Test av løpesko
Fire sko får terningkast seks i årets test av løpesko
Slik ble resultatet etter ukevis med intens testing av 18 løpesko.
Om testen
Testpanel:
Maren Haugeto, profesjonell tester, journalist og mosjonistløper
Marit Karlsen, treningsjournalist i Sporten.com, erfaren maratonløper og forfatter av boka "Maraton" (med Jack Waitz)
Geir Vågen, erfaren maratonløper
Morten Solli, testansvarlig i Klikk.no, mosjonistløper
Testutvalg
Produsentene har valgt å ha med i testen de skoene de selv mener passer best til kategoriene "lettvektssko" og "nøytrale mengdetreningssko". Unntaket er Asics-skoene, som er kjøpt inn hos og valgt ut i samråd med løpsavdelingen ved Oslo Sportslager, som har bidratt med logistikkhjelp i testen. Dette fordi Asics selv ikke ønsket å samarbeide og levere sko til denne testen.
Slik testet vi
Alle skoene prøvd flere ganger og på flere typer underlag: asfalt, grus, tartan, tredemølle. De er testet hver for seg og i sammenlikningsøkter.
Løpsfølelse, stabilitet, passform og demping er våre kriterier i denne testen.
I testen av lettvektssko teller løpsfølelse og passform mest, mens vi har lagt mer vekt på stabilitet og demping i testen av mengdetreningssko.
Mengdetreningsskoene er beregnet på en nøytral fot, ma.o. dette er ikke sko med spesiell pronasjonsstøtte.
Løpsfølelse - hvordan er skoene er å løpe med? Det går på respons fra underlaget, hvordan sålen reagerer mot ulike underlag, smidighet på foten og hvorvidt skoa tilpasser seg ditt naturlige løpesteg.
Stabilitet - støtte rundt foten, særlig rundt hæl og ankel. Stabilitet er særlig viktig om du lander på hælen når du løper. Ofte vil sko som oppmuntrer til et raskt løpesett være mindre stabile.
Passform – skoens konstruksjon og hvordan den sitter på foten. Tåboksen og pløsens utforming, materialet rundt hælen.
Demping – i hvilken grad og hvordan skoene tar av for belasting mot underlaget.
Her finner du løpeskotesten for 2016 - 19 nye sko er testet.
Vi slapp fire erfarne løpere løs på 18 par løpesko. Det skapte dels sterke reaksjoner:
-Sjokkerende bra! Ser ut som en flytebrygge! Gir meg Donald Duck-følelsen! Som en myk tøffel!
Vårens store test av løpesko har vi delt inn i to kategorier, lettvektssko og mengdetreningssko.
Men dette er bare veiledende kategorier.
Din lettvekter kan være min mengdetreningssko. Flere av mengdetreningsskoene er ikke spesielt tunge, mens noen av lettvekterne er ganske godt dempet.
Smidig eller stabil løpesko?
Inndelingen her er gjort i samarbeid med produsentene - vi har prøvd å ta utgangspunkt i bruk. Det vi kaller lettvektere her er sko primært ment for kortere turer eller intervalltrening.
Disse skoene har gjerne lavere dropp enn mengdeskoene. Dropp er forskjellen i høyde fra hæl til tå. Lav dropp stimulerer til løping på forfot.
Her er det det litt flytende begrepet løpsfølelse vi legger mest vekt på, altså smidighet og respons fra underlaget. Vi legger vekt på om lettvektsskoene oppmuntrer til et framoverlent løpesteg.
For mengdetreningssko legger vi mer vekt på demping og stabilitet. Ser du etter en sko som gir god støtte for hæl og ankel, finner du den her.
De beste skoene
I testen av lettvektere kåret vi Brooks Pure Cadence til vinner, knepent foran Nike Lunar Tempo og Saucony Kinvara.
I denne testen finner du også Altra The One, Adidas Adizero Tempo Boost, Hoka Huaka, Mizuno Wave Sayonara, Asics DS-Trainer og New Balance 980.
Blant mengdetreningsskoene trakk Saucony Triumph det lengste strået.
Nike Pegasus, Asics Gel Nimbus og Brooks Ghost følger tett på.
I tillegg har vi testet Hoka Stinson Lite, Mizuno Wave Enigma, New Balance 880 og Altra Paradigm.
Skal du bare ha ett par sko, er det Saucony Kinvara som peker seg mest ut. En veldig lett, men også svært anvendelig sko.
Lett, tykk og glorete
Det er noen klare trender i årets løpesko-modeller. Lett materiale i sålen er en av dem. Noen av lettvekterne har relativt tykk såle, men svært lav vekt.
Glorete design er en annen. Skrikende farger (Hoka) og flammemotiv (Saucony Triumph herremodell) slår ikke helt an i dette panelet. Heldigvis for produsentene gir vi ikke karakterer for utseendet.
Først og fremst er det høy kvalitet i de fleste skoene her, som terningkastene reflekterer. Det er overveiende myke og gode pløser og behagelig passform i overdelen, men større variasjon i hvordan materialet i sålen takler underlaget.
Klart vi kan ta feil!
Når fire løpere tester sko er mulighetene mange for at vurderingene spriker. Derfor er panelet sammensatt av litt ulike typer løpere. To erfarne maratonløpere og to løpere på greit mosjonistnivå. En av oss elsker megadempede sko, resten heller helst til lettere varianter.
Men ble vi helt enige om alle skoene? Bare nesten.
Sko er individuelt, og det er ikke en gang sikkert vi har testet skoa som er best for akkurat deg. Derfor har vi så langt det er forsøkt å forklare hva som er særpreget med hvert enkelt sko.
Sko har mye å si for løpegleden, så ta deg tid å prøve mange sko og finne den rette - det er så definitivt verdt det!
Denne saken ble første gang publisert 24/04 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.