mer talende ord. Mer aktive ord kan også si mer om at kvinners seksualitet også er en aktiv seksualitet, en seksualitet som kvinner eier og nyter, sier pedagog og sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen, som samler på ord for kjønnsorganer.
Mer kunnskap, flere ord
Mer kunnskap om hvor kvinnen er mest følsom har heldigvis vært med på å skape nye mer talende ord som Koseknappen, Venus-berget, Perla (klitorishodet), ifølge Kühle-Hansen.
- Likevel er de fleste ord på kvinnens kjønnsorganer passive og baserer seg på samleiet og penis premisser, sier hun.
- Galatpippen, artigtappen, rabalderknappen, spetakkelfjæra og så videre, supplerer Jenstad, og oppfordrer oss til å ta ordene i bruk.
Handler om likestilling
- Jeg er lei av beskrivelsene om hulen, hiet og kom hjem til mor, nærmest. Det er så undertrykkende for det høres ut som om det er bare det kvinner gjør. Det handler om å sidestille kvinnelig og mannlig seksualitet, kommenterer Eng.
Et ord som ikke assosierer passivitet er bankemus, som spiller på ordet musa som mange bruker i stedet for fitta, forteller hun. I denne sammenhengen er det en skikkelig kåt dame, blodet strømmer til, noe som gir en bankende følelse i fitta, derav bankemus.
- Gutta har jo for eksempel morrabrød, så hvorfor har ikke vi morrabolle? Vi har jo bollemus... morramus? Fysiologisk sett så har vi jo de samme reaksjonene i kroppen, jenter kan også våkne og være litt småkåte. Nå er jo disse ordene varianter av gutteordene, men det er bare å være litt kreativ, sier hun.
- Og er det vanskelig med akkurat f-ordet, prøv og følg med litt på hvordan kroppen din fungerer når du blir kåt og onanerer, og sett ord på hva det er som skjer i kroppen din. Da vil ordene komme, tipser hun.
Må ikke glemma gutta
Vi må likevel ikke glemme gutta heller, i generaliseringer.
- Det er viktig å påpeke at gutter og menn også har fått en seksualitetsskultur tredd nedover seg som fremhever en ensidig maskulinitet som skal være tøff, nytelsessorientert, promiskuøs og med få muligheter for usikkerhet, sjenerthet og passivhet, sier hun.
- Generelt har heller ikke gutter fått det største repertoaret tilgjengelig i vår kultur, så egentlig blir det like trangt og stereotypt for guttene som for jentene, påpeker kjønns- og seksualitetsforsker Heidi Eng.
- Det er sikkert dem som vil si at vi ikke må bli helt like, men det skjer jo omtrent det samme i guttekroppen som i jentekroppen, når det gjelder kåtskap. Det kommer også gradvis fram at forskjellene ikke er så store.
Drøyt må bare ikke bli en sex-norm
- Det som er morsomt med det å si at man bør ta fitta tilbake, og det synes jeg så absolutt at man bør, er jo at man egentlig sier at: Må de språkreglene egentlig være så strenge?, sier psykolog Peder Kjøs som for tiden er stipendiat ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo.
Han tror at grunnen til at diskusjonen i det hele tatt kommer opp, er at mange ikke har et seksuelt språk i det hele tatt.
- Har du ikke et seksuelt språk, da får du i hvert fall ikke til å si fitta. Men det bør ikke være et mål i seg selv å velge fra lavest mulig hylle, det å finne noe som er så og så vulgært. Det handler om å finne et funksjonelt språk, om å kjenne etter hvilke ord som er ålreit å bruke, i forhold til sin egen kropp, sier han.
- For par er det nok oftere et problem om språket er for stramt og for snevert enn for vulgært og for rått. La oss si at han gjerne vil si «Hora mi, jeg skal pule deg i fitta», skal hun da ikke føle seg fri nok dersom hun ikke liker det? Det blir bare tull å lage en norm ut av det, at det er den drøyeste som er friest og modnest og så videre, det blir en rar norm. Det samme gjelder griseprat generelt. Har du hemninger, da er du treig liksom?, utfordrer Kjøs.
Navn på kvinnens kjønnsorgan:
Dyreliv: Bessa, Beveren, Gullggåsa, Fiskevannet, Høna, Konta, Kråka, Kusa, Mus Bull's, Flatmusen, Musa, Musling, Pelsen, Pusekatten, Pusen, Pussy, Rotta, Skjora, Sommerfugl.
