Vekt og trening
- Trening gjør deg ikke slank
En vanlig oppfatning er at trening gjør kroppen slank. Det er slett ikke helt sikkert.
Om du dytter du innpå kalorier etter å ha løpt deg halvt i hjel for å bli kvitt overflødig fett, kan det føre til at du faktisk legger på deg mer enn du har tatt av deg.
- Generelt er det ganske unyttig å trene for å gå ned i vekt, sier Eric Ravussin, treningsforsker, ved Louisiana State University i USA til Time Magazine.
Mange studier som er utført ganske nylig har vist at trening er mindre viktig for å gå ned i vekt.
- Dette er egentlig litt revolusjonerende, fordi det er i strid med hva vi er blitt fortalt kan utrettes med fysisk aktivitet, sier avdelingsoverlege ved avdeling for preventiv kardiologi, Tor Ole Klemsdal, ved Ullevål Universitetssykehus til Klikk.no.
Les mer: Tips for en slankere mage
Han viser til at flere studier fra tidligere har vist at om man allerede er overvektig så er det oftest ikke økt fysisk aktivitet alene som gjør at man går ned i vekt, men at kostholdet er det som har størst effekt.
- Hvis man trener ekstremt mye så er det vanskelig å opprettholde vekten, men i en vanlig hverdag med svigermor, jobb og barn og slikt, så skal det godt gjøres at man har tid til å trene så mye som skal til for å gå ned i vekt, sier Klemsdal.
Men hvorfor er det slik da, at svette, harde økter på treningsstudioene ikke fører til at bilringene krymper og at vaskeballen ikke forvandles til vaskebrett?
Trening gjør deg sulten
Det er sant at du brenner av kalorier når du trener, og at du må kvitte deg med kalorier for å gå ned i vekt. Trening har også en annen effekt, og det er at du blir sulten av det.
Da kan du være like langt. Når du trener, trenger kroppen din mer mat. Når du avslutter treningen med en stor belønningsmuffins, eller sukkerholdig sportsdrikk oppveier du for alle kaloriene du nettopp har lagt fra deg på veien.
Trening kan gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt.
Les mer: Slik mistet kjendisene babyvekten
Overraskende funn i forsøk
Tidligere i år ble det publisert resultater (rapport, engelsk) fra et forskningsprosjekt om trening og vekt, ledet av doktor Timothy Church ved Louisiana State University.
I studien ble fire grupper med 464 overvektige kvinner tilfeldig satt sammen. Kvinnene i tre av gruppene fikk i oppgave å skaffe seg en personlig trener og trene henholdsvis 72, 136 og 194 minutter hver uke i seks måneder.
Kvinnene i den fjerde gruppen ble instruert til å følge sitt normale nivå for fysisk aktivitet. De skulle være kontrollgruppe.
Samtlige av kvinnene i studien fikk beskjed om å ikke endre dietter, og de ble bedt om å fylle ut skjemaer med spørsmål om medisinske symptomer hver måned.
Resultatet av forsøket var overraskende.
I hovedsak gikk alle, inkludert de som var i kontrollgruppen, ned i vekt. Men kvinnene som fulgte et treningsopplegg med personlig trener gjennom seks måneder gikk ikke spesielt mer ned i vekt enn kvinnene i kontrollgruppen.
Noen av deltakerne, uavhengig av hvilken gruppe de var i gikk også opp i vekt. Enkelte rundt fem kilo.
Les mer: Kom i mammaform
Avdelingsoverlege Tor Ole Klemsdal synes at forskningsresultatene er interessante, men at det kan være tilfeldigheter som gjorde at kvinnene endte opp med ganske lik vektnedgang.
- Det kan være tilfeldige utslag, men det forteller jo at hvis man først er blitt tung og vil gå ned i vekt, så vil kostholdet være avgjørende. Det er sørgelig lite som forsvinner med ren treningsinnsats, mener Klemsdal.
Kvinnene økte matinntaket
Flesteparten av kvinnene som deltok i studien spiste mer etter at forsøket var i gang, enn før de startet. Det kan være fordi treningen økte sulten, fordi kvinnene belønnet seg selv med kaloriholdige premier - eller begge deler.
De kan også ha kompensert på andre måter, for eksempel ved å bevege seg mindre etter å ha kommet hjem.
Etter seks måneder ble de fleste av kvinnene litt smalere over midjen, men ikke spesielt mye mer enn kvinnene i kontrollgruppen.
Timothy Churchs teori er at kaloriholdig mat og sukkerholdig drikke som premie på treningsøkten fører til at kroppen får tilført veldig mye mer kalorier enn den klarer å forbrenne.
Du kan like gjerne sitte hjemme og strikke.
Les mer: Kom i form etter ferien
Lekerom i hurtig-restauranter
- Økt aktivitet fører til at du blir sulten og spiser mer, sier Steven Gortmaker, leder av Harvard Universitys senter for ernæring og fysisk aktivitet, til Time Magazine.
Han har studert overvekt hos barn, og er skeptisk til lekerommene som finnes hos hurtigmat-restauranter.
- Hvorfor finnes de? Det høres ut som en konspirasjonsteori, men om et barn leker fem minutter og forbruker femti kalorier kan det være at barnet spiser opp mot kanskje tusen kalorier i resturanten etterpå, sier Gortmaker.
Trening er ikke usunt
Det er ikke slik at trening er helseskadelig. Det er sunt for kroppen og hjertet å trene. I tillegg er det bra for mental helse, og for å holde hjernen smart.
Men det er altså noe forvirring om det er trening - svett, utmattende og sultskapende aktivitetseksplosjoner, som fører til bedre helse, eller om det er noe langt mindre slitsomt - nemlig å være i bevegelse når man er våken.
Mange overvektsforskere tror nå at regelmessig, lav fysisk aktivitet kan fungere bedre for å gå ned i vekt enn å slite seg fullstendig ut i skippertaksøkter på treningssenteret.
- Det går ikke å sitte stille en hel dag, for så å trene i en halvtime uten å stresse musklene. Da vil musklene verke, og du orker kanskje ikke å bevege deg etterpå, sier nevrologen Hans-Rudolf Berthoud til Time Magazine.
Han mener at muskelbevegelsene ikke trenger å være ekstreme for å kvitte seg med kalorier, og at det er fordelaktig å heller spre bevegelsene utover dagen. Berthoud mener at problemet er at folk velger heisen i stedet for trappen - ikke at vi er for sjelden på treningssenteret.
Les mer: De 20 sunneste matvarene
Mer fokus på kosthold
Psykologen Kelly Brownell ved Yale University behandlet i årevis overvektige pasienter med standard-refrenget: Mer trening, mindre mat! Resultatene var ikke noe å be om høyere lønn for. Ifølge Time Magazine var det bare rundt fem prosent av pasientene som holdt vektene i tømmene.
- Jeg ville trolig endre fokus bort fra trening og mot kosthold, om jeg skulle kjørt behandlingsprogrammet igjen, sier han.
Det er hva du dytter ned i gapet som, ifølge denne undersøkelsen, har mest å si for gå ned i vekt - ikke hvor fort du løper, eller hvor tunge vekter du løfter. Samtidig bør du mosjonere for å holde kroppen i kjørbar stand.
Men - trener du for hardt kan du gå opp i vekt, om du belønner deg selv med påfyll av kalorier etter treningen.
For godt til å være sant?
Komikerne i MadTV har oppsummert løsningen. Spis mindre, beveg deg mer. Det er tydeligvis for godt til å være sant. Se videoen:
Denne saken ble første gang publisert 12/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.