Slik lager du en gapahuk
Gapahuk i en fei
Slik lager du et krypinn på 1-2-3.
Tradisjonelt skal gapahuken lages med tak av granbar. Hvis du vil spare deg for mye arbeid og dessuten ha det tørt og koselig, er en lett, rimelig plastpresenning å foretrekke. Reisverket kan lages av tørrgran uten å gjøre skade på skogen.
Lage stokkene:
Du trenger ei god sag og ei lita øks, og til reisverket trenger du fire tre meter lange stokker omtrent så tykke som en arm. Disse danner det skrå taket, og de to stokkene i ytterkantene monteres til hver sin loddrette støttestokk på drøyt én meter. Rett tørrgran er best, men i fjellskogen blir det helst bjørk.
Feste stokkene:
Det er best å legge plasttak over gapahuken når den står fritt, noe som kan oppnås ved å banke ned de loddrette stokkene. Du kan også feste én av skråstokkene til et tre, som her. Når spissen stikkes ned i bakken, gir dette god nok støtte. Snorer i endene av plastpresenningen gir mer stabilitet når taket legges på.
Se også:
Skråstokkene festes til de loddrette stokkene med snor, og det blir stødigst med et hakk i den loddrette støttestokken. På bildet er også den fremre tverrstokken festet på. Den bør være halvannen meter lang hvis gapahuken skal romme én person. Bruk sterk snor til å binde sammen reisverket. Da er byggverket enkel å fjerne når gapahuken ikke skal brukes mer.
Bruk flere takstokker:
For at plasten på taket ikke skal henge ned om det kommer nedbør, er det lurt å sette opp et par takstokker på midten. Du kan også bruke sterk snor, eller begge deler. En nyttig bieffekt er at stokkene kan brukes til å feste klær i hvis du skal tørke noe vått. Nå kan du trekke over plasten, som ikke trenger å dekke mer enn selve takflaten.
Les mer:
Ta plass:
Gapahuken er ferdig, og taket er dekket med den armerte plasten. I dårlig vær er det mest trivelig om plasten går ned på sidene. Plasten festes til reisverket eller plugges i bakken med sterk snor. Riktig hyggelig blir det først med en real stokkvarme foran. Med store stokker har du varme i huken nesten hele natta.
Denne saken ble første gang publisert 27/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.