Kviser og akne
Voksne får også kviser
Slik kan du unngå dem.
Dette er kviser (akne):
Huden inneholder mange små hårfollikler eller porer. Hver pore inneholder et hår og en klaseformet talgkjertel. Talgkjertler produserer et oljestoff som kalles sebum, som normalt skilles ut av poren for å smøre håret og huden.
Akne oppstår når en pore blir plugget igjen på grunn av for mye sebum og døde hudceller. Hvis poren blir bare delvis plugget igjen, og utførselsgangen til hudens overflate forblir åpen, kalles den mørke overflaten til det inntørkede sebumet for svarte komedoner.
Hvis gangen til hudens overflate er blokkert, blir poren infisert og betent, noe som gir en rød, svullen, pussfylt klump som kalles en kvise. Dypere og alvorligere infeksjoner kan føre til harde knuter under hudoverflaten som kalles cyster.
Mennesker i alle aldre kan få akne, og de fleste har akne noen ganger i løpet av livet. Ofte opptrer akne i pubertetsårene og på bestemte dager i kvinnens menstruasjonssyklus som følge av økt hormonproduksjon.
Kilde: nhi.no
Er det forskjell på kviser man får i tenårene og de man får i voksen alder?
- Ikke nødvendigvis, mener cand. scient Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor.
- Tenåringskviser kommer stort sett av at hormonsystemet endrer seg. Noen sliter med hormonelle ubalanser hele livet og vil derfor slite med «voksenkviser». Mange voksne kan utvikle urenheter som følge av overdrevet soling eller feil bruk av produkter, sier Johansen.
- Hormoner har også mye å si når det gjelder utvikling av kviser, fordi det er hormoner som styrer talgproduksjonen og immunsystemet, sier hun.
Kviser kan komme tilbake
Kviser dannes i huden når talgkjertlene produserer for mye olje. Oljen eller talgen tømmes over i hårsekkene. Kviser kan være alt fra svarte prikker til hvite prikker, cystiske kviser og mer dyptgående og betent akne.
- Selv om kviser og mer alvorlige tilfeller av akne er noe som gjerne rammer ungdom, er det mange voksne som har akne langt inn i 40-årene. Og med overgangsalderen opplever flere kvinner at kvisene kommer tilbake, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i BAMA Gruppen AS.
- Per i dag vet vi at det er to hovedfaktorer som påvirker utviklingen av akne. Den ene er arv og gener, og det kan vi dessverre gjøre lite med. Den andre er hormonelle forandringer som vi opplever ved pubertet, graviditet og menstruasjon, sier lege og hudekspert Rolah O. Lønning, forfatter av boken Frisk hud.
Angrip kvisene
Kviser er ikke smittsomt, og den beste måten å gjøre noe med problemet på, er ifølge Arsky å angripe fra tre kanter samtidig:
1. Sunnere kosthold – påvirker også kroppens stressnivå, danner basis for dannelse av viktige hormoner og demper betennelsesnivået i huden.
2. God hygiene – kviser og akne skyldes ikke dårlig hygiene, men en ren hud er mindre utsatt for betennelser enn hud som sjelden vaskes. Husk å vaske hender når du steller huden din.
3. God hudpleie – finn frem til gode og pleiende hudkremer og andre hudprodukter, gjerne uten parfyme, som passer til huden din.
Dette kan du gjøre for å unngå kviser
- Vask ansiktet hver morgen og kveld med en mild ansiktsrens. Velg et renseprodukt med en kjemisk eksfoliant. Se etter ingrediensen salisylsyre, tipser hudekspert Lønning.
Ansiktsskrubb
Invester gjerne i en elektronisk ansiktsbørste som børster vekk overflødig død hud uten at den «skrubber» huden hardt. Vask ut voks fra håret før du legger deg om kvelden. Mens du sover vil hårvoksen gnis inn i hud og putetrekk, og medføre tilstopping av porene som igjen vil resultere i kviser. Et tydelig tegn er om du ofte får kviser i pannen og rundt hårfestet.
