FINANSKRISEN:

– Bekymret for fremtiden

Se hvilke finanskrise-råd samboerparet Maria Therese (28) og Lone (31) får av coach Ann Elin Schlüssel.

BEKYMRET: Maria Therese Olsen og Lone Wang Halvorsen er samboere og venter et barn. Nå er Maria Therese redd for at hun må slutte med studiene hvis renta går ytterligere opp.
BEKYMRET: Maria Therese Olsen og Lone Wang Halvorsen er samboere og venter et barn. Nå er Maria Therese redd for at hun må slutte med studiene hvis renta går ytterligere opp. Foto: Foto: Atle Dalen
Sist oppdatert

Dette er en coach

En coach er en samtalepartner som bevisstgjør mennesker om hvordan de kan øke kontrollen i eget liv og hente ut flere av sine iboende ressurser samt oppnå sine mål.

Coacher blir særlig brukt i næringslivet, men flere og flere privatpersoner får øynene opp for at det kan være nyttig å snakke med en coach en eller flere ganger.

Maria Therese Olsen og Lone Wang Halvorsen kjøpte leilighet for et år siden, og venter barn om et halvt år.

Som mange andre nyetablerte samboerpar, bekymrer de seg for økonomien, finanskrisen og fremtiden.

Barn og ekstra utgifter

Lone jobber fulltid, mens Maria går på sykepleierhøyskolen og har en deltidsjobb.

- Jeg har sagt at hvis renten går opp flere prosent nå, må jeg slutte på skolen. Da klarer vi det rett og slett ikke, sier Maria til Klikk.no.

Nå som paret venter barn, vet de at det kommer ekstra utgifter.

- Vi er nødt til å ha større bil, stellebord, vogn og bilstol og mye annet utstyr, sier Lone, som synes det er leit hvis samboeren hennes må slutte på studiet på grunn av pengene.

Dropper storbytur

- Vi har hatt god råd, og har ikke måttet tenke så mye på det. Men nå har vi tenkt oss om flere ganger hvis det har vært snakk om å unne seg noe ekstra, sier hun.

- Planen var å dra en langhelg til en storby før jul, men vi har bestemt oss for at vi ikke har råd nå, sier Maria og ser på Lone.

Slik det var før finanskrisen, hadde Maria og Lone ventet til babyen ble født før de kjøpte inn alt utstyret, men nå har de tenkt å dele utgiftene litt ut over det neste halve året.

VENTER BARN: Maria Therese og Lone gleder seg til de får et barn i mai. Før finanskrisen hadde de nok utsatt å kjøpe leker, klær og utstyr til babyen før det nærmet seg. Nå har de innsett at de må dele utgiftene litt ut over de neste månedene.
VENTER BARN: Maria Therese og Lone gleder seg til de får et barn i mai. Før finanskrisen hadde de nok utsatt å kjøpe leker, klær og utstyr til babyen før det nærmet seg. Nå har de innsett at de må dele utgiftene litt ut over de neste månedene. Foto: Foto: Atle Dalen

Vennene bekymret

Allikevel har ikke økonomiske bekymringer tatt helt over i hverdagsøkonomien. Det de bekymrer seg aller mest over, er boliglånet.

- Vennene våre sier de bekymrer seg for at lånet kan bli så dyrt å betjene, at de må selge og flytte, sier Lone og ser ut over leiligheten.

Maria og Lone har lagt mye jobb i å få et koselig hjem, og stortrives på Lambertseter.

Forvirret

- Vi blir egentlig veldig forvirret og vet ikke hvor mye vi skal bekymre oss, sier Lone.

- En dag skal renten gå opp, en annen dag skal den gå ned. Jeg tror mange tenker at det ordner seg også, men tenk om det plutselig smeller. Det er jeg redd for, sier Maria, som er glad for at hun ikke har tatt mange, dyre smålån.

Ann Elin Schüssel (46) er coach og mener at vi bør unngå å bekymre oss for mye, og at det kan være farlig, både for oss selv og andre, å la bekymringene ta overhånd i hverdagen. Hun mener at Maria og Lone kan se etter muligheten for å slippe skuldrene litt ned.

Bekymringer svekker oss

- Det mange par som Maria og Lone gjør nå, er å bekymre seg over et tenkt problem i fremtiden, og ikke et reelt problem. Forskning viser at hvis vi bekymrer oss, blir vi svekket. Vi mister nattesøvn, konsentrasjon og tilstedeværelse, noe som i sin tur gjør at vi presterer dårligere på jobb eller for eksempel på en eksamen, sier Ann Elin Schüssel til Klikk.no.

