Blåmerker
Ser beina dine også slik ut?
Derfor får du blåmerker, og derfor får noen det lettere enn andre.
Dette er et blåmerke
Blåmerker er misfarging som skyldes blødning i huden, oftest på grunn av skade. Noen får lett blåmerker. Dette kan skyldes at karene i huden, eller bindevevet rundt karene, er blitt skjøre på grunn av høy alder eller som en følge av bruk av visse medisiner, særlig kortisonkremer eller kortisontabletter. Blåmerker kan også skyldes svikt i blodets evne til å koagulere.
Kilde: Hudlege Tor Langeland, Store medisinske leksikon
Skjønnhetsekspertens tips
Er blåmerket for sjenerende, kan du ty til sminke for å skjule det.
- Et tips er å drysse litt av sin vanlige pudderfoundation i kroppskremen for å jevne ut hudtonen på ben og armer. Dersom det ikke dekker nok, må det en concealer til, sier Kjersti Johansen, Cand. Scient. og Nordisk fagsjef ved Dermanor AS.
- Et blåmerke oppstår ved en skade på de overfladiske blodårene i huden. Det kan oppstå ved en ulykke, eller et slag mot huden. Lekkasje av blod inn i vevet gir en blå flekk i huden. En slik blå flekk kalles på fagspråket en ekkymose, sier hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke.
Tynnere hud, flere blåmerker
- Det er flere faktorer som kan øke risikoen for å få blåmerker, selv ved små skader på huden. Den vanligste årsaken er økende alder. Eldre mennesker har stivere blodkar, tynnere hud og er mer utsatt for å få blåmerker, forteller Guldbakke.
- Visse medisiner øker også risikoen. Det inkluderer blodfortynnende medisiner som aspirin (albyl-E) og marevan. Bruk av kortisontabletter og kremer over lengre perioder kan også gjøre huden tynnere, og disponere for hudblødninger. Mer sjeldne årsaker er visse blodsykdommer og leversykdommer, informerer hudlegen.
- Men de som lett får blåmerker, er ikke nødvendigvis lettere utsatt for for eksempel rifter, skrubbsår og gnagsår, sier Rolah Lønning, lege og forfatter av boken "Hudbok".
Slik utvikler et blåmerke seg
Et blåmerke endrer seg over noen dager.
- I starten ses det som en rød flekk i huden. Etter en til to dager endrer fargen til å bli blå via en endring i avliret jern. Etter hvert som blåmerket absorberes av kroppen vil fargen endres til grønn, gul og så gå helt bort i løpet av et par ukers tid, sier Guldbakke.
Dype blåmerker
En hudskade som gir blødning fra blodårer under huden, kan noen ganger danne en lomme fylt med blod.
- En slik ansamling av blod kalles på fagspråket et hematom. De varierer i størrelse, og kan være smertefulle. Hematomer er vanligere i muskulatur enn det øverste hudlaget, forklarer Guldbakke.
- De aller fleste hematomer vil absorberes av huden, men det tar noe lenger tid enn et vanlig blåmerke. Svært store hematomer kan vurderes tømt av en lege.
Kan skyldes andre sykdommer
Det er en del lidelser som gir små hudblødninger. De aller minste hudblødningene kalles på fagspråket petekkier.
Blåmerkets farge endrer seg
Fargen på blåmerkene endrer seg over tid fra blåfiolett til grønn, brunlig og gul, før den forsvinner. Dette skjer vanligvis etter to-tre uker, etter hvert som blodfargestoffet brytes ned og forsvinner. I noen hudområder vil blåmerker forskyve seg nedover, for eksempel fra pannen og ned rundt øynene, eller fra leggen og ned mot foten. Dette skyldes at blodet i vevet siger nedover.
Kilde: Hudlege Tor Langeland, Store medisinske leksikon
- De ses som veldig små blødninger – ofte kun en millimeter store. Hvis man får slike forandringer uten noen skade kan det være tegn på visse såkalte autoimmune sykdommer, sier Guldbakke.
Smarte tips når du har fått et blåmerke
- Varm området opp med en varm klut i cirka ti minutter, og masser blåmerket med en fuktighetskrem eller litt vaselin for å øke sirkulasjonen og nedbrytningen av merket, tipser lege Lønning.
Når du har skadet deg er det den første tiden som er viktigst for å begrense dannelse av blåmerker, ifølge hudlege Guldbakke.
- Å kjøle ned området kan redusere blodsirkulasjonen til området, og derved begrense hudblødningen. Kulde reduserer også betennelse i huden, sier han.
- Du kan også legge en lett kompresjonsbandasje på området i etterkant, samt holde det skadede området høyt. Når et blåmerke først har dannet seg må man ta tiden til hjelp før kroppen absorberer det av seg selv.
Denne saken ble første gang publisert 18/05 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.