Test av ullundertøy til menn

Vinneren har meget god passform, gode fuktegenskaper og god sliteevne

Vi har testet ni sett middels tykt ullundertøy.

TEST AV ULLUNDERTØY: Villmarksliv har testet ni ullundertøysett. FOTO: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
TEST AV ULLUNDERTØY: Villmarksliv har testet ni ullundertøysett. FOTO: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
Sist oppdatert

Kjekt å vite

Type aktivitet har betydning for hvilken type undertøy som er best egnet. Til rolige aktiviteter hvor det å holde seg varm har førsteprioritet, fungerer ull meget bra. Til aktiviteter med høy intensitet og mye svetting kan et blandingsprodukt eller rent syntetisk produkt være et bedre valg.

De tynneste ullproduktene fungerer likevel godt til aktiviteter med høyt intensitetsnivå som løping, jakt med mye gåing og hurtig skigåing, men de holder mer på fukt og tåler mindre vask enn syntetisk undertøy. I varmt vær kan undertøy av tynn ull bidra til å regulere kroppstemperaturen.

Design og utseende kan selvsagt være en viktig faktor. Vi har ikke tatt dette med i testkriteriene. Hva som er mer eller mindre «pent», vil selvsagt være avhengig av preferanser til hver enkelt bruker.

Aktive friluftsfolk som er ute gjennom hele året mener vi trenger 2–4 ulike typer undertøy. Gjerne et sett i netting (ull eller syntetisk), et sett tynt ullundertøy (under 200 g/m²) og et mellomtykt (rundt 250 g/m²) eller tykt sett (rundt 400 g/m²). Hva du trenger av mellomtungt eller de tyngste, vil være avhengig av type aktivitet og om du kan eller ønsker å kombinere to lag i stedet for å bruke kun ett.  

Testen er hentet fra bladet Villmarksliv (nr. 12, 2015).

Middels tykt ullundertøy

Denne gangen har vi testet middels tykt undertøy, som stort sett er best egnet til høst- og vinterbruk. De som ferdes ute hele året, trenger et lettere sett i tillegg. Da kan man variere etter vær og temperatur, og også kombinere ved å bruke både tynt og tykt undertøy når det er som kaldest.

Merinoull

Idag er det stort sett merinoull som brukes i undertøy, og omkring halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den. Merinoull er tynnere og mykere enn ulla vi får fra sauen her hjemme. Den blir derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. «Vanlig» saueull er billigere og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.

Det er ikke bare fordeler med ull. Ull har dårligere slitestyrke enn kunstfiber og kan som regel ikke vaskes på like høy varme. I tillegg har plagg av ren ull en tendens til å krympe noe og etter hvert miste fasongen.

 

Ull holder også på fukt, noe som ikke alltid er like behagelig om vinteren, men vil fungere temperaturregulerende om sommeren.

Fordelen er at den har god motstand mot smuss og beholder isolasjonsevnen selv om den er fuktig. Selv om ull holder på fukt, kan den ta opp mye fukt før den kjennes våt. En annen kjærkommen effekt, er at ullplagg ikke lukter på samme måte som undertøy av kunstfiber, noe som er kjekt om en treffer folk etter noen dager i fjellet.

Vask og stell

Hvis du vil bevare ullplaggene dine, er det en forutsetning at du følger vaskeanvisningen nøye. De fleste plaggene i denne testen er merket med at de kan vaskes i maskin på 40 grader. En test utført av SIFO i 2003 viste at en vaskemaskin med ullprogram generelt er mer skånsom mot ulla enn håndvask.

Etter hvert har det også kommet en del spesialvaskemidler beregnet for ull. Noen av disse er relativt dyre. Selv om vi har brukt flere av disse vaskemidlene, har vi ikke noe grunnlag for å kunne anbefale det ene framfor det andre.

Det er veldig mange ulike modeller ullundertøy tilgjengelig på det norske markedet, så vi var nødt til å gjøre et utvalg for ikke å få altfor mange å forholde oss til. Vi har endt opp med et knippe velkjente merker som skal være godt tilgjengelig for de aller fleste. Etter at testen ble skrevet, har enkelte leverandører lansert helt nye modeller, som vi av naturlige grunner ikke har fått testet denne gangen.

Slik er testen utført

Vi har kun testet modeller med 100 prosent ull med egenvekt fra 200 gram per kvadratmeter til 300 gram per kvadratmeter.

Slik leser du tabellen

Holdbarhet: Her har vi sett etter nupper, om sømmene holder, hull, om de har krympet, om de holder fasongen, osv. Vektlagt med 20 %.

Isolasjon: Vurdering av tykkelse og isolasjonsevne. De tynneste settene kan komme dårligere ut på dette punktet enn de tykke, men de tynne har andre egenskaper som det er viktig å se på i forhold til funksjonalitet og isolasjonsevne. Vektlagt med 20 %.

Komfort og passform: Har plaggene en god utforming og passform, om de klør, hvordan oppleves de ved svetting. Vektlagt med 40 %.

Allroundegenskaper: Her har vi sett for oss praktisk og variert bruk gjennom store deler av året. Vektlagt med 20 %.

Totalt: Samlet poengsum, uavhengig av pris.

Vi satte også som krav at modellene skulle være tilgjengelige i lange bukser og topp med lange ermer.

Denne testen har gått over fem-seks måneder og vi har testet to-tre sett av hver av de fleste modellene.

Totalt seks erfarne testere har deltatt.

De ulike egenskapene til undertøysettene er vurdert av hver enkelt tester. Erfaringene varierer noe, men resultatene som er presentert, er et snitt av det testerne har rapportert.

I denne testen har vi vektlagt utforming, komfort og passform.

Vår poengskala

10. TOPPKLASSE: Unikt produkt i absolutte toppklasse. Vrient å toppe med dagens teknologi.

9. FREMRAGENDE: Fremragende kvalitet og funksjon. Oppfyller selv høye forventninger.

8. MEGET GODT: Meget godt produkt. Ingen klare mangler/svakheter. Langt over snittet.

7. GODT: Godt produkt med gode egenskaper, men med noe forbedringspotensial.

6. TILFREDSSTILLENDE: Tilfredsstillende produkt, men det er noen mangler/svakheter.

5. FUNGERER: Produktet fungerer, men det har vesentlige mangler/svakheter.

4. LITE TILFREDSSTILLENDE: Lite tilfredsstillende produkt med dårlig funksjon og betydelige mangler.

3. STYR UNNA: Styr unna dette produktet – dårlig egnet til krevende feltbruk. Langt under snittet.

2. HÅPLØST: Håpløst produkt som ikke fungerer som forventet, og med omfattende og alvorlige mangler.

1. UEGNET: Uegnet til feltbruk. Kan være direkte farlig, og tilfredsstiller få av de krav som bør stilles.

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2016, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også