Inaktive nordmenn

Derfor trener vi ikke

En ny undersøkelse avslører hva som skal til for å få oss opp av sofaen og på trening.

INAKTIVE NORDMENN: Overskudd og motivasjon til trening blir sett på som hindere av inaktive nordmenn.
INAKTIVE NORDMENN: Overskudd og motivasjon til trening blir sett på som hindere av inaktive nordmenn. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

I en nylig utgitt rapport kommer det fram at tre fjerdedeler av oss skulle ønske vi var mer fysisk aktive.

Grunnene til at vi dropper treningen, er mange, men er disse egentlig gode nok?

Nordmenn ønsker å være mer aktive

Fysisk inaktive nordmenn er en stor helseutfordring for fremtiden. Inaktivitet har mange negative konsekvenser, både fysisk, psykisk og sosialt.

På grunn av dette har Helsedirektoratet, Den Norske Kreftforening og Norges Bedriftsidrettsforbund gått sammen om en undersøkelse som avdekker hva som skal til for at inaktive nordmenn skal bli mer aktive.

I rapporten «Fysisk inaktive blant voksne i Norge. Hvem er inaktive - og hva motiverer til økt fysisk aktivitet?», kommer det fram at hele 76 prosent av de spurte skulle ønske de var mer fysisk aktive.

Kort reisevei til treningsstedet viktigst

Så hva skal egentlig til for å få oss opp av sofaen og på trening?

Ifølge rapporten, så svarte over halvparten av de spurte at kort reisevei til treningsstedet var viktigst.

- Det er ingen god unnskyldning å droppe treningen bare fordi treningsstedet ligger langt unna. Det finnes ufattelig mange former for trening man kan gjøre utendørs, og det finnes mange enkle og effektive øvelser man kan gjøre hjemme, sier Yngvar Andersen, som jobber som peronlig trener og eier av Mykjemeir AS.

Les også: Lag ditt eget treningsstudio

Undersøkelsen avslørte også at fire av ti ikke ønsket å være bundet av faste treningsdager, og like mange ønsket seg et treningstilbud som var tilpasset deres nivå.

- Alle har mulighet til å spørre noen om hjelp til å få tilpasset et treningsprogram. Enten man bor i byen eller på mindre steder så kan man alltids finne en trener eller en annen person som kan hjelpe en, sier Andersen til Klikk.no.

Ta ansvar!

Han forteller også at det finnes flere muligheter til oppfølging via nettet.

- Husk at det kun er deg selv som er et hinder, og er viktig at alle tar ansvar for sin egen helse.

Sosialt

Andersen understreker også at det først og fremst er deg selv som vil nyte godt av at du er i god form, men at også alle rundt deg på jobb og i hjemmet vil definitivt ha nytte av det. Det er å ha i bakhodet viktig.

- En annen suksessfaktor er at de har noen å trene sammen med, det hjelper å bli dratt med av venner eller kjente, sier professor Yngvar Ommundsen fra Norges idrettshøgskole til Forskning.no.

Overskudd og motivasjon hindere

Ommundsen har vært med å forfatte den nylig utgitte rapporten, og han mener den er viktig fordi den fokuserer på hva som er avgjørende for å øke den fysiske aktiviteten blant inaktive nordmenn.

De inaktive mangler mobiliseringskraften, nettverket, motivasjonen og overskuddet til å bli mer fysisk aktive - egenskaper som ofte preger aktive mennesker.

Det er et stort paradoks de inaktive ser på overskudd og motivasjon som hindere for å trene, mens det er nettopp dette som er gevinstene de aktive trekker fram som grunner til at de trener.

- Det er viktig å huske på at man ikke får overskudd umiddelbart etter at man har begynt å trene. Man må gi seg selv en måned hvor man har tre treningsøkter i uka, etter det vil man oppleve mye energi og at man kommer i form, sier Andersen.

Han mener det er udiskutabelt om trening er bra for deg eller ikke. Trening er utslagsgivende for et godt liv, og man bør rett og slett ikke la være.

Litt trening er bedre enn ingenting

- Vi må klare å kommunisere at litt er bedre enn ingenting, og at det viktigste er å komme i gang, understreker Ommundsen overfor Forskning.no.

- Se verdien av å sykle og å gå. Ta i bruk kroppen din når det er rom for det, fortsetter han.

Med andre ord: litt fysisk aktivitet er bedre enn ingen fysisk aktivitet, og du får utbytte av all form for fysisk aktivitet. Så hvorfor ikke begynne å gå eller sykle til jobb, eller gå en kveldstur noen ganger i uken? Og for all del, dropp heisen og ta trappene i stedet.

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også