Sunt og vakkert hår
Mat som gir sunt hår
Kostholdet er grunnleggende for en tykk, blank hårmanke.
Eksperten: Gunn Helene Arsky
- Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
- Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
- Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
- Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
- Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.
På samme måten som huden kan ta skade av ytre forurensing, kan håret det også. Styrken til å motstå skadene kommer fra kosten din.
Håret er for svært mange en viktig del av identiteten. Å se håret forandre seg eller tynnes før tiden, kan være vanskelig. Spiser du sunt og variert og får dekket næringsstoffbehovet ditt til fulle, vet du i hvert fall at du har gjort alt du kan for å gi håret ditt optimale vekstvilkår!
Alltid i forandring
Håret vårt forandrer seg gjennom livet. Vi kommer til verden, kanskje med en siste rest av lanugo på oss, det dunaktige håret som dekker fosteret. Spedbarns- og barnehåret er ofte tynt, men mykt og blankt, og det blir gjerne tykkere etter som barnet vokser til.
I puberteten kan håret forandres igjen, for eksempel kan det dukke opp krøller eller fall i et tidligere rett hår.
Les også: Ta tran, dropp multivitaminer
Stritt med alder
Voksenhåret er gjerne litt mørkere og kraftigere enn barnehåret, og holder seg slik noen år, før det begynner å gråne. Det varierer mye i hvilken alder man blir grå (eller mørk eller hvit), men felles for disse nyansene er at håret gjerne blir enda striere i strukturen enn da det hadde sin opprinnelige farge. I alderdommen vil vi naturlig bli mer tynnhårede, dette gjelder spesielt menn, men også kvinner merker det.
Nytt hår
Hver dag mister vi i gjennomsnitt 100 til 150 hårstrå. Hår dannes i hårsekkene og består av lange proteinfibrer. Det sier seg selv at du er nødt til å ha en tilstrekkelig mengde protein av god kvalitet for å danne nytt hår. Denne typen protein får du fra fisk, magert kjøtt, egg og magre meieriprodukter, samt soyabønner og tofu. For de fleste av oss er det mer enn nok høykvalitetsprotein i kosten, men for dem som spiser lite kan et lavt proteininntak lede til hårtap.
Les også: Slik får du volum i tynt hår
Drikk vann
De hårproduserende cellene trenger tilførsel av en rekke næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer for å kunne jobbe normalt og lage flotte, nye hårstrå som erstatning for dem som falt ut.
Vann er også viktig for håret, så husk å drikke nok. Vannet hjelper til med å frakte alle næringsstoffene frem til cellene som skal danne nytt hår.
Slanking og hårtap
Ethvert vekttap skyldes at du spiser mindre kalorier enn du forbruker, noe kroppen opplever som en tilstand av sult. Med det begrensede kaloriinntaket følger ofte et lavere inntak av mineraler og vitaminer, om du ikke er nøye med å ta et multivitamin- og mineralpreparat mens du slanker deg. Lykkes du i å gå ned i vekt, kan baksiden av medaljen være at det går ut over håret.
Hårtap som følge av vekttap snakkes det lite om. Spesielt utsatt er du dersom du følger en svært kaloribegrenset diett som gjør at du går raskt ned i vekt. Har du gått ned 10 kilo eller mer i løpet av kort tid, er du i risikosonen for å miste mer hår enn normalt.
Hvis du ønsker å beholde håret og samtidig gå ned i vekt, er det aller best å velge en metode der du kutter jevnt ned på kaloriene, men ikke ekskluderer noen matvarer. Dietter som gir lite jern og protein, slik som enkelte vegetardietter og svært fettfattige dietter, fører ofte til mangler som kan slå ut på håret. Men også Atkinsdietten kan føre til hårtap, fordi den anbefaler et svært lavt inntak av frukt og grønt i begynnelsen av kuren.
Les mer: Gunn Helene Arsky gjør deg slankere
Hårkur
Ingen shampo i verden kan hjelpe deg med slapt, tørt hår dersom du ikke spiser sunt, drikker nok, er i bevegelse og holder deg unna røyken.
Her er noen gode kostråd for sunt, blankt hår:
- Spis rikelig med frukt, bær, grønnsaker og belgvekster, det sikrer deg et bredt spekter av vitaminer og mineraler.
- Velg det groveste blant brød- og kornvarer, det øker inntaket av mineraler.
