Overtalelseskunst

Slik overtaler du andre

Se hvilket øre du må snakke i for å få det du vil.

KUNSTEN Å OVERTALE: Være pen, snakke raskt og inn i høyre øre, skal være hemmelighetene for å overtale andre. To som ikke er enige: Siv Jensen (FRP) og Inga Marte Thorkildsen (SV) på klimakonferanse i Sarpsborg.
KUNSTEN Å OVERTALE: Være pen, snakke raskt og inn i høyre øre, skal være hemmelighetene for å overtale andre. To som ikke er enige: Siv Jensen (FRP) og Inga Marte Thorkildsen (SV) på klimakonferanse i Sarpsborg. Foto: FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX
Sist oppdatert

Hvis du vil få noen til å gjøre noe for deg, spør i det høyre øret, sier forskere.

Snakk mot høyre

Italienske forskere har nå funnet ut at folk er flinkere til å fordøye informasjon når man henvender seg til det høyre øret. Det kom frem i tre ulike tester, skriver BBC.

I den første testen observerte man 286 mennesker som var på et diskotek med høy musikk i bakgrunnen. Totalt sett foregikk 72 prosent av kommunikasjonen mot det høyre øret.

Vendte det høyre øret til

I det andre eksperimentet gikk forskerne mot 160 forskjellige personer, som også var på et diskotek med høy musikk. Forskerne mumlet noe uforståelig og ventet på at personene de hadde valgt ut skulle snu hodet sitt og vende det høyre, eller det venstre øret mot personen som snakket til dem.

Så spurte forskerne om å få en røyk.

58 prosent vendte høyre øre til, mens resten ville høre spørsmålet gjennom det venstre øret.

Mer velvillige

I det siste forsøket spurte man 176 forskjellige personer om å få en røyk, men noen ble spurt i det høyre øret, og noen i det venstre. Forskerne fikk oftere røyk av testpersonen hvis de spurte i det høyre øret, enn hvis de spurte i det venstre.

- Snakk i det høyre øret og ordene dine blir transportert til en mer mottagelig del av hjernen, sier forskerne som en oppsummering av forskningsresultatene.

Mennesker vi betrakter som vakre, oppfatter vi også som mer troverdige

- Disse resultatene virker til å være sammenfallende med hvordan den høyre og venstre hjernehalvdelen fungerer, legger forskerne til.

Lyden behandlet i hjernen

Venstre hjernehalvdel er opptatt med tale og språk. Den andre hjernehalvdelen er for eksempel mer opptatt av å tolke følelser. Venstre hjernehalvdel styrer høyre kroppshalvdel og høyre hjernehalvdel styrer venstre kroppsdel.

- De fleste bearbeider tale og språk på den venstre siden av hjernen, og selv om det ikke er helt på det rene, så blir mye av det som kommer inn gjennom det høyre øret, behandlet i venstre hjernehalvdel, sier professor i kognitiv nevrovitenskap, Sophie Scott, til BBC.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Naturwissenschaften.

Ikke nøkkelen til overtalelse

Førstamanuensis i psykologi ved NTNU, Øyvind Eikrem sier at funnene som forskerne har gjort er statistisk signifikante, det vil si at resultatene ikke skyldes tilfeldigheter.

KAN TRIKSENE: Førstamanuensis i psykologi ved NTNU, Øyvind Eikrem, sier at de som snakker raskere, ser deg rett i øynene og blir oppfattet som vakre, kan være flinkere til å overtale enn andre.
KAN TRIKSENE: Førstamanuensis i psykologi ved NTNU, Øyvind Eikrem, sier at de som snakker raskere, ser deg rett i øynene og blir oppfattet som vakre, kan være flinkere til å overtale enn andre.

- Men å gjøre slutningen om at dette er hele nøkkelen til overtalelse, er jeg veldig skeptisk til, sier Eikrem til klikk.no.

Snakk kjapt

Det er tidligere forsket mye på overtalelse. Det har vist seg at det er mange faktorer som kan gjøre deg god i overtalelseskunsten. Eikrem trekker frem tre av disse:

Det første er talehastigheten. Snakker du raskere, virker du mer troverdig enn de som snakker saktere, og kan derfor lettere overtale noen. Hvis du er flink til å se folk direkte inn i øynene blir du også sett på som mer troverdig.

Kan bruke utseende

- Mennesker vi betrakter som vakre, oppfatter vi også som mer troverdige, sier Eikrem.

- Men om du klarer å overtale eller ikke er også avhengig av situasjon og kultur.

Mer enn en hjerne?

Psykologien forsker mye på hvordan vi kan forstå et menneske ut i fra hjernen, men vi vet fortsatt for lite om sammenhengene.

- Forskerne er uenige i hvor viktig hjernen er for å forklare hvordan vi er. Mange tror at vi mennesker er mye mer enn en hjerne, sier Øyvind Eikrem.

Les mer:

Optimistene tar feil

Overgangsalder er ingen spøk

Slik blir huden eldre

Jo-jo-slanking gjør deg tykk

"Sipper'n", en av figurene til Trond Kirkvaag, har en noe spesiell overtalelsesteknikk. Et morsomt gjensyn:

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også