Test av dunjakker - toppmodeller
To supre jakker
To glimrende dunjakker med noe forskjellig bruksområde.
Slik er testen gjennomført
Vi har hatt jakkene inne til test i flere uker, de har vært rotert innad i testeamet og de har fått prøvd seg på ulike aktiviteter i temperaturer ned mot cirka 25 minusgrader.
Jakkene er brukt i forbindelse med andre testoppdrag på turer, både på snø og barmark, og til daglig bruk. Hovedvekten har likevel vært på turbruk.
Jakkene er vurdert av hver tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes.
Vekt som er oppgitt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.
Vi har vektlagt
Isolasjonsevne: En dunjakke skal jo først om fremst varme. Lengde, tykkelse, tekniske løsninger og praktiske erfaringer er tatt med i vurderingene.
Soliditet: Generell slitestyrke på jakken er vurdert. Dunlekkasje er også tatt med på dette punktet.
Praktiske løsninger: Hvordan fungerer de ulike løsningene på jakken i praksis. Her har vi også vurdert bruksområder - stort bruksområde gir selvsagt pluss. Lommer, glidelås, ulike stramminger og så videre er sjekket og prøvd å betjene med for eksempel tykke votter.
Tekniske løsninger: Hette, vindklaffer, konstruksjon, ekstra beskyttelse mot fukt/slitasje og så videre er vurdert.
Dunkvalitet: Selve dunkvaliteten har mye å si for hvordan en dunjakke oppleves og fungerer. Dunspensten avtar også noe etter bruk - høy dunkvalitet/dunspenst vil derfor sikre høyere dunspenst også over tid.
Vi har testet to av markedets varmeste og beste dunjakker: Mountain Equipment Greenland alti jacket og Mountain Hardwear absolute zero parka.
Begge disse jakkene, eller jakke og parka, skulle vært med på vår tidligere test av store dunjakker, men av ulike årsaker fikk vi ikke tak på disse tidsnok til den testen. Vi har også testet dunjakker som er lettere og kortere. Disse delte vi inn i to prisklasser: Over 2500 kroner og under 2500 kroner.
De to jakkene vi nå har testet er laget med tanke på å takle ekstreme temperaturer på store høyder i fjellet eller på lengre ekspedisjoner.
Du finner testresultatet nederst i denne artikkelen.
Det betyr ikke at de ikke kan brukes til andre formål. Folk som er mye ute i kulden og trenger en mer solid jakke enn en vanlig dunjakke, vil sette pris på kvalitet, praktiske løsninger og soliditet som disse to jakkene tilbyr.
Samtidig skal det sies at dette er glimrende ekspedisjons- og langturjakker for de som er ute etter det.
Sammen med disse dunvottene vil du nok garantert holde varmen på tur.
Begge to er veldig gode
Det er vanskelig å skille disse to når det gjelder kvalitet. De har cirka samme vekt, de har cirka samme dunkvalitet og mengde, de er begge 100 prosent vindtett og begge to har generelt gode løsninger og er av generell meget god kvalitet.
Absolute Zero er litt lengre i front og er bedre beskyttet mot fukt, mens Greenland oppleves noe mindre romstor i bruk og komprimeres lettere.
I forhold til bruksområder kan vi vel si at Absolute Zero, med sine høye varmelommer og utforming, passer noe bedre til høyfjellsbruk og aktiviteter hvor en bruker klatreseler, mens Greenland med fiber (Polarloft) i skuldrene og som er enklere å komprimere, passer noe bedre når en skal bruke sekk og til aktiviteter der en gjerne tar fram og pakker bort jakken flere ganger om dagen. Noe en for eksempel gjør ved flerdagsturer på ski.
Den noe kortere lengden i front gjør det noe enklere å sitte med Greenland, noe som gjør det litt bedre å bruke til f.eks skuterkjøring.
Skal du bruke jakker som dette mens du er i aktivitet må det nesten være rundt 20 minusgrader uten at det blir for varmt. Som varmejakke i pauser og under stillestående aktiviteter er de selvsagt konge så lenge det er minusgrader i luften.
Konklusjonen er at dette er to glimrende produkter med litt forskjellig bruksområder.
Les også:
Dette bør du kle på barnet i vogna
Denne saken ble første gang publisert 08/02 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.