Lette og gode allroundere
Test av fjellsko
Her er ti fjellsko du også kan bruke på treningsøkten.
Om testskoene
Vi hadde i utgangspunktet satt en vektgrense på 1,5 kg pr. par, men for å få et godt utvalg har vi tatt med noen modeller som bikker like over denne grensen. Vi har testet 10 ulike skomodeller, alle fra velkjente produsenter fra inn- og utland.
Vi har testet allroundere du kan bruke både som "hytte-til-hyttesko" på fjellet og som til trim- og tursko til daglig bruk.
Det er viktig å bruke tid på å gå inn nye sko - uansett hvor gode de føles på føttene når de er nye. Jo kraftigere og stivere skoene er, desto lengre tid tar det. Noen anbefaler å gå de første turene i myr eller å væte skoene. Vi anbefaler at du heller tar tiden til hjelp. Skaff skoene til veie i god tid før første planlagte langtur. Bruk dem kun på korte turer i starten, gjerne bare en kjapp luftetur med hunden eller mens du måker snø eller klipper plenen.
Etter hvert utvider du bruken, helt til du har sko som er tilpasset dine føtter og er klare for fjellet.
Noen smarte tips
- Vask skoene i lunket vann. Tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk.
- Oppbevar skoene i romtemperatur. Selv forholdsvis lave temperaturer som varme fra et gulv kan føre til at eventuelt skinn tørker over tid.
- Impregner og bruk skokrem gjerne hver dag under krevende forhold. Dette er også viktig på fottøy med membran.
- Ta av deg støvlene og ta ut innersålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 prosent.
- Går du med vanntette bukser, kan kraftig tape omgjøre buksene og skoene til vadere om du skulle trenge å forsere elver som er høyere enn støvelskaftet. Ikke snør igjen for stramt over vristen, da dette kan redusere blodomløpet i foten.
- Bruk eventuelle låsekroker slik at du kan stramme til bedre rundt ankelen om du trenger det for et godt hælgrep eller støtte i ankel.
- Bruk sokker i et fukttransporterende materiale, ikke bomullssokker.
Membran eller ikke?
Mange velger kategorisk sko og støvler med membran. Sko med membran er som regel varmere, tettere, tyngre og dyrere enn en sko uten membran. Om du strengt tatt ikke trenger en tilnærmet vanntett sko, kan det være et like godt alternativ å gå for en sko uten membran.
Samtidig er det er ikke til å komme utenom at en ny sko med membran holder fukt ute lengre enn en tilsvarende uten. Mange diskusjoner går på om hvor lenge membranen virkelig holder. Og her må sant sies - på de fleste modeller vil membranen sprekke eller slites hull på før eller siden. Spørsmålet er heller om den holder i ett, to eller fem år. Holder den kun i ett år, vil jeg råde deg til å kreve reklamasjon.
Får du sprekk i membranen på en fjellsko, er den ikke ubrukelig; i framtiden vil den i utgangspunktet fungere like godt som en sko uten membran. I denne testen opplevde vi verken direkte brudd i membran eller "unormale" fuktinnslag. Du må nok likevel regne med noe fuktgjennomslag på lengre turer, spesielt om vedlikeholdet av støvlene er dårlig slik at ytterstoffet på skoene blir gjennomtrukket av fukt over tid.
For første gang på en slik test klarte alle skoene vanntanktesten uten anmerkninger. I forhold til noe tøff praktisk bruk, ser vi imidlertid at skinnsko med få sømmer holder fukt best ute over tid.
Denne saken ble første gang publisert 30/06 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.