Julebord
Vil du bli apekatten alle ler av?
Det at sjefen betaler, betyr ikke at du må drikke deg fra sans og samling.
- Mitt råd til årets julebord er at man drikker seg passe glad og fornøyd og stopper der, sier coach Trine Thielemann.
Hun mener de fleste kjenner seg selv så godt i fylla at de bør være i stand til å tenke på konsekvensene på forhånd, men det er likevel viktig å huske at du kan reagere forskjellig på samme alkoholmengden fra dag til dag.
- En dag får du kanskje bare en gladrus, mens du neste dag blir skikkelig full. Dette kan blant annet påvirkes av hvor sliten du er eller om du begynner å bli syk, sier hun.
Tenk på forhånd
Thielemann mener planlegging er et viktig stikkord hvis du ønsker at du selv og andre festdeltagere skal få et koselig julebord.
- Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Vil du bli den apekatten alle prater om og ler av, og hvordan vil det i så fall være å komme på jobb igjen på mandag og håndtere alle reaksjonene, sier hun.
Vær bevisst de signalene du sender ut, og hvordan du ønsker å fremstå.
På julebordet er vi nemlig i en helt spesiell situasjon. Vi er på en måte verken privatperson eller arbeidstaker, men egentlig litt av begge deler. Det kan gjøre eventuelle konflikter vanskelige å håndtere.
Sjefen må være forsiktig
Særlig er dette viktig for ledere.
- En leder bør opptre profesjonelt også på fester og derfor styre alkoholinntaket til et minimum. Det å by på seg selv er viktig som arbeidsgiver, men det betyr ikke at man slipper alle hemninger og mister kontrollen, sier hun.
Det er jo fryktelig leit hvis du som leder blir så beruset at du fremstår som en helt annen person enn den de ansatte ser til vanlig.
- Både ord og handlinger kan føre til at de ansatte mister respekt eller endrer en positiv oppfatning av deg. Når skaden er skjedd, er det vanskelig å rydde opp, sier Thielemann.
Utarbeid kjøreregler
Direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege, mener bedriften må ta sin del av ansvaret.
Akan er en er ideell organisasjon som hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet.
- Dette har med bedriftskultur å gjøre. Vårt innspill til bedrifter er at de bør utarbeide noen enkle kjøreregler, eller en rusmiddelpolicy, som beskriver bedriftens holdning og hvordan man ønsker å ha det, sier hun.
Regler og konsekvenser
Få på papiret hva som er greit og ikke når det gjelder alkoholbruk.
- Ved å utarbeide disse reglene, og sørge for at de er kjente i organisasjonen, skaper man forutsigbarhet for ansatte og ledere, sier Ege.
Hun forteller at Akans erfaring er at dersom dette gjøres i fellesskap mellom ledere og ansatterepresentanter, blir det bra.
- Vår anbefaling videre er at kjørereglene beskriver noe om hva som skal skje dersom noen bryter reglene og hva som er lederens plikt. Lederen må huske at han eller hun er en rollefigur, sier hun.
Ikke alkohol i fokus
Ege tror ikke nødvendigvis mengden alkohol som tilbys er avgjørende for hvordan festen blir.
- Å ha klargjorte forventninger er viktigere enn hvor mange enheter som serveres. Vår erfaringsbaserte anbefaling er at man ikke bør sette alkoholen i fokus, men heller andre forhold som for eksempel maten, sier hun.
Et annet viktig tiltak for å unngå drikkepress, er ifølge Ege å sørge for at alkoholfri drikke gjøres like tilgjengelig og attraktiv som alkoholholdig drikke.
- Det finnes for eksempel mange gode alkoholfrie fruktdrikker, som man kan tilby i de samme flotte glassene som alkoholen serveres i. Forskning viser at tilgang påvirker bruk, som igjen påvirker antall som får rusproblematikk, sier hun.
Lov å si nei
For det skal altså være lov å takke nei til alkohol på julebordet, eller stoppe etter den første drinken.
Og dette skal ikke være et valg man må forsvare.
- Hvis man er trygg på seg selv, er det enklere å ta det valget. Enten fordi man ikke ønsker å drikke, eller kanskje fordi man vet at man har problemer med å begrense seg, sier Thielemann.
Du kjenner deg selv best, du vet hvor du bør sette dine egne grenser og du må selv ta ansvar for å styre deg.