Kroppdel/egennavn: Clit, Cunnus, Cunt, Eye, Fisse, Fløyelsmave, Gash, Genitaliene, Henne, Hennes helligste hjerte, Kuse, Shura, Sjura, Innovertiss, Kjønnsorgan, Klitis, Krillerbasse, Kunta, Leppene, Likkja, Lille Ellen, Nissekona, Nyta Mi', Purva, Putte, Puttine, Skjødet, Skritt, Skritt, Slufsa, Snatch, Tapp, Tis, Tissa, Tissekone,Tissen, Twat, Underlivet, Yoni.
Steder: Fittesprekken, Bingosprekken, Det bunnløse hullet, Åpningen, Veien, Det Sorte Hull, Dirtyhullet, Edens have, Galatippen, Grand Canyon, Himmeriket, Jadeporten, Jodleknappen, Koseknappen, Knappen, Knullehullet mitt, Tunnelen, Kjærlighetstunnelen, Elskovshulen, Landingsstripe, Livets port, Morohulen, Nedentil, Pisa, Sprekken, Streken, Trekanten, Venusberget, Venus. .
Husvær: Lysthuset, Fittegardiner, Nøkkelhullet, Musehullet, Et lykkelig hjem, Lekeplassen, Hjem kjære hjem, Sluse
Oppbevaring: Brønnen, Dåsa, Dåse, Gullgruven, Honninggrotta, Kremkonteiner, Parkeringsplassen, Kukkvarmer, Penisholder, Petakkelfjæra, Potta, Pølsebua, Redet, Skattekisten, Skjeden, Sædbanken, Taska, Termometerholder, Penisholder, Penisvarmer, Vagina, Vulva.
Blomster/natur: Blomsten, Blomsterknoppen, Busken, Dotten, Dusken, Fitta, Granskauen, Måsadott, Svaberg, Grotte, Grøfta, Havet, Innsjøen, Hullet, Kløfta, Orkideen, Perla, Roseblader, Rosen, Sinni, Sprekken, Snippan, Kosemose, Tusenfryd, Ungdomskilden.
Mat: Biffen, Bolla, Fiken, Frikadellen, Indrefileen, Kjærlighetsmumsen, Kjøttkløfta, Muffin, Pita, Plomme, Pølsevarmer, Tuttifrutti.
Navn på mannens kjønnsorgan:
Dyreliv: Anakondaen, Beistet, Bjørn, Bukseormen, Fleskesvermeren, Den enøyde draken, Knerten, Laksen, Pegasus, Pelefanten, Sjiraffhue, Snabelen, Snila, Tissedyret.
Våpen: Buk, Bukse-bulken, Den lillahodete hevneren, Den skalla armen, Den skallede eremitt, Det tredje benet, Harding, Kjærlighetsarmen, Kuk, Kukk, Kuse-Sultan, Lem, Mannslem, Rynken, Tissemann.
Personer: Amors fakkelm, Bacon-Bazookaen, Bazookan, Kremkanonen, Harpunen, Kjøttbajonetten, Klubbe, Knallhetten, Kusetyven, Kølle, Nyrepisker'n, Nytelsesstav, Pilen, Pittritten, Skytern, Slynge, Spyd, Sverd, The Penetrator.
Verktøy: Babyhammern, Dåseåpneren, Eggstokk-kiler'n, Elskovsstangen, Frydpinnen, Jernet, Joystick, Kjærlighetsjojoen, Knaggen, Kock, Konens beste venn, Matrialforvalteren, Mikrofonen, Pikk, Nålen, Pålæ'n, Seremonimesteren, Skinnfløyta, Skrytepinnen, Skubberen, Snurrebass, Stake, Stakæ'n, Stang, Staur, Tannpirkeren, Tryllestav.
Blomster/natur: Blåklokke, Kosmos, Plantestokken, Snoppen, Soppen, Stilken.
Mat: Agurken, Bratwurst, Brød, Den salte yoghurt, Hotdog, Kjøttdrillen, Kjøttfløyta, Loff, Løken, Pølse, Rynkepølsa, Salamien, Sauseskje, Slikkepinne, Wiener.
Kilde: Sexologisk rådgiver og leder av Amoroteket, Stine Kühle-Hansen
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
SE OGSÅ:
Her er de ekte filmsex-scenene
Denne saken ble første gang publisert 03/08 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.