Turtips

Se Lars Monsens turtips

Lars Monsen er eventyrer på fulltid og villmarkens talsmann. Her er hans beste tips.

BLID VILLMARKING: Lars Monsen med det gode smilet vi kjenner igjen. I dette intervjuet røper han at halvparten av tennene er uekte.
BLID VILLMARKING: Lars Monsen med det gode smilet vi kjenner igjen. I dette intervjuet røper han at halvparten av tennene er uekte. Foto: Foto: Larsforlaget
Sist oppdatert
Foto: Foto: Larsforlaget

10 turer med trøkk

  • Larsforlaget, 2008
  • Boken består av ti spennende historier fra villmarken, en av dem forfattet av Lars Monsen
  • Les også om eventyrlige opplevelser fra New Zealand, Grønland og Svalbard

Selv den mest urbane blant oss kan bli revet med når Monsen og hundene briljerer rundt i villmarken. På fjellet, ved sjøen, i Alaska eller på Finnmarksvidda - og alltid med kamera og notatblokk i sekken.

Slik blir det både bøker og spennende tv-serier av, og i disse dager kommer boken «10 turer med trøkk» ut. I den kan vi blant annet lese om Lars Monsens opplevelser under Femundsløpet tidligere i år.

Fantastiske Nordkalotten

Til alle oss som reiser mest på tur sammen med for eksempel Monsen - via tv-skjermen - har han følgende å si.

- Ikke gå over bekken etter vann. Det er mye villmark også i bynære områder. Villmarkseventyret for de fleste kan fint dreie seg om en langhelg eller å være på tur en ukes tid.

Finnmarksvidda er et område han gjerne anbefaler.

- Det er billige flybilletter til Alta, og så er det bare å ta bussen videre ut på vidda. Eller reis til Stabbursdalen nasjonalpark, anbefaler han. Saltfjellet er også supert for eventyrlystne.

- Lett tilgjengelig med tog, og billig for studenter. Gå av på Lønsdal stasjon og følg den litt tryggere DNT-oppmerkede løypen fra hytte til hytte, eller beveg deg i fjellområdet utenfor, i noe av den villeste naturen vi har. Her er det også kjempegode fiskemuligheter, fastslår Monsen.

Snille bamser

På Østlandet er Femundsmarka verdt å utforske.

- Et fantastisk fint område, med de beste fiskeområdene som finnes, forteller Monsen, som har tilbrakt store deler av årets sommer nettopp her. Noe det blir ny bok av, som kommer neste år.

Nå er det jo slik at det lusker noen bamser rundt i dette området langs svenskegrensen, men det synes Lars Monsen bare gjør det til ekstra bra villmark.

- Det er ikke noe å være redd for. Det er bare å ta fram kameraet og nyte øyeblikket. Viktigst er det at bjørnen skjønner at du er et menneske. Veiv med armene og kom med noen lyder, råder han. Bjørner som angriper er som regel skadeskutt, og Monsen bemerker at hvem som helst ville gått til angrep i en sånn situasjon. Også bjørnen. Så da så.

I videoen over ser du hvordan Lars Monsen ble kvitt bjørnen som hadde klatret opp i et tre ved teltet hans på jakt etter maten som var hengt opp. Videoen er lagt ut på YouTube.

Tanntroll i skogen

Forberedelser er viktig, men Lars Monsen mener vi fint kan roe ned planleggingen. Med en latter konstaterer han at det antagelig er lettere for menn enn kvinner å leve med ubesvarte spørsmål.

- Ruta er noe av det du skal bruke minst energi på. Vit hvor du starter, legg inn et punkt underveis som du sannsynligvis skal innom og ha et par ulike alternativer for hvor turen endre, råder han og legger til at man skal kunne tåle å sovne med litt kiling i magen - man må kunne ha den egenskapen og positive innstillingen. Og kunne sette pris på spenningen og ta ting som det kommer.

Men det er alltids noe man kan forebygge på forhånd.

- Halvparten av tennene mine er uekte, forteller han. I forkant av ekspedisjoner oppsøker han gladelig tannlegen. Med flere timer til sivilisasjonen, og en som kanskje er tannlege, kan det være dumt å miste en plombe eller to

Lars Monsens førstehjelpspakke

  • Duo Derm gnagsårplaster
  • Sportsteip
  • Smertestillende tabletter

Et vanligere problem for hverdagseventyrerne kan være at familiens håpefulle nekter å bli med på ut på tur.

- Bruk nærområdene. Slå opp teltet i hagen. Legg dere ned og sov der, og barna vil følge etter, tipser Lars Monsen.

Kan kanskje være greit uansett, for teltredde sjeler, å trene seg opp i eplehagen. Men langt der ute lokker villmarken.

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2008, og sist oppdatert 17/04 2020.

Les også