Test av fjellsko

Vi har testet 14 lette fjellsko

Disse er best i test.

TEST: Villmarksliv og Aktivt testteam har testet 14 par lette fjellsko.
TEST: Villmarksliv og Aktivt testteam har testet 14 par lette fjellsko. Foto: Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Slik er testen gjennomført

Alle modellene har vært brukt under alle værforhold, fra sein vinter med snø, is og slaps til vår og sommer. Vi har hatt to par av de aller fleste modellene og testet både dame og herreutgavene for flere. Sju testere har deltatt.

Stabilitet, stivhet og vridningsstabilitet er vurdert med alle modellene samlet. Vekt og høyde er målt av oss med utgangspunkt i herre skostørrelse 42. Målingene er utført på samme måte og med samme vekt på alle modellene. Disse tallene kan avvike noe fra leverandørenes tall.

Vi har målt høyeste punkt på skaftet, ikke hvor høyt de er vanntette (vadehøyde). For å teste vanntetthet har vi testet skoene i vanntank i tillegg til praktisk bruk. Vanntanktesten er først og fremst for å avdekke fabrikasjonsfeil, dårlig taping, osv. Ingen lekkasjer ble avdekket, og dette ble dermed ikke tatt med som et punkt i testtabellen.

Støvlene er tørket og vedlikeholdt etter beste evne og så langt det har latt seg gjøre etter leverandørens anbefalinger.

TEST: Hagløfs Vapour L sitter meget godt på ryggen og har vist seg slitesterk.

Sekken duger til det meste

TEST: God allround dagstursekk med flere gode løsninger, til bruk gjennom hele året.

KALDAKARI: Fleecejakken har flere gode detaljer rettet mot jakt og friluftsliv.

Varm og solid fleecejakke

TEST: Denne kommer med praktiske varmelommer på brystet.

I denne testen finner du sko som egner seg for raske turer med lett oppakning, og som trim- og tursko for daglig bruk. Det er mye å velge blant, og kvaliteten er jevnt over svært god.

Denne gangen har vi testet lette fjell- og markasko med membran. Skoene har fått delkarakterer for passform/komfort/snøring, såle/støtte, slitasje og vekt.

Best i test er Asolo Moran GTX, en glimrende lettvekter som også scorer bra jevnt over.

På vekt slås den av Mammut Cirrus GTX, som veier bare 0,85 kg pr. par.

Salomon Cosmic 4d GTX får heder for god komfort, mens Viking Alpha GTX gir mye for pengene.

Beste allrounder er Crispi Skogshorn Pluss.

Lette fjellsko

Å definere hva som er «lett» eller «tungt» er helt og holdent opp til hver enkelt bruker. Vi har satt en øvre vektgrense på 1,4 kg pr. par (str. 42), noe som innebærer at denne testen omfatter sko med utstrakt bruk av ulike tekstiler og syntetiske materialer. Vi har testet 14 ulike modeller, alle fra velkjente produsenter fra inn- og utland.

Skal du bære skikkelig tungt, vil mange mene at disse skoene blir for spinkle, men på raske turer eller med en forholdsvis lett sekk på ryggen, er mange av modellene meget gode valg.

Bruksområder vi ser for oss, er dagsturer og f.eks. «hytte- til hytte»- turer hvor en ikke behøver all verdens oppakning, eller som til trim- og tursko til daglig bruk.

Mange av disse modellene behøver veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene litt før en legger ut på lengre turer.

Etter hvert utvider du bruken til korte trimturer, og snart har du sko som er tilpasset din fot og klare for fjellet!

Vedlikehold

Vask skoene i lunket vann, og tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk. Oppbevar skoene i romtemperatur. Også sko av syntetiske materialer trenger litt stell, f.eks. reimpregnering. Dette gjelder selvsagt også om skoene har membran.

Ta av deg skoene og ta ut innleggsålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 %. Bruk gjerne sokker med et fukttransporterende materiale. Ikke bruk sokker av bomull!

Membran eller ikke?

Sko med membran er som regel varmere, tettere, tyngre og dyrere enn sko uten. Om du strengt tatt ikke trenger vanntette sko, kan det være like greit å gå for sko uten membran.

Nye sko med membran holder fukt ute lenger enn tilsvarende uten. Membranen vil riktignok uansett sprekke eller slites hull på før eller siden, men nye produksjonsteknikker gjør problemet stadig mindre.

I denne testen opplevde vi verken direkte brudd i membran eller «unormale» fuktinnslag.

En må nok likevel regne med noe fuktgjennomslag om f.eks. vedlikeholdet av skoene er dårlig, slik at selve ytterstoffet på skoene blir gjennomtrukket av fukt om en går med dem over tid.

Når du kjøper fjellsko

Passform er førsteprioritet! Skoene skal ikke glippe på hælen eller virke trange over vristen. Lest og passform varierer ofte fra merke til merke.

Kvaliteten på sålen: Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, demping og slitasjestyrke er ting du kan spørre om, og til dels sjekke selv når du ser på sko. En myk yttersåle gir god friksjon, men slites raskt.

Om du skal bære sekk, trenger du en forholdsvis stiv såle. Du skal måtte ta skikkelig i for å klare å bøye/vri sålen med hendene; husk at den skal gi støtte til hele din vekt samt vekten på det du har i sekken. Er du storvokst, setter selvsagt dette større krav til sålen enn om du er liten og lett. På en sko som skal brukes på variert underlag, bør du kunne bevege gummidetaljene på sålen med tommelfingeren.

Membran: Det er ofte viktigere med membran på sko med utstrakt bruk av tekstiler enn rene skinnsko. Materialet gir utslag på bl.a. vekt, slitasjestyrke og vedlikehold. Tekstilsko er lettere enn skinn, men skinnsko er mer slitesterke.

Tekstilsko tørker raskere enn skinnsko om de blir våte, mens skinnsko er enklere å holde rene. Skinnsko må som regel gås inn, men det ikke like viktig på lettere sko av tekstil eller syntetiske materialer.

Snøring og hemper bør fungere godt.

Låsekroker/hemper som en del av snøresystemet er å anbefale, men låsehemper er nok viktigere jo stivere skoene er og på sko/støvler med høyt skaft. Slike hemper gjør at du kan snøre med et annet trykk over f.eks. vristen enn videre opp over skaftet.

Pris: De som er mye ute, bør nok spandere noen ekstra hundrelapper for å få det paret som passer til sin bruk og sine føtter.

LES OGSÅ:

Stor test av tursekker

16 softshelljakker til vår, sommer og høst

Stor test av lavvoer

Disse gummistøvlene er best i test

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også