COACH: Ann Elin Schlüssel
COACH: Ann Elin Schlüssel Foto: Foto: Sigmund Clementz

Ann Elin Schüssel (46)

Ann Elin Schüssel (46) er utdannet og sertifisert coach fra California i USA. Etter å ha jobbet noen år som jurist og advokat valgte hun å følge hjertet og satse på det hun brenner for, nemlig å arbeide for at andre også skal få et godt liv. Dette har vært fagfeltet hennes i mer enn 10 år.

Schüssel har tusenvis av individuelle samtaler bak seg og har jobbet på oppdrag fra både næringsliv og privatpersoner. I tillegg til å holde kurs for næringslivet har hun, sammen med ektemannen Jeroen Schüssel, drevet landets første internasjonale coachingskole, CTI Norway, i en årrekke.

Ann Elin Schüssel har skrevet bøkene "Hva vil du - din indre oppdagelsesreise" og "Coaching - effektfull ledelse".

Er coach og inspirator for programmet Studio 5 på kanalen FEM.

Hun mener det er viktig å ha fokus på det som skjer her og nå.

- Du kan velge å tenke at du har de personlige ressursene som gjør deg i stand til å håndtere situasjonen, og at du kommer til å klare å løse problemet på en måte, også når renten blir enda høyere. Men det er ikke noe problem nå, det er bare hvis renten blir høyere, understreker Schüssel.

Hjernen blir bekymret

Hun viser også til forskning som sier at hvis du tenker på de finansielle problemene som svært truende, vil kroppen ha de samme nevrologiske reaksjonene som om du virkelig hadde finansielle problemer.

- Hjernen din forstår ikke forskjell på det du opplever og det den tror du opplever, sier coachen.

Hun tror også det er viktig for samboerpar å bli enige om hvordan de skal snakke om penger, og skape en mer positiv sjargong.

- Se mindre nyheter

- Ikke si «vi har ikke nok penger» eller «jeg vet ikke om vi har råd», si heller «hvis dette er noe vi ønsker oss skal vi sette oss ned og diskutere om dette er noe vi vil prioritere».

Hun oppfordrer også til å se mindre nyheter og lese færre saker i media om finanskrisen, fordi man lett kan tolke problemet som større enn det er for en selv.

En løsning på alle problemer

- Husk at du bor i et velutrustet, velfungerende samfunn, og at du er omgitt av mennesker som vil hjelpe deg. Det finnes en løsning på alle problemer, sier Schlüssel, og minner om at hun har opplevd tider med en rente på over 13 prosent.

- Jeg vil si til Maria Therese og Lone at dere kan komme personlig styrket ut av de utfordringene dere måtte få fremover. De kan tvinge dere til å finne muligheter dere ikke ser i dag, og som gjør at dere om noen år står enda sterkere både økonomisk og relasjonsmessig.

Perspektiv

- Vær takknemlig for at du har tak over hodet og mat på bordet. Det er ikke mulig å føle sterk takknemlighet og være bekymret eller redd samtidig. Og ikke minst, vær ute i naturen. Hvis vi beveger oss mer, blir vi mindre bekymret.

Coachen minner også om at bekymringene dine ikke bare går ut over deg selv, men forsurer miljøet rundt deg og får andre til å tenke negativt.

Coachen tror at Maria Therese og Lone kan komme personlig styrket ut av de utfordringene de får fremover og at de om noen år står enda sterkere både økonomisk og relasjonsmessig.
Coachen tror at Maria Therese og Lone kan komme personlig styrket ut av de utfordringene de får fremover og at de om noen år står enda sterkere både økonomisk og relasjonsmessig. Foto: Foto: Atle Dalen

Til Maria og Lone sier hun at om det blir så ille en dag at eneste utvei er å slutte studiene, må de se situasjonen som en mulighet.

Det viktigste i livet

- Kanskje får Maria en jobb der hun får mulighet til å kombinere jobb og studier, eller det dukker opp en jobb som passer henne bedre enn den hun sikter seg mot i dag. Ikke ta for raske eller negative slutninger.

- Og om man mister det finansielle overskuddet, får man det som regel igjen, hvis man drar med seg viktig lærdom fra finanskrisen. Og husk, ingen av oss får penger med oss ut av denne verden, uansett, sier Ann Elin Schüssel.

Hun tror finanskrisen vil hjelpe oss til å skille det uviktige fra det viktige, og at vi kommer til å forstå at det aller viktigste i livet er gratis, og ikke kan kjøpes for penger.

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også