Test av mellomlagsgensere
Stor test av mellomlagsgensere
Lette treningsgensere du knapt merker at du har på deg.
Slik testet vi
Tre har testet:
Ingrid Mangnes, fysioterapeut og psykolog som konkurrerer i triatlon, og har deltatt i en mengde ritt, samt VM i Ironman 70.3 i Las Vegas 2012.
Ingunn Selvåg, brannmann og aktiv crossfitutøver som har gått Norge på langs.
Maren Haugeto, journalist, treningsfantast og profesjonell tester.
Tips!
Noen har lettere for å fryse enn andre. Vi har merket de varmeste plaggene med rødt, de mellomvarme med lilla, og de letteste, som gir minst varme, med blått. Slik kan du lett få oversikt over hva som passer ditt bruk.
Tekniske mellomlagsgensere er isolerende plagg som du bruker for å holde varmen når du trener ute på kjølige dager.
Ikke frys deg gjennom første halvdel av økten når du trener ute i høst. Smett et lag imellom, og vips så er du varm.
Teknisk treningstøy gjør det lett å regulere temperaturen og ha det behagelig når du er ute og styrker kroppen. En tynn mellomlagsgenser gir deg ekstra isolasjon så du holder varmen. Samtidig holder den lite på fukt, så du slipper å bli våt av svette, og er lett å vippe av når du blir for varm.
Vi har testet 15 mellomlagsgensere eller -jakker som alle er designet for trening, og har de tekniske egenskapene som gjør dem egnet til aktivitet. De fleste er i syntetiske materialer, og noen er i ull eller ullmiks.
Ull har den klare fordelen at det varmer veldig godt, og kan absorbere mye fukt før det går ut over varmeevnen. Til gjengjeld er ull tyngre og noe mer sårbart for slitasje.
Syntetisk fleece gir mye varme i forhold til vekt, er slitesterkt og kan også holde en del fukt før de føles kalde. Noen av de syntetiske genserne i testen har isolasjonen på innsiden av plagget festet i små, synlige ruter eller riller, slik at isolasjonen blir lettere og genseren slipper bedre ut fukt mellom rillene, der stoffet er tynt. Vi har kalt det rille-fleece.
Testresultater
Vi fant tre gensere som det virkelig er klasse over. Alle tre fortjener terningkast seks:
Haglöfs L.I.M Q Power Dry Top (testvinner!)
Mammut Schneefeld Zip Pull Light
Alle disse tre har veiledende pris på cirka 1200-1300 kroner. Går vi ned på terningkast fem, finner vi imidlertid to gensere som ikke koster skjorta:
Kari Traa Dalane Fleece (Veil. pris: 599,-)
Norheim Puls (Veil. pris: 399,-)
Temperaturregulering
Tre-lags-prinsippet er en enkel og genial måte å regulere temperaturen på når du er i aktivitet. Innerst bruker du en undertrøye eller tynn genser i syntet eller ull. Den bør sitte tett på kroppen og trekke fukt bort fra huden. Som mellomlag bruker du en genser eller jakke til ren isolasjon. Ytterst kan du velge å ha en jakke som tar av for vind eller regn.
Å kle seg med flere lag gjør det lettere å regulere temperaturen ved å ta på og av plagg. I tillegg gir luften mellom lagene isolasjon i seg selv. Flere tynne lag gir bedre varme enn ett tykt. Poenget med mellomlag når du trener er å holde varmen, men samtidig unngå at du blir våt av svette innerst på kroppen, noe som kan gjøre deg nedkjølt senere.
Mellomlaget kan variere i tykkelse og materiale alt etter hvilket ærend du er ute i. Jo kaldere det er, og jo roligere aktivitet du skal holde på med, jo tykkere mellomlag bør du velge. Til trening for full maskin bør du velge en ganske tynn fleece eller ullgenser som gir lett isolasjon. Mellomlaget bør også ventilere bra, og ikke holde på fukt.
Passformen har en del å si for hvordan genseren fungerer. Du vil ikke ha den for stram eller for tett på kroppen, for da mister du den varmende effekten av et luftlag mellom plaggene. Samtidig bør genseren følge kroppen så fukt fra undertøyet smitter over på mellomlaget og kan trekkes videre ut og fordampe. Bevegelsesfrihet er selvsagt viktig når du trener. De beste plaggene er lette og figursydde, passe elastiske og lar deg svinge med armene uten at det strammer noe sted.
Les også:
Tre sports-bh-er får terningkast 6
Dette må du vite før du kjøper fjellsko
Kanskje verdens beste pulsklokke akkurat nå
Denne saken ble første gang publisert 01/10 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.