Test av fiskestenger: Fluestenger i klasse fem
Her er de beste fluestengene
Vi har testet selve folkestanga innen fluefiske. Denne testen gir deg full oversikt.
Om testen og karakterene
- Karakteren forteller bare hvordan vi vurderer stangas kaste- og bruksegenskaper. Den tar ikke hensyn til verken pris, utstyr eller finish. Når vi velger våre personlige favoritter, tar vi den stanga vi helst ville hatt til eget fiske, om vi hadde fått den gratis.
- Vi kikker på prislappen først når vi skal kåre "bestekjøp". Denne gangen har vi valgt hver vår stang i den store gruppa som har fått karakter 5, og har en pris på1500-1600 kr. Om vi hadde følt oss rikere, kunne vi også valgt en stang til 3199 kr med karakter 6, eller en med karakter 4 til 799 kr om vi hadde vært på riktig trangt budsjett.
- Det er dessuten flere stenger som ligger helt oppunder sekseren som koster under 3000 kr, så her er svært mange gode kjøp.
- Vi konstaterer likevel at det nå er bedre samsvar mellom pris og kvalitet enn for fire år siden, da vi hadde et par virkelige prisbomber helt i teten.
Testsnørene
Vi har tatt høyde for at ikke alle femmerstenger skal ha samme snøre, selv om klassen stemmer.
Vi bruker fortsatt Scientific Anglers GPX som standard, da dette er så nær et gjennomsnittlig WF-snøre det er mulig å komme, men de tøffeste i klassen har også fått prøve seg med Guidelines Pounch Pro. Dette snøret har litt kortere, men samtidig tyngre klump. De er designet for tyngre fiske og røffe forhold enn GPX-en.
Der vi har vært i tvil om klassifiseringen, har vi også brukt GPX i AFTM 4 og 6. Scierra og Zpey oppgir anbefalt klumpvekt i tillegg til AFTM-klasse. Vi har sjekket disse anbefalingene med en hjemmelaget skyteklump på 10 meter, og de stemmer bra.
- Scientific Anglers GPX: Klumpvekt 12,5 gram, klumplengde 11,6 meter
- Guideline Pounch Pro: Klumpvekt 13,5 gram, klumplengde 11,3 meter
- GPX i AFTM 6: Klumpvekt 15,5 gram, klumplengde 12,2 meter
- GPX i AFTM 4: Klumpvekt 10,5 gram, klumplengde 11,0 meter
Det har gått fire år siden sist vi testet den store volumklassen blant fluestenger. Nå er det på tide å kåre nye mestere blant enhånds fluestenger i klasse fem.
Utvalget i testen
I 2005 hadde vi 35 fluestenger i snøreklasse 5 til test, og forbannet oss på at det ikke skulle skje igjen.
Når vi nå skulle ta for oss Den Norske Folkestanga igjen, var vi enige om å være beinharde på hva som skulle slippe til: Bare rene 9-fotere - ikke 8'8'' eller 9'3'' - og bare stenger som var nye i 2008 og 2009 fikk være med. Likevel kom vi ikke under 30.
Selvsagt kunne vi også satt en grense på ei stang per merke, men mange merker har flere spennende nykommere, og vi kunne komme til å kutte ut en testvinner. Siden det knapt finnes en stangserie på markedet som ikke har minst én 9-foter i AFTM 5, måtte det altså bli mange. Det byr på både fordeler og ulemper: For oss blir det en svær jobb å forberede og gjennomføre testen innen forsvarlige tidsrammer. For deg betyr det at du får en nesten komplett markedsoversikt.
Les mer:
De ti største fangstene gjennom tidene
Derfor har vi testet fluestenger
"Det er umulig å teste stenger for andre!" er et utsagn vi hører fra tid til annen. Vi er i hovedsak uenige, men ser at kritikerne kan ha noen poenger.
Ikke noe er bedre enn å teste selv, men når fikk du sjansen til å kaste med nær sagt alt som finnes av nyere fluestenger - på samme dag og under tilnærmet like forhold?
