Test av gummistøvler
Disse gummistøvlene er best i test
Stor test av gummistøvler til vår og høst.
Dette har vi vektlagt
Slitestyrke: Er støvelen solid konstruert? Er det ekstra beskyttelse på utsatte steder? Vektlagt med 20 %.
Brukskomfort: Er støvelen behagelig å ha på til ulike aktiviteter og temperaturer? Er den lett å ta på og av? Vektlagt med 30 %.
Såle, grep og stabilitet: Har den godt grep i mykt terreng og på hardt og glatt underlag? Gir den god støtte rundt ankelen? Vektlagt med 30 %.
Vekt og sikkerhet: Positivt om den er lettere enn andre støvler med samme skafthøyde. Er det reflekser på støvelen? Vektlagt med 20 %.
Vanntett fottøy er ofte en forutsetning for å ha det trivelig utendørs. Før Gore-Tex og andre membraner gjorde lærstøvlene vanntette, var «vanntett » synonymt med kalde og klamme gummistøvler med dårlige såler.
Likevel holder gummistøvlene stand, og med nye løsninger kan de ofte være et rimelig og godt alternativ til lærstøvlene.
Vi har samlet gode råd til kjøp og vedlikehold av gummistøvler i en egen artikkel.
Testvinneren
I denne testen har vi tatt for oss modeller for bruk vår og høst.
Resultatet i denne testen er svært jevnt, men det er to støvler som skiller seg ut:
Viking Trophy II er best i test. En behagelig støvel.
Harkila Forester får også terningkast fem. En god, stødig og varm støvel.
Disste tre følger et lite hakk bak:
Slik er testen gjennomført
VANLIG BRUK: Støvlene har blitt brukt av to testpersoner over en periode på ca. to måneder både på barmark og snøføre.
De er også brukt daglig til bilkjøring og småærender. Erfaringene er notert og systematisert underveis.
KULDETEST: Kuldetest ble gjennomført ved at en temperaturføler ble plassert helt fremme i støveltuppen. Dette er det punktet du vanligvis fryser først. Fotdelen av støvelen ble så stappet med ulltøy. Støvlene fikk så stå noen timer i innetemperatur (ca. 20 °C) før de ble satt ned på bunnen i en tom fryseboks som holdt - 18 °C. Temperatur ble registrert ved 0, 5, 10 og 15 minutter. Seeland Outthere 2000 holdt best på varmen, og temperaturen falt kun 4,2 °C i løpet av disse 15 minuttene. I andre enden av skalaen finner vi Tretorn Setter Outlast der temperaturen falt med hele 14,9 °C i løpet av samme tid.
GREP: Måling av grep ble testet gjennom flere runder. På mykt underlag som snø og bar tint bakke har alle modellene godt grep. For å teste grepet i mer utfordrende situasjoner ble det bl.a. testet på ei ru treplate som kunne heves trinnløst. Under testen var det -6 °C og nysnø. Treplaten ble børstet fri for overflødig snø mellom hver test. Det lå litt snø og et tynt islag nede i den ru trestrukturen. Testen viser derfor grep på hardt underlag med litt struktur, men der festet vanskeliggjøres av litt snø/is. Dette favoriserer myke gummiblandinger med et mønster som greier å finne feste på trefibrene som stikker litt opp. To testpersoner gikk opp, ned og sideveis på treplata, og festet ble bedømt i tre kategorier: Ikke feste, noe feste og godt feste. Alle støvlene ble bedømt ved to ulike helningsgrader, 24 og 34 grader. I et annet testoppsett ble støvlene vurdert i bratte bakker med en blanding av is og frossen grovkornet snø. Grepet ble også her vurdert opp, ned og sideveis.
Skostørrelser: De europeiske skostørrelsene øker med ca. 6 mm i lengde for hvert nummer du går opp.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 07/05 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.