Kilde: Lege Rolah O. Lønning
En kjemisk eksfoliant løsner båndene mellom de øverste hudcellene slik at disse enklere kan vaskes bort. Dermed forhindrer du opphopning av døde hudceller og tilstoppede porer.
- Fuktighet er viktig, selv for fet hud. For å unngå at porene blir blokkert, bør du velge en krem som inneholder vannbasert fuktighet eller naturlige alternativer som argan- eller jojoba-olje.
- Bruk gjerne en retinol-holdig nattkrem. Retinol, og andre vitamin A-derivater, forebygger og reduserer kviser på flere måter. Viktigst er det at retinol reduserer tilstopping av porene og med det kviseutbrudd, sier Lønning.
Dette kan gjøre kvisene verre
Dårlig personlig hygiene og feil sminke kan gi mer kviser, ifølge Lønning.
- Du bør også unngå såper som tørker ut huden, overdreven skrubbing og kvise-skvising (selv om det frister!).
Når du velger kosmetikk bør du holde deg unna oljebasert sminke. Du bør også unngå overdreven bruk av hårprodukter som hårspray, råder hun.
- Har du vært i et miljø med mye eksos og forurensing, bør du rense huden. Det samme gjelder når du har svettet mye, for eksempel etter en god trening. Bor du i en storby bør du rense huden jevnlig.
- Til slutt er det verdt å nevne at stress, både fysisk og psykisk, kan gi kviser og uren hud. Stresshormonet kortisol øker sukkernivået i kroppen, noe som kan medføre økt risiko for betennelser. Kortisol kan også øke talgdannelsen i talgkjertlene, sier Lønning.
Er det helt fy-fy å klemme ut kvisene?
- Vi vet at folk klemmer på kvisene sine uansett. Det beste er å la kvisen være i fred, men når kvisen er moden, - det vil si at den har et tydelig gult/hvitt hode, så må man nesten ta den, sier Johansen.
Regler for utklemming:
- Rens huden rundt kvisen og vask hendene.
- Stikk hull på hodet av kvisen med en sterilisert nål. Kjøp gjerne lansetter på apoteket til jobben. Dette er små engangsnåler som er skåret på skrå så du får et godt snitt før klemmingen. De er så skarpe at man ikke kjenner at man stikker.
- Klem forsiktig rundt kvisen til den gule materien er ute. Det skal stort sett være en hard klump (komedon) i det som kommer ut. Stopp før det kommer blod. Kommer det blod har du klemt for hardt.
- Tørk over med noe rensende som Pyrisept og la tørke.
- Til slutt kan man bruke et «kriseprodukt» som demper betennelse.
Vitaminer mot kviser
- Både vitamin A og E, samt mineralene sink, selen og magnesium spiller inn i kampen mot akne. Magnesium er spesielt viktig for ung, kvisete hud, fordi det ser ut til å spille en sentral rolle i hormonbalansen, sier Arsky.
Visse vitaminer og sporstoffer, slik som vitamin E og selen, er gode antioksidanter i kroppen. Men det finnes en rekke andre antioksidanter som ikke er næringsstoffer.
- For eksempel er plantefargestoffene lutein, lykopen og anthocyaner kraftfulle antioksidanter som beskytter cellene mot tidlig aldring og død. Et godt antioksidantinntak kan dermed være med på å holde huden ung.
Viktige antioksidanter
- For å holde huden din med et vell av antioksidanter, bør du spise frukt, bær og grønnsaker i alle slags fargenyanser, fra den mørkeste lilla salaten via den intenst oransje papayaen til den fristende grønne spinaten, sier Arsky.
Forskerne kjenner i dag en rekke antioksidanter, men mange er fortsatt ukjent. Derfor er det viktig å velge bredt, ifølge ernæringsfysiologen.
- Solbær, blåbær, jordbær, plommer, artisjokker og bønner er fulle av antioksidanter. Et lite glass rødvin i ny og ne gir også påfyll.
Denne saken ble første gang publisert 18/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.