Test av billige ryggsekker og telt
Ryggsekker og telt du har råd til
Ryggsekk OG telt til 1000 kroner - sjekk om det holder mål.
Kjøperåd
Det er vanskelig å gi spesifikke råd til dem som vil satse på billig friluftsutstyr. Hva som er altfor dårlig og hva som er «godt nok» og hva som gir mye for pengene, varierer veldig.
Det er penger å spare på å styre unna de absolutt nyeste modellene og de mest profilerte merkenavnene.
Samtidig er det ofte en grunn til at f.eks. enkelte sko-, sovepose-, telt- og sekkeprodusenter blir populære, selger godt og ofte brukes av erfarne friluftsfolk. På den andre siden er det viktig å vurdere hvor mye penger en ønsker å investere i friluftsutstyr ut fra hvor mye en regner med å bruke det.
Erfarne friluftsfolk kan klare seg med dårligere utstyr enn uerfarne fordi de er i stand til å se styrker og svakheter med utstyret og tilpasse bruken deretter. Erfarne friluftsfolk er også bedre i stand til å vurdere et produkt de finner i en butikkhylle og se om det er for enkelt eller om det er godt nok til den bruken det er tiltenkt.
Et råd til uerfarne friluftsfolk kan da være å gå for velkjente merker - dette gir som regel trygge kjøp, men en trenger ikke å velge toppmodellene eller de absolutt mest hippe merkene. Vi vil også råde folk til å handle i en sportsbutikk hvor det jobber folk som kan sportsutstyr, slik at det er mulig å få kvalifisert hjelp.
En enkelt kikkert kan koste 10.000 kroner, en tykk dunjakke over 4000 kroner og en isolert skalljakke over 5000 kroner.
Weekendsekker på 50-60 liter koster gjerne mellom 1200 og 3500 kroner og et helårstelt mellom 3000 og 9000 kroner . Hva om du ikke trenger sekker og telt av den aller beste kvaliteten? Må det da være så dyrt? Vi har testet noen av billigproduktene.
Vi tok for oss lavpriskjeder og produsenter kjent for rimelig friluftsutstyr og plukket ut fire termoser under 100 kroner, fire rimelige soveposer og fem liggeunderlag samt de sekkene og teltene du kan lese om her.
Tidligere har vi også satt sammen en oversikt over produkter utmerket som "mye for pengene" fra ulike slags testsamlinger av friluftsutstyr.
Det finnes flere aktuelle produkter innenfor de ulike gruppene, men de butikkjedene og produktene vi har valgt ut, er velkjente på det norske markedet og tilgjengelige i store deler av landet.
Produktene er valgt ut med tanke på pris. På sekker satte vi maksimumsprisen til ca. 500 kroner, på telt satte vi grensen ved 800 kroner. Dette er veldig mye billigere enn friluftsutstyret Villmarksliv vanligvis tester.
Ryggsekker
Det er selvsagt store forskjeller i kvalitet på dyre og billige sekker. Den viktigste forskjellen mellom billig og dyrt gjelder bæresystemet. Noen av de billige sekkene i denne testen har helt klart noen svakheter med tanke på slitestyrke. Samtidig er det et par av sekkene som gir mye for pengene, så lenge man ikke bærer for tungt.
De beste ryggsekkene, Globe Ryggsekk 60 liter og Asaklitt Ryggsekk 65 liter, får begge terningkast 3.
- Globe Ryggsekk fra Jula koster 299,- kroner.
- Asaklitt Ryggsekk fra Clas Ohlson koster 379,- kroner.
Biltemas 50-literssekk kommer dårligst ut i testen av ryggsekker til friluftsbruk.
Slik testet vi ryggsekkene
Vi har brukt sekkene på ulike turer til fots i variert terreng. Det er noe forskjell i volum på sekkene, slik at vi har tilpasset vektbelastningen til dette.
Telt
Det er kanskje her vi har størst betenkeligheter med å fire på kvalitet for å komme lavt i pris.
Samtidig må du selvsagt vurdere hva teltet skal brukes til.
Hvis du kun skal bruke teltet på en vanlig campingplass, trenger du ikke stille høye krav til vindstabilitet, vanntetthet, egenvekt, hvor fort det går å sette det opp osv.
Men skal du litt utenfor allfarvei, bære teltet med deg i sekken og må regne med å oppleve både regn og vind, bør du nok bruke en vesentlig del av utstyrspotten til teltkjøpet.
Høy egenvekt i forhold til vindstabilitet og størrelse er en fellesnevner for de fire teltene vi har testet. Andre momenter som går igjen sammenlignet med mer påkostede telt, er bl.a. praktiske og tekniske løsninger i forbindelse med plugg- og bardunfester, størrelse og betjening av ventiler, bruk av myggnetting, innfesting av innertelt og oppsetting.
- Det beste teltet i testen er Basecamp Dovre 3 fra Missing Link Group - et greit telt til sommerturer, og som koster 799,- kroner.
- Kjøper du Globe Telt fra Jula får du mye for pengene - teltet koster 499,- kroner.
Slik testet vi teltene
Teltene er brukt på ulike turer kun på barmark. Været har selvsagt variert, men teltene har til tider vært utsatt for ganske kraftig regn.
Dette er ikke telt som er beregnet på de tøffeste turene, og vi har derfor heller ikke testet opp mot det. I tillegg til vanlig praktisk bruk ble alle teltene slått opp i en felles testcamp hvor vanntetthet, vindstabilitet og praktiske og tekniske løsninger ble vurdert og sammenlignet.
Vi gjorde også kontrollmålinger av teltene i denne campen. Mål og vekt som er oppgitt er gjort av oss, og kan nok avvike noe fra det leverandørene opererer med.
LES OGSÅ:
Her finner du testvinnerne billigst til jul
Dunjakke med ny varmeteknologi
Denne lommelykten skal du kjøpe i julegave
Denne saken ble første gang publisert 15/12 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.