Test av ullundertøy

Vi vet hvilket ullundertøy du bør velge

Fire sett får terningkast i vår store test.

Sist oppdatert

Dette er testerne våre

  • Malin Iren Haug, som konkurrerer aktivt i triatlon, har vært i norgeseliten i fallskjermhopping og er løpetrener i Idrettslaget BUL.
  • Julie Mowinckel, som gjennomførte suverent halvironman og er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping.
  • Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

Når man trener på vinteren, er det viktig å ha utstyr som holder deg god og varm. Med deilig ull innerst mot kroppen holder du deg varm, og yter bedre på vintertrening.

Ullundertøy er genser og stillongs i ren merinoull, eller i en blanding av ull og syntetisk materiale, som er egnet til å ha innerst på kroppen, under annet tøy, når du er ute og sporter i den kalde årstiden.

Vi har testet 14 sett ullundertøy. Et generelt tips for å bevare kvaliteten i tøyet best mulig er følgende:  Strekk tøyet forsiktig rett etter vask, mens det er vått, for at det ikke skal miste fasongen. Når tøyet er tørt er fibrene mindre elastiske, og kan ta skade av å bli strukket.

Testvinnere

Fire sett får terningkast seks.

Testvinner er Ulvang Training Round Neck/Pants.

Hakk i hæl følger:

Aclima woolnet Crew Neck/Long Pants

Devold Wool Mesh Woman Shirt/Long Johns

Brynje Classic Lady Hettegenser/Longs

Derfor har vi testet ullundertøy

Ull har noen helt suverene egenskaper som gjør det egnet i undertøy. Det isolerer godt, så du holder deg varm. I tillegg transporterer det svette vekk fra kroppen.

Ull absorberer fukt, og kan ta til seg så mye som 36 % av sin egen vekt, og lar det gradvis fordampe videre ut. Det tørker litt saktere enn syntetisk superundertøy, men til gjengjeld varmer det selv når det er vått, og det varmer bedre enn syntetisk superundertøy med samme tykkelse.

Derfor er ullundertøy uovertruffent når du skal trene ute i kaldt vær, spesielt hvis du skal variere i aktivitetsnivå så du kommer til å skifte mellom å være varm og kald. Da bidrar ull til å holde temperaturen stabil.

Slik testet vi

Ull er et naturmateriale med naturlige bakteriehemmende stoffer. Derfor lukter det mindre av svette enn annet tøy. Du trenger ikke å vaske ull ofte. Henger du det til tørk og lufter det, tåler det flere økter før det må vaskes. Vask tærer på ullfibrene, så unngå å vaske det mer enn nødvendig.

Mange husker ullbuksen fra 80-tallet som kløete. Moderne teknologi tillater å veve og strikke ullen veldig fint, og ullen som blir brukt i ullundertøy i dag er av den aller fineste kvaliteten. Alle settene i denne testen er laget med ull fra merinosauen, med lange, tynne ullfibre. Den stikker minimalt. Når vi kommenterer stikking er det for å skille de bra fra de beste. Stikkingen det er snakk om er uansett subtil. Mange vil ikke legge merke til den. De som er sensible for slikt, bør velge tøyet med de aller tynneste fibrene, eller tøy som har en blanding av ull og silke eller syntetisk materiale.

Disse har vi testet

Vi har testet 14 undertøysett i ull for trening, og lagt mest vekt på deres egenskaper som treningstøy. Alle settene vi testet er av god kvalitet. Ull er et råbra materiale, så det kan ikke gå veldig galt. Alle settene i testen er i tynn ull. Når vi omtaler plagg som tynne, middels tykke, etc, er det for å skille mellom dem, men vi er hele tiden innenfor kategorien tynt ullundertøy. Tykkelse på ulltøy oppgis i gram pr. kvadratmeter (gsm eller g/m²). De fleste settene i denne testen ligger på rundt 200 gsm, som regnes som tynt.

Noen av settene vi testet har ullnetting, og disse kom godt ut som treningsplagg. Netting samler varm luft i hullene i garnstrukturen, og varmer dermed godt samtidig som det effektivt slipper ut damp.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også