Gåsehud
Gåsehuden røper deg
Det er ikke bare kulde som får huden til å knoppe seg. Sjekk dette.
De små knuppene på huden har vi nemlig ingen styring over. Gåsehuden spretter frem og hårene reiser seg både når du fryser, blir engstelig, når du er redd, rørt og kanskje også når du blir stressa.
- Stressa og ustabile personer kan visstnok få gåsehud noe oftere enn andre, forteller hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo.
Les også: Sjekk her om du er stressa
Vanlig fenomen
Hva som er årsaken til at vi får gåsehud er vanskelig å si, for det knudrete hudfenomenet ser ikke ut til å ha noen nytte for oss mennesker.
Hva som skjer rent praktisk når vi får gåsehud vet man imidlertid mer om.
- Dette er jo et ganske vanlig fenomen. En muskel rundt hårsekken strammer seg slik at håret reiser seg, og det er dette som kalles gåsehud, sier Bondevik.
Ikke overalt
Du har kanskje lagt merke til at du ikke får gåsehud over hele kroppen.
I ansiktet er det ikke vanlig med gåsehud, og det er det heller ikke under foten eller i håndflaten.
- Dette kommer ganske enkelt av at vi har mange færre eller ingen hårsekker på hender og føtter, og hårsekkene i ansiktet er mye mindre enn på resten av kroppen. Musklene er derfor svakere, sier han.
Kan ikke kontrolleres
- Muskelen knyttet til hårsekken styres av det autonome nervesystemet, som vi ikke har direkte kontroll over, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.
Dette nervesystemet går via underbevisstheten der følelser som frykt og andre sterke, følelsesmessige opplevelser har betydning.
Det kan også dreie seg om gode opplevelser som det å høre vakker musikk eller det å se på et pent bilde.
Nervesystemet styres av sterke følelser, og derfor er det egentlig akkurat samme prosessen enten den sterke følelsen er at man fryser, at man blir redd eller at man er rørt.
- Jo mer emosjonell man er, jo mer gåsehud får man sannsynligvis, sier Langeland.
Liten funksjon for oss mennesker
Vi mennesker er ikke alene om å få gåsehud, men hos pelsdyr er det nok ofte vanskeligere å se akkurat hva som skjer med huden.
- Blant dyrene reguleres pelsens isolasjonsevne ved at dyret får gåsehud, men hos oss mennesker har nok denne reaksjonen liten fysiologisk betydning, legger Langeland til.
- Dyr får oftere gåsehud enn oss mennesker, og i dyreverden har gåsehuden flere funksjon. I tillegg til at den isolerer, brukes gåsehuden og hårene som reiser seg også til å komme med signaler til omverdenen, sier Bondevik.
Samme fenomen som i dyreverden
Når en hund blir skremt eller skal tøffe seg vil man tydelig se at hårene reiser seg, og du har kanskje sett hvordan piggene reiser seg på pinnsvinet når det skal beskytte seg.
Selv om «ståpels» hos dyr ikke minner så mye om knuppene du får på huden når du fryser, snakker vi faktisk her om akkurat samme fenomen.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Alle triksene som gir flat mage
Syndene som gjør deg tynnhåret
Denne saken ble første gang publisert 27/09 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.