Løgn og kroppsspråk

Kan du avsløre løgnere?

Gode løgnere trenger ikke å ha svette håndflater og flakkende blikk.

© M. CONSTANTINI/6PA/MAXPPP
ILLUSTRATION ATTITUDES
© M. CONSTANTINI/6PA/MAXPPP ILLUSTRATION ATTITUDES Foto: colourbox.com
Sist oppdatert
AVSLØRT: Bill Clinton hevdet hardnakket at han ikke hadde hatt noen affære med Monika Lewinsky. Noen forskere mener at såkalte mikrouttrykk avslørte den tidligere presidenten.
AVSLØRT: Bill Clinton hevdet hardnakket at han ikke hadde hatt noen affære med Monika Lewinsky. Noen forskere mener at såkalte mikrouttrykk avslørte den tidligere presidenten. Foto: Foto: Susan Walsh/Scanpix
Du kan lure løgndetektoren ved å ha stein i skoene

Han har svette håndflater og klarer ikke å sitte stille på stolen. Han må være en løgner, tenker du kanskje. Myten om at kroppsspråk avslører løgnere , er seiglivet.

- Alle mytene om at kroppsspråk avslører løgnere, er usanne. Hvis man skal finne ut om du lyver, kan ingen slike adferdstegn avsløre deg, sier professor Svein Magnussen ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Vi er alle gode løgnere

- Det er ingen systematikk i kroppsspråket når vi lyver. Fra videoopptak i avhør ser vi at de som lyver, kan flakke med blikket, eller ikke flakke med blikket. Det er ingen systematikk i det, og vi kan også styre kroppspråket vårt i stor grad, sier Magnussen.

Han understreker at mange som er i avhør, mistenkt for noe de ikke har gjort, selvsagt også blir engstelige og svette.

Professoren sier at de fleste av oss er gode løgnere, og at vi har god erfaring med å lyve. Vi lyver gjennomsnittlig en til to ganger om dagen i samtaler som varer mer enn tre til fem minutter.

Både menn og kvinner lyver om sexlivet sitt . Vi lyver om alt fra antall partnere til sexfantasier.

Sosial olje

- Løgn kan også fungere som en sosial olje. Hvite løgner gjør ofte det sosiale samspillet glattere og lettere for oss. Hvis noen ser grusomme ut på håret, lyver vi heller enn å si sannheten. Hvordan skulle det gått om man alltid sa nøyaktig det man mente!

Sverre Magnussen vet ikke når mytene om at kroppsspråket avslører løgnere oppsto.

- Men jeg tror filmer har hatt en medvirkende årsak til at mytene er blitt så seiglivete, sier professoren.

Løgnere ser ut som andre

- I det virkelige livet fremstår løgnere som alle andre, men i filmer forstår vi raskt hvem som er skurken. Filmskapere er avhengige av å bruke tegn som viser seeren hvem som er løgnere og ikke.

Magnussen sier at vi også møter mytene i dagspressen.

- I foredragene mine bruker jeg et eksempel fra da Orderud-saken gikk for lagmannsretten. På kommentatorplass skriver Dagbladet at Kristin Kirkemo var troverdig i retten. Noe av begrunnelsen Dagbladet oppga, var at hun var så sprudlende og åpen. Det sier noe om at vi har visse fasttømrede ideer om hvordan en troverdig person ser ut.

- Vi tror at de som virker åpne og frie, er troverdige, men sannheten er at de kan være like skyldige som de som er sure og tverre. De fleste som havner i retten, er veldig nervøse, selv om de ikke lyver, sier Svein Magnussen.

Mikrouttrykk

Den amerikanske forskeren Paul Ekman har forsket på mikrouttrykk. Han mener at man kan se små forandringer i ansiktsuttrykket når man fremsier en løgn. Enkelte har ment å kunne påvise mikrouttrykk i ansiktet til Bill Clinton når han benekter affæren med Monika Lewinsky.

- Det er fortsatt en ubekreftet teori, selv om det er forsket en del på mikrouttrykk, sier Svein Magnussen.

Se video der Paul Ekman mener å avsløre løgner:

Løgn eller dårlig språk?

Noen mener også det er mulig å avsløre løgn ved å se på strukturen i fortellingen eller hvordan vi uttrykker oss.

- Heller ikke her er teoriene bekreftet. Forskningen baserer seg også på å sammenligne store grupper med personer som forklarer seg usant, og store grupper som snakker sant. Forskjellene er små, og når man ikke studerer den enkelte forklaringen, vet man heller ikke om du forklarer deg slik fordi du lyver, eller fordi du er dårlig til å formulere deg.

Lett å lure løgndetektoren

Løgndetektortester kan noen ganger avsløre løgnere, men løgndetektorer er også forholdsvis enkle å lure hvis man kjenner prinsippet.

- Løgndetektor er en bedre metode enn mye annet, men ikke godt nok til å brukes i rettsvesenet.

- Faren for å være bli uskyldig dømt ville være for stor. Du kan lure løgndetektoren ved å aktivere deg på nøytrale eller uskyldige svar, for eksempel ved å ha stein i skoene. Hvis du reagerer likt på alle spørsmål, kan du klare å lure løgndetektoren, sier professor Svein Magnussen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Slik gjenkjenner du en ekte psykopat

Dette avslører alle løgner

Dette er kvinners sexløgner

Slik leser du henne i senga

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også