Bli kvitt hard hud og tørre føtter

Dropp denne ved hard hud på føttene:
– Problemet blir bare verre

– Kast fotfilen, er rådet fra fotterapeut Karina Sletved. Hun mener det finnes langt bedre ting å gjøre med hudproblemer på føttene.

KAN GJØRE VONDT VERRE: Denne fotfila bør kastes, ifølge fotterapeuten. Den kan nemlig gjøre hudproblemene verre.
KAN GJØRE VONDT VERRE: Denne fotfila bør kastes, ifølge fotterapeuten. Den kan nemlig gjøre hudproblemene verre. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det er sjelden gøy å skulle lufte føttene første gang etter en lang vinter hvor de har vært pakket inn i sokker og lukkede sko.

Da er føttene som regel tørre og ikke nødvendigvis spesielt velpleide. Men en lang sommer, som for mange av oss foregår barføtt og i sandaler, er faktisk enda verre for føttene. I hvert fall når det gjelder tørr og hard hud.

Fotterapeut Karina Sletved er daglig leder hos Din Fodterapeut i Dragør, Danmark. Hun forklarer:

– At føttene våre ofte blir ganske medtatt om sommeren skyldes i høy grad at mange går i kjipp-kjapper eller mindre gode sandaler som hverken sitter ordentlig fast på foten eller har god nok støtdemping i sålen.

Hun forteller at det gjør at føttene glir mer rundt i skoene, noe som er med på å øke dannelsen av hard hud og sprukken hud på hælen.

– Det er nemlig trykkbelastning og gnisninger som er typiske årsaker til at man danner hard hud på føttene, sier hun.

FOTTERAPEUT: Karina Sletved har gode råd til hva du kan gjøre hvis du har problemer med huden på føttene.
FOTTERAPEUT: Karina Sletved har gode råd til hva du kan gjøre hvis du har problemer med huden på føttene. Foto: Danske Fodterapeuter

– Det at man for eksempel gjør den samme bevegelsen igjen og igjen, går i galt eller for stort fottøy som gnager eller gnisser, eller har på sokker som sitter galt i skoen –fører til trykk og friksjon som igjen fører til hard hud. Man kan også ha feilstillinger i føttene som gjør at trykket på foten konsentreres om ett sted, forklarer Sletved.

Hun sier videre at det er noen som lettere danner hard hud enn andre, og da skal det lite til før det gir problemer.

– På den annen side ser vi tydelig på våre eldre pasienter at de ikke danner like mye hard hud som yngre – rett og slett fordi de går mindre, sier hun.

Les også: Mona (54) kuttet ut sminke og hårfarge: – Jeg kjenner på en stor frihet og selvsikkerhet

Hard hud er uunngåelig

Hard hud på føttene er med andre ord nærmest uunngåelig når vi bruker dem.

Men det er forskjell på hard og tørr hud. Du kan godt ha tørr hud uten at den er spesielt hard, eller du kan være så uheldig å ha begge deler på en gang.

– Tørr hud på føttene er ikke annerledes enn tørr hud andre steder på kroppen. Det er hud som mangler fuktighet. Hard hud, derimot, er hudceller som samler seg og blir hardt på grunn av en form for forkalkning – en prosess i overhuden som fører til at overhudens celler dør og blir harde, forklarer Karina Sletved.

I tillegg til at tørr og hard hud på føttene ikke er det vakreste i verden, kan det også gjøre vondt hvis ikke føttene får riktig pleie.

Huden kan revne på grunn av tørrhet, og hard hud har en tendens til å legge seg i lag – noe som kan bli vondt når man tråkker på det.

Reza Sohrabi er spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin. Han forteller at hard, tørr og sprukket hud kan ha veldig mange ulike årsaker.

Alt fra kun normale hudendringer på grunn av fuktig eller tørt vær, skobruk om vinteren og mye barbeintgåing om sommeren, til en soppinfeksjon eller mer alvorlige sykdommer kan forårsake problemer.

– Overvekt kan også føre til hard hud, fordi ekstra vekt gjør at kroppen lager ekstra hud for å beskytte seg selv. Med mer press på føttene vil denne huden bli hard, forklarer Sohrabi.

HUDEKSPERT: Reza Sohrabi er spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin.
HUDEKSPERT: Reza Sohrabi er spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin. Foto: Dr. Dropin

Fotfil forbudt

– Ved langvarig press og hard hud på føttene som ikke fjernes, er det risiko for at det danner seg liktorner og sprekker i hælen. Det kan være veldig smertefullt, sier Sletved.

For mange er løsningen å finne frem fotfilen og gi føttene en skikkelig omgang med den. Men det er langt fra den beste løsningen. Går du for hardhendt til verks med diverse fileredskaper, kan du nemlig risikere å forverre problemene.

