Test av fjellsko
Når du kjøper fjellsko
Passform er førsteprioritet!
Pris trenger ikke å være direkte sammenfallende med kvalitet, men en sammenheng er det.
Er du generelt veldig aktiv, har du mye glede av et par skikkelig gode sko. Ikke vær redd for å legge i noen ekstra hundrelapper for å finne den riktige skoen. Inngåing er viktig for å unngå gnagsår. Kjøp støvlene i god tid, og start med korte turer.
Om skoene glipper på hælen, er for vid eller virker trang over vrista, så prøv en annen modell. Kvaliteten på sålen skiller ofte gode sko fra toppkvalitet.
Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, demping og slitasjestyrke er ting du kan spørre om, og til dels sjekke selv. En myk yttersåle gir god friksjon, men slites forholdsvis raskt. Om du skal bære sekk, er det smart å gå for en stiv såle både med tanke på rulle- og vridningsstabilitet.
På slike sko skal du måtte ta godt i for å klare å bøye/vri sålen med hendene. Den skal gi støtte til hele din vekt og vekten på det du har i sekken.
Er du storvokst, settes selvsagt større krav til sålen enn om du er liten og lett. På sko som skal brukes på variert underlag bør du kunne bevege på gummidetaljene på sålen med tommelfingeren.
Med eller uten membran: Dette påvirker pris, bruksområde og utvalg. Vi heller nok mot at det ofte er viktigere med membran på en sko med utstrakt bruk av tekstiler enn en ren skinnsko.
Skinn, tekstil, syntetisk eller en blanding: Dette vil gi utslag på bl.a. vekt, slitasjestyrke og vedlikehold. Tekstil er lettere enn skinn, men skinn er mer slitesterkt.
Tekstil tørker raskere enn skinn om det først blir vått, men rene skinnsko er enklere å holde rene. Skinnsko må som regel gås inn, mens det ikke er like viktig på en sko av tekstil eller syntetiske materialer.
En sko med membran er vanskeligere å tørke enn sko uten når den først er blitt våt. Snøring og hemper må fungere godt og være enkle og betjene.
Låsekroker/hemper som en del av snøresystemet er absolutt å anbefale, også på den type sko som er testet her. Men låsehemper er viktigere jo stivere skoene er, og på sko/støvler med høyt skaft. Slike hemper gjør at du kan snøre med forskjellig trykk f.eks. over vrista og oppover skaftet.
Vedlikehold og andre smarte tips
Vask skoene i lunket vann og tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk. Oppbevar skoen i romtemperatur.
Også sko av syntetiske materialer trenger litt stell og for eksempel impregnering.
Dette er selvsagt også viktig selv om skoene har membran.
Ta av skoene og ta ut innleggsålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 prosent.
Bruk gjerne sokker med et fukttransporterende materiale, ikke bruk sokker av bomull!
Membran eller ikke membran
En sko med membran er som regel varmere, tettere, tyngre og dyrere enn en sko uten. Om du strengt tatt ikke trenger en vanntett sko, kan det være et like godt alternativ å gå for en sko uten.
Samtidig er det er ikke til å komme utenom at en ny sko med membran holder fukt ute lengre enn en tilsvarende uten. Mange diskusjoner går på om hvor lenge membranen virkelig holder.
Og når sant skal sies, vil membranen på de fleste modellene sprekke eller slites hull på før eller siden.
Nye produksjonsteknikker gjør imidlertid sitt til at membranen holder lengre i dag enn da denne teknikken ble tatt i bruk. I denne testen opplevde vi verken direkte brudd i membran eller «unormale » fuktinnslag.
En må nok likevel regne med noe fuktgjennomslag om vedlikeholdet av skoene er dårlig og ytterstoffet på skoene blir gjennomtrukket av fukt og en går med dette over tid.
Denne saken ble første gang publisert 24/09 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.