Test av 19 lommelykter
19 lommelykter som lyser opp hverdagen
STOR TEST: 19 lommelykter. Se hvilke som er best.
Før du kjøper lommelykt
Batteri: Oppladbart batteri er smart om du bruker lykten mye og om du som regel har tilgang på strøm.
Det er kjekt om lommelykt, GPS, hodelykt, batterikassett til jaktradio osv. bruker samme batteritype.
Lysstyrke er ikke alt: Skal du bruke lykta mest inne i telt eller til arbeidslys på en armlengdes avstand betyr god spredning av lyskjeglen like mye.
Dette er ikke leketøy for barn; mange av lyktene har så kraftig lys at det kan være skadelig å se rett inn i lyset.
Velg etter behov: En langturlykt/teltlykt bør først og fremst ha lang batterilevetid og trenger ikke ha det kraftigste lyset. Hvis du trenger å se på objekter på lengre avstand bør lykta ha kraftig lyskjegle som gir sikt på noe lengre hold. En lykt hvor en kan regulere lysstyrken og endre fokus gir stort bruksområde.
Fukttoleranse er et viktig moment i forhold til et aktivt friluftsliv.
Egenvekt og pakkevolum er alltid aktuelle momenter på utstyr som gjerne skal være med i sekken eller bæres i en lomme. Det er kanskje bedre med en liten lykt som alltid er med enn en stor som blir liggende igjen hjemme.
Slik gjennomførte vi testen
I denne testen har vi kun tatt med lykter med LED-pærer og i et slikt format at det går greit å oppbevare lykten i en lomme. Vi satte som krav at lyktene skulle ha en lengde på mellom ca. 10 og 15 cm. Vi har også satt som krav at lyktene skal ha utskiftbare batterier - ingen oppladbare lykter er tatt med.
Utvalget av slike lykter er stort, og vi har vært nødt til å konsentrere oss om de merkene og modellene som er best tilgjengelige på det norske markedet. Vi har også unnlatt å ta med lykter som er spesielt utviklet for bruk for politiet og Forsvaret da vi i utgangspunktet er ute etter lykter til tur og friluftsliv.
De fleste lyktene har vært brukt aktivt i to-tre måneder, enkelte noe lengre. Vi har sammenlignet lyskjeglene og gjort vurderinger på styrke og form i tillegg til at de er brukt praktisk. Vi har også brukt et luxmeter for å gjøre enkle målinger.
Du får lommelykter fra under en femtilapp og opp til mange hundre kroner. For å avgrense hvilke lykter vi skulle ha med i denne testen, har vi tatt inn LED-lykter som er av en slik størrelse at det faktisk er mulig å putte dem i bukselomma.
Testvinneren er Led Lenser T7, tett fulgt av Led Lenser L7 og Mag-Lite XL100. Alle disse tre får 5 poeng.
Vi har vurdert lyktene ut fra fire delkriterier. De tre nevnte lyktene får toppscore på flere av kriteriene, mens flere andre lykter får 5 av 6 oppnåelige poeng.
Led Lenser P2 får toppscore for god egenvekt (6 av 6).
Led Lenser M1 har meget god lyskjegle (5,5 av 6).
Princeton Tec AMP 3.0 har meget god batterilevetid (5 av 6).
Cirius K4 er meget god til praktisk bruk (5 av 6).
Lykter som gir mye for pengene er Asaklitt Led Lommelykt (kr 149,-) fra Clas Ohlson, Nu Flare Rebell 90 ALX-77 (kr 399,50) og ikke minst Led Lenser P4 (kr 199,-).
Lysdioder (LED) har ingen glødetråd og bruker ca. 1/10 strøm sammenlignet med en glødepære. De nyeste diodene kan ha en brenntid (varighet) opp mot 100.000 timer, noe som skulle tilsvare ca. 11 år sammenhengende!
Ettersom flere av lyktene i denne testen kan skilte med en batterilevetid på rundt 100 timer, sier det seg selv at disse lyktene vil være et godt valg for en stor brukergruppe.
Valg av batteritype
Den ekstreme lysstyrken på enkelte av lyktene i denne testen går ut over batterilevetiden.
Mange av lyktene som har en lysstyrke på godt over 100 lumen, bruker CR123-batterier.
Den største fordelen med disse er at de er små og lette, i tillegg til at de har en meget sterk lysstråle. Ulempen er at de gjerne har kort batterilevetid og at batteriene er relativt dyre i innkjøp. Denne batteritypen er heller ikke alltid enkel å skaffe til veie om man må supplere mens man er på tur.
Vær oppmerksom på at flere av disse lyktene har en maksimal batterilevetid på noen få timer. På mange lykter er det imidlertid mulig å regulere lysstyrken. Det kan være smart ikke å bruke høyere lysstyrke enn hva som absolutt er nødvendig for å spare batteriene.
Store prisforskjeller
Det er ganske store prisforskjeller på denne type lykter.
Bare i vår test spenner prisnivået fra under en femtilapp og helt opp til nesten seks hundre kroner. Det er ikke bare kvalitetsforskjell som speiler denne prisforskjellen.
Mange lykter leveres med batterier, klips, reimer og hylster som gjør det mulig å feste lykten i f.eks. beltet eller på sekken. Samtidig er det selvsagt forskjeller på byggekvalitet, linser og dioder. Vanntetthet og andre funksjoner, som f.eks. mulighet til å endre fokus på lysstrålen, er momenter som gjør lykta mer brukervennlig - og gjerne noe dyrere.
Lysstyrke
Det er verdt å merke seg at oppgitt lysstyrke i lumen ikke nødvendigvis sier noe om hvor langt lyskjeglen når. Utforming av lyskjeglen (spredning og fokus) har stor betydning for hvordan lykten oppleves i praktisk bruk.
God spredning gir godt arbeidslys på korte hold. En mer konsentrert lysstråle gir bedre sikt på lengre hold, men kan oppleves mindre brukervennlig som f.eks. arbeidslys da en gjerne må bevege lykten fram og tilbake for å få opplyst de områdene en ønsker.
En lykt med mulighet til å endre fokus eliminerer valget om en skal gå for en lykt med en smal eller vid lysstråle. Oppgitt batterilevetid er basert på måling under optimale forhold med minste mulige lysstyrke og må leses som veiledende.
Ved praktisk/variert bruk kan en ikke forvente å oppnå tilsvarende verdier. Kvaliteten på batteriene avgjør selvsagt også hvor lenge de varer.
Les også:
Denne kikkerten måler 1,5 kilometer
Solide klokker med kompass, høydemåler og barometer
Her kjøper du testvinnerne billig på nett
Denne saken ble første gang publisert 24/11 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.