Test av haspelsneller

Stor test av haspelsneller

Kvaliteten er jevnt over så god at det er vanskelig å skille snellene fra hverandre.

HASPELSNELLER: Alt om fiske har testet 27 haspelsneller.
HASPELSNELLER: Alt om fiske har testet 27 haspelsneller. Foto: Barry Ord Clarke
Sist oppdatert

POENGSKALA

1 = Ubrukelig

2 = Mindre bra

3 = Nokså god

4 = God

5 = Meget god

6 = Topp

Sener

Testen er utført med 0,25 mm sene, og det har gått med drøye 3 km.

Sena ble lagt på spolene manuelt - ikke med spolemaskin.

I 11 år på rad har Alt om Fiske testet nye og vesentlig oppgraderte haspelsneller i forkant av fiskesesongen, og årets test omfatter 27 slike.

Share

I denne testen er prisdifferansen mellom den dyreste og billigste snella 4600 kr, så det sier seg selv at det er kvalitetsforskjeller.

Hovedinntrykket i år er imidlertid at kvaliteten jevnt over er så god at det faktisk er vanskelig å skille snellene fra hverandre.

Les også: Fiskestenger som duger i lakseelva

Testen

I denne testen har vi ordnet snellene i tre prisklasser og kåret en testvinner i hver av gruppene. Vi har også vurdert forholdet mellom pris og kvalitet, og plukket ut noen sneller som vi mener er gode kjøp.

I testen har vi vurdert bremseeffekt, snøreopplegg, kasteegenskaper, funksjonell utforming, balanse, oppbygning m.m. Siden det er en test av årets nyheter, er snellenes slitestyrke og komponentkvalitet ikke grundig vurdert.

Les også: Friluftsutstyret du har råd til

Bremsen

Bremsen på ei haspelsnelle justeres vanligvis foran på spolen eller bak på spolehuset. Etter vår mening er det smak og behag hva som er best. Mange foretrekker å justere bremsen bak på snella, men teknisk sett er det plass til noe større bremseskiver når bremsen justeres foran på spolen. Det borger for en jevnere brems.

Selve bremseeffekten og bremsens jevnhet har vi testet på stang. Ved å stramme bremsen gradvis mens stanga er satt under press, avslører en ujevn brems seg svært fort, særlig etter at bremsen har fått juling i et par simulerte utras. For at bremsen skal fungere under praktisk fiske, bør den starte mykt.

Er startmotstanden stor, mister du lett fisken idet den tar. En meget god brems bør være uten merkbar startmotstand, være helt jevn og ikke rykke i noen innstilling. Bremsen bør samtidig være lett å justere, men bremsen på noen sneller i årets test er vanskelig å finjustere fordi det er for liten forskjell på «friløp» og «bråbrems».

Les også: Soveposene som duger i sommervarmen

Snøreopplegg

På moderne haspelsneller vandrer spolen fram og tilbake mens rotoren legger snøret på spolen. For å oppnå best mulig kastelengder, er det viktig at snøret legges jevnt på spolen. Vår test viser at det er forholdsvis små forskjeller på dette området.

Hvis du fisker med multifilament, bør du satse på ei snelle med et meget godt snøreopplegg.

Det skiller lite på kastelengdene, men snøreopplegget har stor betydning når du bremser hardt. Om kryssopplegget av snøret ikke er godt, vil snøret lettere «skjære» seg ned i lagene under.

I årets test var det vanskeligere å skille mellom gode og dårlige snøreopplegg. Forskjellene er nærmest kosmetiske.

Les også: Stor test av gode gummistøvler

Superstopp og bakoversperre

For noen år tilbake dukket betegnelsen «superstopp » opp i markedsføringen av haspelsneller.

Superstopp betyr simpelthen at det ikke er noen dødgang mellom sveiv og rotor. Denne detaljen, som krever et rullelager, vitner om presisjon, og det gir for eksempel bedre kontakt med en jigg under fiske og bedre kroking. I denne testen hadde alle snellene superstopp.

En av snellene i årets test har permanent bakoversperre.

For å si det enkelt kan du ikke frikoble sveiva og sveive bakover. Permanent bakoversperre kjennetegner sneller som er beregnet for hardt fiske under røffe forhold.

Les også: Her er det beste regntøyet

Øvrige detaljer

Under posten «ellers» gir vi en totalvurdering av en rekke forhold som snellas balanse, gange og kasteegenskaper. Sveivas og bremsejusteringens utforming er også vurdert.

Spolens utforming er også viktig.

I denne testen har vi også gitt pluss til sneller med snellehus av aluminium, som gir en annen følelse av stabilitet. I år har det også dukket opp noen sneller som kombinerer kompositt og aluminium på en spennende måte for å redusere snellenes vekt.

Les også:

Alt-i-ett turmat

Perfekte sekker til helgeturen

Glimrende campinglykt

Test av havkajakker

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2010, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også