- Men selvfølgelig skal man ha det gøy. Litt alkohol er helt i orden, men det å bli kjempefull er kanskje ikke like OK, sier hun.
Si i fra
Noen ganger er det likevel ikke egen drikking som er problemet.
Fulle kolleger kan også føre til ubehagelige situasjoner.
- Når en kollega blir ufin på fest, tenker jeg i utgangspunktet at dette er noe lederen kan si i fra om hvis han eller hun er tilstede. Ellers går det an å si noe selv også, men tenk gjennom hvordan du sier det, sier coachen.
Kanskje er det lettere når dere begge er edru, men uansett når du velger å ta opp saken, bør du unngå å gå til angrep på vedkommende.
Sur stemning
- Prøv å vinkle det på en måte som virker avvæpnende og gi vedkommende muligheten til å finne svar selv, sier hun.
Still for eksempel spørsmål rundt hva kollegaen din syns om julebordet eller om han eller hun husker bestemte ting.
Det å si noe på feil måte, kan nemlig føre til sur stemning på jobb.
- Og det kan jo være en grunn til at kollegaen din oppfører seg som han gjør. Du vet kanskje lite om hvordan han har det i privatlivet. Kanskje er han i en følsom situasjon, for når alt kommer til alt er det jo igjen som går på julebord og tenker at de skal være ufine. Kom derfor heller vedkommende i møte først, sier Thielemann.
Ta med kjæresten hjem
Det å være med kjæresten eller ektefellen sin på julebord kan også være så som så i blant.
Hvis den ene blir veldig full og begynner å oppføre seg dårlig, er ofte kvelden ødelagt for den andre.
- Hvis partneren blir stupfull, og begynner å oppføre seg ufint, syns jeg det er helt greit å ta vedkommende med seg hjem. Snakk gjerne om dette på forhånd, og bli enige om hva dere skal gjøre hvis dette skjer, sier hun.
Kanskje gjør denne planleggingen at begge tenker litt mer over hva de drikker.
Føler seg som konger
For selv om det er gøy med en fest, er julebord helt klart mer gøy uten konflikter.
- Og det er mange som mistrives når det blir for mye alkohol. Da blir det en annen stemning, og man ser sider av mennesker som man kanskje ikke ønsker å se, sier Thielemann.
Hun tror mange har lett for å ta av og føle seg litt som ”konger” når sjefen tar på spanderbuksene.
- Dette ønsker de da å utnytte til fulle, men hadde de betalt alt selv ville de neppe drukket like mye, sier hun.
Tips:
- Tenk over drikkemønsteret ditt før du går på julebord
- Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå
- Prøv å drikke for litt kos og ikke mye fordi det er gratis
- Husk at julebordet skal være koselig for alle
- Kjør til julebordet dersom du vet at du har vanskelig for å begrense deg
Noen bedrifter legger julebordet til Hurtigruten, der de tar middagen på nordgående og festen på sørgående - eller omvendt. At amorøse gjester har havnet på feil lugar og ikke kommet seg i land der de skal, kan hotellsjefen på MS «Nordkapp» bekrefte.
- Da blir det noen ekstra døgn om bord. Mange blir litt flaue når de kvikner til og jubelbrusen går ut av blodet, sier Aksel Antonsen til Bergens Tidende.
Juleborderfaringer leserne har delt på Kvinneguiden.no:
«Jeg klarte å drikke meg så skitings på vorspielet at jeg var et helt kvarter på julebordet…»
«En kvinnelig ansatt med mørk hudfarge, ble litt bedugget på vårt julebord. Utpå kvelden spurte hun avdelingssjefen om han likte sjokolademus. Og hun hvisket ikke heller.»
«Vi hadde hatt vorspiel, og under middagen fant jeg det nødvendig å irettesette min sidemann som hadde stumpet røyken i karamellpuddingen. Noen dager senere fikk jeg melding om at det nok ikke var hans røyk, men min, som hadde havnet i karamellpuddingen. Og det var ikke han som hadde plassert den der heller.»
«Den eldste, gråeste musa av ei dame var drita før vi var halvveis i middagen, og jeg har sjelden hørt noen lire av seg så mange grovheter på så kort tid! Hun måtte fraktes hjem klokka ni!»
Denne saken ble første gang publisert 27/11 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.