Myter om prevensjon
- Tror man at kvinner skal ha vondt ved samleie?!
Myter rundt sex og prevensjon spres i sosiale medier.
Myter avgjør prevensjon
- Ny undersøkelse avslører at, til tross for bedre tilgjengelig informasjon enn noen gang, er unge kvinner fortsatt usikker når det kommer til sex og prevensjon.
- En mulig teori er at det er sosiale medier som holder liv i myter og usannheter.
Kilde: The 2015 Truth Report by Bayer HealthCare
Blant kvinner i 20-årene opplever kun 25 prosent at de har all den informasjonen de ønsker.
Det viser en ny undersøkelse utført i forbindelse med Verdens prevensjonsdag 2015.
«I en alder hvor kvinner har enkel tilgang til informasjon og flere prevensjonsvalg enn noen generasjon før dem, møter de også mange myter og usannheter», skriver Bayer HealthCare Scandinavia i en pressemelding.
Misforståelser om prevensjon
I den store internasjonale undersøkelsen, The 2015 Truth Report by Bayer HealthCare, svarte 5,912 kvinner mellom 20-29 år på spørsmål om sex og prevensjon. Det kom blant annet tydelig frem at det var store mangler i kunnskap når det kom til langtidsvirkende prevensjon.
Andre funn var:
- 10 prosent tror at en ikke kan bli gravid under menstruasjon.
- 59 prosent tror at de fleste kvinner har vondt under samleie.
- 53 prosent vet ikke at g-punktet er en del av vaginaen.
- Tror 59 prosent at kvinner skal ha vondt ved samleie?! Om det betyr at seks av ti finner seg i å ha vondt under samleie fordi de tror det skal være slik, er dette skremmende og trist, sier spesialist i sexologisk rådgiving (NACS), Siv Gamnes.
Sosiale medier forvirrer
Årsaken til disse misforståelsene kan forklares ved at 50 prosent svarer at de får informasjonen sin fra Internett og sosiale medier, 25 prosent sier de får informasjon fra venner, og 17 prosent får informasjon fra blader og magasiner. 75 prosent innrømmer også å ha delt informasjon som de ikke vet sikkert om stemmer.
- Vi opplever at mange jenter tror at prevensjon er det samme som kondom eller p-piller, men det finnes jo så mange flere alternativer, sier Annelie Skare ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.
Hun mener at det er svært viktig å informere jenter om hvilke valgmuligheter de har.
- Vi ser stadig at vi må knuse myter. Mange tror for eksempel at minispiral kun kan brukes av kvinner som har født barn, og det stemmer jo ikke, sier hun.
Myter også blant helsepersonell
- Det tar tid å knuse myter! Det gjelder faktisk også blant fagfolket. Det er dessverre leger og annet helsepersonell som også holder liv i myter, sier Gamnes.
For det krever å holde seg oppdatert for en fagperson da det skjer mye innen feltet, ifølge Gamnes:
Unge tar flest aborter
- I 2014 ble det gjennomført 14 061 aborter, noe som var en liten nedgang fra året før.
- Kvinner i alderen 20-24 står for høyeste andel aborter per 1000 kvinne. Oslo, Finnmark og Troms hadde flest aborter mens Rogaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane hadde færrest aborter.
Kilde: The 2015 Truth Report by Bayer HealthCare
- Det kommer nye midler, nye opplysninger rundt de ulike merkene på markedet, og det er mange som sliter med å ha tid til å sette seg ordentlig inn i alt, sier hun.
Forblir uvitende
22 prosent svarer at de aldri får informasjon fra helsearbeidere.
- Som en konsekvens av dette får ikke kvinnene vite om alle prevensjonsalternativene som finnes, sier Anna Cohen, manager ved Bayer HealthCare i Skandinavia.
- I 20-årene tar kvinner ansvaret for sitt eget liv, men mange synes det er vanskelig å snakke om sex og i stedet holder fast ved prevensjon som ikke nødvendigvis er bra for dem, forteller hun.
Undersøkelsen avslørte for eksempel at til tross for at kvinner følte seg psykisk ubalanserte og fikk angst, vurderte de likevel ikke å bytte prevensjon. Selv om dette kan være direkte relatert.
P-piller er den vanligste prevensjonen
Rundt 41 prosent av kvinnene bruker p-piller, med kondom på andre plass med 32 prosent.
- Langtidsvirkende prevensjon, som for eksempel hormonspiral, sies å være den mest effektive formen for prevensjonen. Kun en av tre kjenner til dette, sier Cohen.
Vil du vite mer om kjønnssykdommer?
Artiklene under er hentet fra vårt eget Helseleksikon, og gir deg mer informasjon om blant annet symptomer og behandling:
- Av disse hadde 75 prosent ikke engang vurdert dette som prevensjon på grunn av myter og usannheter, legger Cohen til.
- 26 prosent trodde at langtidsvirkene prevensjon kunne skade fertiliteten.
- 17 prosent tror på feil grunnlag at langtidsvirkende prevensjon forandrer kroppen deres.
Kan føre til uønsket graviditet
- Det skumle med misforståelser rundt prevensjon, er at jenta kan oppleve uønsket graviditet, sier Gamnes, og fortsetter:
- Ofte fordi hun bruker middelet feil, eller så kan hun gå med bivirkninger som lett kunne vært bedret eller fjernet med andre midler. Eller kanskje bruker hun noe hun absolutt ikke burde bruke?
- Sett av tid til å informere
- Det fleste prevensjonsmidler må jenta til lege, helsesøster eller jordmor for å få resept på, og når så mange jenter likevel avslører gal kunnskap, så tenker jeg at noe må ha sviktet i kommunikasjonen mellom helsepersonellet og jenta. Kanskje tar man seg ikke tid nok i samtalen?
Det er enkelt å bare skrive ut eller fornye en resept om jenta setter seg ned å sier at hun ønsker p-piller.
- I stedet bør det settes av tid til å sjekke ut om jenta har vurdert andre midler, har bivirkninger som tilsier at hun burde forsøke noe annet, eller i alle fall gitt litt informasjon om hvilke alternativer som finnes, mener Gamnes.
- En oppfordring til jenter som vil begynne med prevansjon, er å spørre og kreve informasjon når de sitter hos legen sin. Skal du lete på nettet er det viktig å benytte seriøse helseaktørers nettsider, råder sexologen.
Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få de beste sakene våre på mail hver mandag.
Følg gjerne Klikk Helse på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 01/10 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.