– Vi anbefaler alltid pasientene våre å ikke bruke fotfil. Den friksjonen som oppstår da, kan påvirke dannelsen av hard hud ytterligere. Det er fordi hudens reaksjon på at man filer den er et forsøk på å beskytte seg selv ved å danne enda mer hard hud, sier hun.

Hun forklarer at hvis man tar fotbehandling hos en fotterapeut, fjernes hard hud ved beskjæring, slik at det ikke oppstår friksjon, og understreker samtidig at man ikke bør eksperimentere med skalpeller og lignende hjemme – det bør fotterapeuten ta seg av.

Sohrabi mener imidlertid at man fint kan bruke fotfil dersom man ikke har noen alvorlige hudsykdommer.

– Bruk av fotfil spørs litt på årsaken til at du har hudproblemer. Har du hard hud på grunn av en lang vinter kan du fint file litt, det har jeg ingen problemer med at folk gjør. Men dersom det begynner å skrape i huden kan problemet bli verre, sier Sohrabi.

Han mener at man som hovedregel bør vite hva slags hudproblem man faktisk har før man gjør noe med det. Svar på det kan man få av mange steder, også hos fastlegen.

– Man kan risikere å gjøre vondt verre hvis man ikke vet hva man gjør, men jeg er tilhenger av sunn fornuft. Har man filt føttene i ti år og oppnådd mykere føtter og mindre vondt, må man ikke nødvendigvis finne ut hva problemet er.

Les også: (+) Dette koster de mest populære slankemedisinene

Plagsomme sykdommer

Sohrabi forteller at hudproblemer også kan komme fra ulike sykdommer.

– Det finnes visse sykdommer som kun eller blant annet rammer føtter, for eksempel psoriasis. Da kan man få veldig hard hud, pusler; som er små blærer, rødme, flass, kløe og smerte under føttene.

Pusler er også vanskelig å behandle, og er et problem som er vanlig blant tidligere eller nåværende røykere.

– Vi har ikke klart å finne ut hvorfor dette er et større problem blant røykere enn andre, men det er helt tydelig at røykingen påvirker denne typen psoriasis under føttene. Dessverre hjelper det ikke å slutte å røyke, og det er vanskelig å behandle og veldig plagsomt for de som er rammet.

Noen plages også av atopiske vinterføtter.

– Man kan ha atopisk eksem som barn, noe som kan gi hard hud om vinteren både på hender og føtter. Det er ganske vanlig, sier han.

Generelt anbefaler Sohrabi å bruke såler med god demping og fuktighetskrem hvis man er plaget med slike hudproblemer.

– En fuktighetskrem hver høst som inneholder salisylsyre vil hjelpe godt. Det er et kjempebra produkt som man får reseptfritt. Men hvis man ikke får bukt med hudproblemene kan det være lurt å kontakte spesialist, slår han fast.

Les også: Avføringen kan avsløre viktige ting om helsen din

Ikke vær redd for mye krem

Før problemene med tørr og hard hud oppstår, handler det om å forebygge. I den forbindelse er en fet krem din aller beste venn. Gjerne hver dag – eller etter hvert bad.

Mens noen fotterapeuter er imot bløtgjørende fotbad, mener Karina at det kan være en ­utmerket løsning.

– Det er riktig at det kan oppstå tørr hud etter et fotbad med såpe. Erfaringen fra våre fotterapiklinikker er imidlertid at dette ikke gir problemer hvis man husker å smøre føttene med en god og fet fotkrem etterpå. Det kan for eksempel være en fotkrem med høyt innhold av karbamid eller urea. Urea er et stoff som har evnen til å binde væske, noe som bidrar til normalisering av tørr hud. På den måten unngår man problemer med ytterligere dannelse av hard hud, sier hun.

– Men det er viktig å huske at fotbad ikke anbefales hvis man har føtter med diabetiske fotsår eller lignende, påpeker Sletved.

Og apropos bad, så er hennes beste tips å bruke en kjøkkensvamp på føttene – gjerne den grønne skrubbe­siden – når du dusjer. Kjøkken­svampen vil slipe, men ikke for kraftig, og uten å skape for mye friksjon.

Det er også viktig å ha riktig fottøy. Skoene skal sitte ordentlig på foten, slik at du unngår at de glipper og dermed skaper friksjon.

Har du feilstillinger i føttene, bør du avlaste dem ved å bruke innleggssåler som er tilpasset føttene dine og gir god støtte. Og så gjelder det med føtter som i så mange andre forhold: Å finne kjernen til problemet.

– For å forebygge hard hud er det viktig å finne årsaken til at det oppstår. Finner du ikke ut av det selv, vil en fotterapeut kunne hjelpe deg, sier Karina Sletved.

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2024, og sist oppdatert 24/04 2024.

Les også