Den vanlige forbrukers hverdag er vel heller at han eller hun er henvist til utvalget i den lokale sportsforretningen, og kanskje en ekspeditør som kan ski og fotball. Vi er kompetente på allsidig fluefiske, og har tilgang på et utvalg som selv den beste spesialforretning aldri kommer i nærheten av.
Et argument fra skeptikerne er at "alle har sin spesielle kastestil", og dermed også må ha sin spesielle stang. Når eventuelle feil og unoter er luket bort, dreier vel "kastestil" seg mest om rytme, og den har man gjerne adoptert fra de stengene man har vent seg til å bruke. Vi som har gjort denne testen, kommer ikke inn i slike vaner. Som henholdsvis konkurransefisker og omflakkende journalist møter vi hele tida ulike utfordringer og fiskesituasjoner, og vi bruker et tilsvarende bredt spekter av stenger i forskjellige lengder, klasser og aksjonstyper. For oss er dette en nødvendig ballast for å kunne gi en noenlunde objektiv vurdering, men det fjerner oss litt fra hverdagen til mange av våre lesere.
Husk dette når du leser testen
Du har kanskje en favorittplass du vender tilbake til år etter år, gjerne med den samme stanga som nesten har blitt en del av kroppen. Om du leser denne testen med tanke på å pensjonere sliteren, er det kanskje vel så viktig å finne en som ligner gamle Trofast, som at den har fått en sekser på terningen. Vi har for eksempel gitt toppkarakter til Orvis Helios, som klart må regnes som ei rask stang. Om din gamle Trofast var rolig, er det slett ikke sikkert du vil like Orvis'en, men kanskje elske Thomas & Thomas WL, som vi "bare" har gitt en femmer. Vår vurdering er imidlertid forklart i teksten, så som alltid er det viktig å lese denne og gjøre egne vurderinger før du ser på terningen. Husk også at grensen mellom en femmer og sekser i noen tilfeller er hårfin.
Les mer:
Ti muligheter for ørret rundt Oslo
LPXe før og nå
Etter fire år er det naturlig å spørre om det er noen utvikling eller trender vi bør merke oss. Noen stor, generell kvalitetsforbedring er vanskelig å få øye på. Verden går nok fremover, men ikke med sjumilssteg. For å måle disse skrittene har vi gjort en liten test i testen: Guideline lanserte sin første LPXe-serie i 2003, og den firedelte 9-foteren var blant vinnerne i forrige test. Serien ble nylansert i 2008, og også den nye får toppnotering hos oss. Den er litt lettere, har fått en litt dypere aksjon og er mer smidig på kortere kast. Når det gjelder makslengder og presisjon på distanse, er det knapt noen forskjell. Vi har ikke gitt gamlestanga karakter i denne testen, men den ville nok fortsatt forsvart en plass i finalerunden.
Spesialiserte fluestenger og allroundere
En tendens som tegner seg ganske tydelig, er at femmerstang ikke lenger er ensbetydende med allround ørretstang. I et tøft marked, der det ganske sikkert foregår utstrakt kopiering, og mange stenger fortsatt er veldig like, finner vi en merkbar trend mot spesialisering. Typisk er at de to store - Sage og G. Loomis - deltar med flere og svært ulike serier i det øvre prissjiktet. TCX og Max GLX er helt klart tenkt for noe annet enn små tørrfluer på tynne fortommer, og også Zpey, Lawson og Fenwick har modeller som sikter seg inn mot kystfiske og smålakselver. Det røpes ikke bare av metallsnellefester med fighting butt, men ofte også av at stengene uten problemer kaster en snøreklasse høyere enn angitt. Noen av dem fungerer sågar bedre med seksersnøre, men i denne testen er de selvsagt vurdert som femmerstenger.
I andre enden av skalaen finner vi G. Loomis Whisper Creek, Sage ZXL, Vision Cult og Thomas & Thomas WL. Disse er bygget mer for delikat presentasjon enn rå ytelse. Mellom ytterpunktene finner vi den store gruppa av allroundere. Her har G. Loomis og Sage plassert de rimeligere seriene East Fork og Flight i hard konkurranse med andre typiske halvaksjonsstenger. Verdt å merke seg er at de beste stengene i denne gruppa både presterer og presenterer på høyde med spesialistene.
Denne saken ble første gang publisert 10/06 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.