- Nøtter og frø gir deg mineraler og en god del proteiner.
- Fisk gir protein, fet fisk inneholder også vitamin A.
- Velg magre og rene kjøttprodukter for protein og jern.
- Drikk nok vann, slik at urinen holder seg lyst lysegul.
- Inkluder gjerne soya i kostholdet ditt, det inneholder isoflavoner som kan bedre hårveksten. Bruk soyayoghurt, soyamelk eller tofu.
- Ristede soyabønner er både proteinrike og fulle av isoflavoner og passer utmerket som en liten snack.
Ekstra bonus: Disse kostrådene er også bra for deg som vil ned i vekt, passe på hjertet ditt, forebygge diabetes type 2 eller på annen måte bedre helsen.
Vitaminer du trenger
Nesten alle vitaminene spiller en direkte eller indirekte rolle i dannelsen av nytt hår, men noen av vitaminene har en mer vesentlig rolle enn andre.
- Et tilstrekkelig inntak av vitamin A sørger for at de hårproduserende cellene i hodebunnen vokser og gjør jobben sin som de skal. Om du lider av vitamin A-mangel, kan det resultere i hårtap og flass som følge av at celleavfall hoper seg opp i hårsekkene. Vitamin A-mangel er imidlertid svært sjelden i Norge, men kan for eksempel inntreffe hos personer med anoreksi, stort alkoholforbruk eller også dersom du bruker Xenical (som hemmer opptaket av vitamin A fra kosten) uten å ta kosttilskudd med de fettløselige vitaminene.
- Vitamin B6, folat og B12 er viktig for dannelsen av hemoglobinet i de røde blodcellene. Hemoglobinet tilfører oksygen til alle kroppens celler. Uten tilstrekkelig med oksygen vil cellene i hodebunnen kunne produsere skadet hår, øket hårtap og saktere gjenvekst.
- Vitamin C er indirekte med på å holde håret sunt, ved å sørge for godt hold i bindevevet rundt hårcellene.
Mineraler du trenger:
HER ER VITAMINKILDENE
Vitamin A: Fet fisk, leverpostei, rognleverpostei, tran, ost, gulrot, rosa søtpotet, brokkoli.
Vitamin B6: Lever, kjøtt, fugl, fisk, grove kornvarer.
Folat: Lever, spinat, appelsin, appelsinjuice, brokkoli, grovt brød, bønner.
Vitamin B12: Kjøtt, fisk, egg, melk. Finnes ikke i plantekost!
Vitamin C: Finnes kun i frukt, bær og grønnsaker som paprika, kiwi, appelsin, solbær, potet.
Alvorlige ubalanser i inntaket av alle mineraler og sporstoffer kan skade håret ditt, og igjen er det noen stoffer som er mer avgjørende enn andre.
- Kobbermangel kan svekke hårstrået og føre til øket hårtap. De færreste spiser for lite kobber i Norge, men om du spiser for mye sink (for eksempel fra tilskudd), kan det utkonkurrere kobberet i tarmen og dermed føre til kobbermangel.
- Sink er viktig for sårheling og huden generelt. Flassing og øket hårtap er symptomer som følger av sinkmangel. Sink spiller også en rolle i vedlikeholdet av talgkjertlene som er tilknyttet hårsekkene.
- Jern er avgjørende for at hemoglobinet i de røde blodcellene skal kunne frakte oksygen til alle celler i kroppen, også cellene i hodebunnen. Jernmangel kan derfor også påvirke hårkvaliteten.
- Om du mister hår, og lurer på om det kan ha noe med mineralnivåene dine å gjøre, kan du be fastlegen din om å måle kobber, sink og jern i en blodprøve. Dermed vet du sikkert om du trenger tilskudd eller ikke. Rene jerntilskudd skal du for eksempel aldri ta uten at det er konstatert lave jernlagre eller jernmangel ? det er uheldig med for mye jern også.
Les også:
Dropper du balsam ødelegger du håret
HER ER MINERALKILDENE
Kobber: Lever, skalldyr, nøtter, vilt.
Sink: Østers, krabbe, mørkt kalkunkjøtt, melk, gulost, yoghurt.
Jern: Rent kjøtt, lever, grove kornprodukter, mørkegrønne bladgrønnsaker, Litago? brunost og prim (disse er beriket, de andre brunostene inneholder ikke jern).
Denne saken ble første gang publisert 26/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.