Test av 21 fleecejakker

Her er fleecejakka som passer deg

Vi har testet 21 fleecejakker. Alle jakkene er testet i et halvt år.

STOR TEST: Det er stor forskjell på fleecejakker, også i prisene. Vi har testet hver av disse jakkene i minst et halv år.
STOR TEST: Det er stor forskjell på fleecejakker, også i prisene. Vi har testet hver av disse jakkene i minst et halv år. Foto: FOTO: Arcteryx
Sist oppdatert

Slik er testen gjennomført

  • Alle jakkene har vært brukt aktivt i minimum et halvt år - de fleste lengre.
  • Sju testere har deltatt - to av disse har vært kvinner, som har testet damemodeller der dette har vært tilgjengelig i tillegg til herremodeller/unisex.
  • Enkelte leverandører har kommet med nye/andre modeller i sommer/høst. Disse er ikke med i testen, ettersom vi ikke ville fått anledning til å teste dem like lenge som de andre.
  • Det finnes mange fleeceprodukter på markedet, og vi har vært nødt til å begrense antall modeller. Vi har kun tatt med jakker med hel glidelås, og vi har vektlagt at jakkene skal fungere godt under andre klær, f.eks. vindtett yttertøy. Vekta er målt av oss og kan avvike noe fra det leverandøren operer med.

Fleece er mykt og behagelig, og passer til friluftsbruk året rundt. Men hvor mye er det nødvendig å betale for ei god fleecejakke? Her er det store prisforskjeller ute og går.

Selv om mange fortsatt sverger til ull for å holde varmen, har fleeceplagg noen fordeler fremfor ull. Ull holder riktignok på varmen selv om den blir våt, og lukter mindre etter bruk. Men fleece holder lite på fukt, og tørker raskere enn ull, har lav vekt i forhold til isolasjonsevne og tåler mer vask og mekanisk slitasje. Det kryper ikke, og holder stort sett godt på fasongen, selv etter lang tids bruk.

Les mer: Stor test av vinterdekk

Det er også enklere å finne fleecejakker og gensere som har en fasong som passer godt under annen skallbekledning uten å være for romstor. Det er ikke merkelig at fleeceplaggene er blitt mange villmarkingers favoritt!

Glatt fleece har lett for å nuppe. Det har ingen praktisk betydning, men det ser ikke så pent ut. Flere av jakkene vi har med i denne testen, er såpass tykke at de kan brukes som ytterplagg, og da er det ikke moro om den begynner å nuppe etter kun noen ukers bruk. Dette vises som regel i størst grad på de rimeligste modellene.

De billigste fleecejakkene koster noen hundrelapper og de dyreste noen tusenlapper. Selv om de billigste også varmer og er behagelige å ha på, er det ingen tvil om at en også i denne produktgruppen til dels får det en betaler for. Men om du ikke er av de mest aktive, og fukttransport og slitasje fra sekkereimer og pulkdrag ikke er aktuelle problemstillinger for deg, er det mulig å finne plagg som både er billige og gode.

Les mer: Stor test av sports-bh-er

Tips når du kjøper fleecejakke

Lengde og snitt er viktig om du skal bruke fleecejakka under en annen jakke. Ta gjerne med jakka du skal bruke utenpå for å sjekke at det ikke blir for trangt. Sjekk også at fleecejakka ikke blir for lang/kort i livet i forhold til den jakka du skal bruke utenpå. Fleecejakka må ikke stikke ut under nedre kant av ytterjakka.

Noen lommer er greit å ha. Det holder med to lave frontlommer og kanskje en brystlomme. Det er praktisk med glidelås på lommene.

Hette eller ikke? Hette på fleecejakka er utvilsomt veldig behagelig og lunt på kjølige dager, men det kan bli klumpete når hetta ikke er i bruk. Dessuten er det gjerne enklere å tørke en lue om lua/hetta skulle bli våt.

Les mer: Stor test av rødvin

Tykkelse: Tenk over hva du skal bruke jakka til, slik at du ikke ender med en for tykk eller for tynn modell. De fleste er nok best tjent med å ha to ulike tykkelser - én tykk til kalde dager og som rent varmeplagg i pauser, og én tynnere som brukes som f.eks. forsterkningsplagg utenpå undertøyet på kjølige dager. De tynneste fleecejakkene kan gjerne brukes direkte på huden, men en kan ikke forvente samme fukttransport som på f.eks. superundertøy eller nettingtrøye.

Les mer: Stor test av bærbare pc-er

Fuktegenskaper er viktig for komfort. En teknisk avansert jakke som f.eks. har en ytterside av nylon for å gi bedre slite- og rivestyrke, kan holde på mer fukt enn en mindre avansert jakke. Stoffet inn mot kroppen kan ha en veldig godt fukttransporterende evne - noe som gjør at jakka føles tørr inn mot kroppen.

Dette har vi lagt vekt på

  • Passform: Passform oppleves individuelt, men våre testere har vært rimelig samstemte i sine vurderinger. En passform som gjør at jakkene fungerer godt under annen ytterjakke har vært vektlagt. Lengde på armer, er halsen lang nok og tetter den godt, lengde i livet og om jakka gir generelt god bevegelsesfrihet har vært vurdert. Vektlagt med 20 %.
  • Slitasje: Nupping, glidelås, sømmer, detaljer og f.eks. lommefôr er sjekket. Vektlagt med 20 %.
  • Isolasjonsevne: En tykkere jakke gir generelt bedre isolasjonsevne enn en tynn, men enkelte modeller har en design som gjør at de varmer på de "riktige" stedene eller nyttiggjør seg samme prinsipp som f.eks. nettingtrøya med rutemønster - noe som gir bedre isolasjonsevne i forhold til vekt. Vektlagt med 20 %.
  • Veks: Jakker (i str. L) er veid av oss og sammenlignet innbyrdes. Vektlagt med 20 %.
  • Fuktegenskaper: Det er viktig at fleeceplagget ikke holder på for mye fukt. Et gjennomsnitt av vektøkning i gram etter en runde i vaskemaskinen er vurdert (gjennomført tre ganger). I tillegg har vi vektlagt praktiske erfaringer under bruk. Vektlagt med 20 %.

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også