Ørretstenger i alle prisklasser
Test av fiskestenger
Ny ørretstang til sesongen? Vi har testet 53 haspelstenger til allsidig, norsk ørretfiske for å hjelpe deg å velge riktig.
Slik testet vi
- Vi har vurdert aksjonen på alle stengene og prøvekastet samtlige med tre slukvekter (5, 7 og 12 gram) for å kunne vurdere om den oppgitte slukvekta stemmer, og for å vurdere kastelengde, presisjon og lignende. Sena som ble brukt, hadde en diameter på 0,18 mm
- Stengene delt i fire forskjellige prisgrupper. Hver stang er vurdert ut fra utstyr, aksjon, kasteegenskaper, finish, tilbehør og pris. Samtidig har vi testet stengene i hver prisgruppe opp mot hverandre. Du vil se at det er ei stang i hver prisgruppe som er utpekt som Best i test til norsk ørretfiske
- Samtlige av testvinnerne er svært gode ørretstenger, men det er feil å sammenligne Tica Scandinavian L2 til 269 kroner med Shimano Antares som koster mer en ti ganger så mye. Eller for å si det på en annen måte: Den billigste stanga i denne testen koster 269 kr, mens for en Shimano FireBlood må du punge ut meg 6499. Det betyr ikke at den sistnevnte er 24 ganger bedre enn den første, men den har dyrere utstyr, finere kork og finish - og spensten er større. Du får i stor grad det du betaler for, men du betaler mye for det lille ekstra
Ørretfiske med lette sluker og spinnere er som en folkesport å regne i sommermånedene. Derfor er utvalget av stenger til slukfiske etter Salmo trutta i ferskvann meget stort. Vi har testet 53 slike for å hjelpe deg gjennom stangjungelen.
Norsk ørretstandard
Ørreten er en fantastisk tilpasningsdyktig skapning. Den lever både i saltvann og ferskvann, og den trives både i klare fjellvann 1300 meter over havet og i næringsrike småbekker i østnorsk kulturlandskap. I de store innsjøene våre kan den oppnå en vekt som konkurrere med storlaksens, men den danner også bestander av tusenbrødre der det går åtte-ti fisker på kiloen.
Denne store variasjonen gjør at det er uråd å velge ut ei eneste stang til norsk ørretfiske. Derfor har vi valgt å sette en slags norsk standard, et ørretfiskets minste felles multiplum, før vi hentet inn stengene til denne testen. Vi bestemte simpelthen at teststengene skulle være fra 7-9 fot og for kastevekter opptil 12 gram. Imidlertid har vi tatt med noen stenger som ikke helt oppfyller disse firkantede kriteriene. Klassifiseringsgrunnlaget for slukstenger er uklart, og her har vi latt tvilen komme disse stengene til gode.
En fiskestangs bruksområde bestemmes av tre forhold: kastevekt, lengde og aksjon. Kastevekta angir den vekta stanga er laget for å kaste. Er den anbefalte slukvekta 7-18 gram, kan du selvsagt fiske med en wobbler på 2 gram, men da kommer du ikke særlig langt, og presisjonen er det så som så med. Vil du fiske med en slik sluk, er du bedre tjent med ei UL-stang. Og omvendt: Setter du en sluk på 30 gram på ørretstanga som er anbefalt for slukvekter mellom 7 og 18 gram, kjenner du kjapt at du overbelaster den - og du risikerer at den knekker.
De mest brukte slukene til ørretfiske i ferskvann veier fra 5-12 gram, så ei allsidig ørretstang bør takle disse vektene, og være fra 7-10 fot. Fisker du mye med flue og dupp eller agn, vil du kanskje foretrekke ei enda lengre stang. Og omvendt: Fisker du i skogsvann med mye vegetasjon rundt eller driver "indianerfiske" langs gjengrodde bekkefar, er du mer tjent men ei kortere stang.
Aksjon og lengde
Aksjonen, det vil si hvordan stanga bøyer seg når den belastes, har stor betydning for stangas kasteegenskaper, og hvordan den oppfører seg når du kjører fisk. For å gjøre det enkelt beskriver vi aksjonen med brøk. Jo større brøk, jo mykere stang. Ei stang med en helaksjon (1/1) bøyer seg helt ned i håndtaket, mens i ei stang med kvartaksjon (1/4) gjør stangtoppen det meste av arbeidet.
I denne testen finner du alle aksjonstyper, og det er ingen aksjonstyper som er bedre enn andre. Hva du bør velge, er avhengig av hva du liker og fiskeform. Hvis det er lite armslag der du fisker, er en kjapp kvartaksjon et godt valg, mens helaksjonen kommer mer til sin rett ved åpne fjellvann.
Garanti eller reklamasjon?
Forbrukerkjøpsloven regulerer avtaleforholdet når selger driver næring og kjøper er en forbruker. Når du kjøper ei fiskestang i en sportsforretning, er det altså denne loven som gjelder. Det hersker imidlertid stor forvirring om hvordan denne loven skal forstås.
Hovedregelen (§27) er at reklamasjon på feil eller mangler må skje innen to år etter at du overtok varen, men når varen er ment å vare vesentlig lenger enn to år, vil fristen for å reklamere på feil eller mangler utvides til fem år. Om det er rimelig å utvide reklamasjonsfristen fra to til fem år beror på varens art, pris og bruksformål. Alt om Fiske mener at det er rimelig at ørretstenger er laget for å vare mer enn to år.
Av og til ser en at noen leverandører bruker ordet "garanti" om forhold som faktisk dekkes av forukerkjøpsloven, men skal ordet "garanti" kunne brukes, må det være for å gi deg andre rettigheter utover det forbrukerkjøpsloven omfatter.
I denne testen gjelder dette bare Guideline, som har en garantiordning som kalles Guideline I-Express. Den innebærer at du betaler 350 kr for en stangdel som du er garantert å motta innen ei uke.
Denne saken ble første gang publisert 01/07 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.