TEST av Lette regnsett 2017

Det eneste som duger i ordentlig regnvær!

Vi har testet åtte regnsett i en tekstillab: ingen av dem er helt prikkfrie.

DE BESTE REGNSETTENE: At de er vanntette er en selvfølge, men ikke alle regnsettene holder helt vann likevel. Og noen vinner på å ligge hakket foran på slitestyrke, rivestyrke eller design. FOTO: Petter Berg
DE BESTE REGNSETTENE: At de er vanntette er en selvfølge, men ikke alle regnsettene holder helt vann likevel. Og noen vinner på å ligge hakket foran på slitestyrke, rivestyrke eller design. FOTO: Petter Berg Foto: Petter Berg
Først publisert Sist oppdatert

DE VIKTIGSTE POENGENE:

Helly Hansen Loke er vår testvinner, hårfint foran Hagløgs L.I.M og Norrøna Falketind. Ingen av regnsettene får full score.

Vi har vurdert åtte regnsett fra ledende leverandører. To av dem er billigmerker. Dette er lett regntøy hvor tiltenkt bruk er turer i friskt vær, som ekstraplagg i sekken eller til enkel hverdagsbruk – noen av settene er klassifisert som skalljakker/bukser.

Vi har testet både jakke og bukse, og oppgitt samlet pris. Settene selges dels separat, dels som sett. De mest teknisk avanserte plaggene har egenpatenterte tekstilteknologier, som dem fra Norrøna, Bergans, Hagløfs og HellyHansen, men materialet i alle plaggene er en kombinasjon av polyester og/eller polyamid og isolasjonsmaterialet PU (polyuteran).

Teknisk test

Regnsettene er sendt til teknisk test på lab i Sverige, Textil & Läderlaboratoriet. Her har plaggene gjennomgått grundige tester av vanntetthet, slitestyrke og rivestyrke. I tillegg til labtesten har vi utført en praktisk brukertest der vi har sett på design, funksjon og komfort.

Vår testvinner Helly-Hansen Loke har på desimalen lik totalscore som Hagløfs L.I.M, men ligger hårfint foran på komfort, design og funksjon.

Pris er ikke alt

Det klart dyreste settet, Norrøna Falketind, imponerer mest hva angår smarte detaljer, og er et meget solid allround turantrekk, men de to førstnevnte gjør det skarpere på de tekniske testene. Pris er ikke en del av vurderingen i denne testen.

Norrøna skiller seg klart ut prismessig, men det er mest de praktiske løsningene og anvendeligheten som eventuelt forsvarer den høye prisen – andre sett er bedre på så vel slitestyrke som rivestyrke.

Utvalg og metode

Vi har testet åtte sett (jakke og bukse) lett regntøy. Alle plaggene er produsert i varianter av polyester/PU og finnes i både dame- og herrestørrelser.

Testen av vanntetthet, slitestyrke og rivestyrke er utført av Textil & läderlaboratoriet i Stockholm i samsvar med europeiske teststandarder. Komfort/design/funksjoner testet av redaksjonen. Pris er ikke et parameter i testen. Settene er veid (samlet) av redaksjonen.

Se også faktaboksen om vekting og testkriterier.

Utvalget er fra ledende og mye solgte merker samt to billigmerker. Noen sentrale leverandører har ikke hatt sesongaktuelle, nye regnsett og er derfor ikke med i testen. Oppgitt pris er fra produsentenes nettsider. Settene er veid av redaksjonen i medium damestørrelse. Karakterer på labtestene er satt av Textil & läderlaboratoriet ut fra verdiene i de tekniske målingene.

Om testen

Vekting og testkriterier

Vanntetthet (35%): I en vanntetthetsmåler blir plagget montert eksponert for økende vanntrykk helt til vann trenger gjennom tekstil eller sømmer.

Slitestyrke (20%): Testen utføres i en Martindalemaskin (slitasjetest-maskin med sandpapir). Tre tekstilbiter eksponeres for gnidninger mot sandpapir til det går hull. Jo høyere antall gnidninger, desto bedre slitestyrke.

Rivestyrke (20%): Fire tekstilbiter utsettes for avrivning i begge retninger i langsom hastighet i en testmaskin. Kraften som kreves for å rive i stykker tekstilene angir testresultatet (i Newton).

Komfort/design/funksjon (25%): Utforming og praktiske detaljer, som glidelåser, klaffer, ventilasjonsløsninger, sømmer, justerings- og strammesystemer samt bevegelighet i tekstilene, passform og komfort.