Svangerskapsdiabetes
Økt risiko for modne kvinner
Kvinner som blir gravide etter fylte 30, har større fare for å utvikle svangerskapsdiabetes.
Selv om alle gravide kan få svangerskapsdiabetes, er det kvinner over 30 år, kvinner fra familier med diabeteshistorie og kvinner som er overvektige før graviditeten som er mest utsatt.
Og etter en svangerskapsdiabetes øker risikoen for å få type 2 diabetes.
Oppdages på svangerskapskontroll
Det er naturlig for alle gravide at nivået av hormonet insulin i blodet øker. Økningen sikrer at fosteret får nok næring gjennom de ni månedene i mors liv.
Hos noen gravide kan bukspyttkjertelen ha vansker med å øke produksjonen av insulin, og resultatet blir at cellene ikke får fraktet glukose inn i cellene. Sukkeret blir værende i blodbanen og skilles ut i urinen sammen med mye vann. Dette oppdages gjerne på svangerskapskontroll.
Barnet legger på seg
Svangerskapsdiabetes er slitsomt for mors kropp, men også uheldig for barnet.
Sukker kommer inn til barnet via navlestrengen, men følges ikke av insulin fra moren. Barnet øker sin produksjon av insulin, og det ekstra sukkeret fra morens blod lagres i form av fett hos barnet.
Dermed vokser barnet mer enn det skal, og risikoen for komplikasjoner under fødselen øker.
Insulinsprøyter
Den viktigste behandlingen er å spise sunt og mosjonere moderat i de ukene som gjenstår av svangerskapet.
Overvektige bør få hjelp til å spise noe mindre kalorier og fett. Dersom kostendringene ikke er nok til å senke blodsukkerverdiene, kan det bli aktuelt å sette insulininjeksjoner.
Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes, utvikler oftere enn andre diabetes type 2 senere i livet. Dette kan merkes ved konstant hodepine, hyppig vannlating eller tørste.
Ved slike symptomer er det anbefalt å kontakte lege.
Les mer om svangerskapsdiabetes her.
Les mer om graviditet på klikk.no/gravid
Denne saken ble første gang publisert 29/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.