- Norge har råd til skolemat
Vinner av matomsorgsprisen mener Norge må satse på skikkelig mat til barn og unge.
![BJØRN ERIK VANGEN: Kokk og kjøkkensjef ved Fosen Folkehøgskole mener skoler og barnehager i Norge bør ha mer fokus på matlaging og tilby barna gode og næringsrike måltider. BJØRN ERIK VANGEN: Kokk og kjøkkensjef ved Fosen Folkehøgskole mener skoler og barnehager i Norge bør ha mer fokus på matlaging og tilby barna gode og næringsrike måltider.](https://image.klikk.no/4478358.jpg?imageId=4478358&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=562)
(SIDE2): Bjørn Erik Vangen vant onsdag årets matomsorgspris for sitt engasjement ved Fosen folkehøgskole i Trøndelag.
Der får alle ungdommene fire måltider hver dag, som er både næringsrike, økologiske og aller viktigst lagd fra bunnen av.
Bak Matomsorgsprisen står Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca. Hensikten er å støtte og motivere fagpersoner som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving innen matomsorg og prisen ble delt ut på et fagseminar arrangert av TINE, onsdag.
- Henter råvarene selv
Ved Fosen folkehøgskole henter elevene råvarene selv, de har fokus på mat som trivselsfaktor og bevaring av den norske kulturarven.
- Vi bruker mat fra sjø, utmark og gårder i nærheten. Masse ville vekster er på menyen og vi lager egne pølser på skolen.
Vangen er utdannet restaurantkokk og har hele livet vært opptatt av mat. Ved Fosen Folkehøgskole er han kjøkkensjef.
![SÅR KORN: Brød blir laget av eget korn. SÅR KORN: Brød blir laget av eget korn.](https://image.klikk.no/4478360.jpg?imageId=4478360&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=172&height=230)
- Jeg er vokst opp med foreldre som driver gård. Min mor lagde all maten fra bunnen av og middagene hos oss var viktige samlingspunkt for hele familien. Dette har jeg tatt med meg videre både til min egen familie og som kokk.
Fra frossenpizza til økologisk
Han forteller at ungdommene Fosen folkehøgskole setter pris på den sunne og næringsrike maten de får på skolen.
- Mange har allerede bodd på hybel og noen har hatt et ganske dårlig kosthold, med store innslag av cola, frossenpizza og skoleboller. jeg får mange tilbakemeldinger fra elever som sier de føler seg bedre, har mer energi og overskudd og at vekten stabiliserer seg. Noen får også mye bedre hud, kviser og urenheter forsvinner når de nå spiser et stabilt kosthold.
Bjørn Erik forteller at de 30.000 kronene han fikk da han vant prisen skal brukes på å lage enda bedre mat på skolen.
- Pengene skal brukes til kompetanseheving på kjøkkenet og til å videreutvikle hele vår idé og på at alle kokkene skal bli enda bedre.
![- Pengene skal brukes til å heve kompetansen på kjøkkenet, sier prisvinner Bjørn Erik Vangen. - Pengene skal brukes til å heve kompetansen på kjøkkenet, sier prisvinner Bjørn Erik Vangen.](https://image.klikk.no/4478362.jpg?imageId=4478362&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=562)
Norge har råd
Vangen skulle ønske flere skoler og ikke minst barnehager i hele landet kunne ha mer fokus på sunn mat.
- Alle skoler skulle hatt skolemat og barnehagene skulle hatt varmmåltider og hjemmebakt brød. Norge har råd til det!
Vangen forteller at det kun er Norge og Albania som ikke tilbyr mat i skolen.
- Det er synd at vi ikke satser mer på denne fronten og det ligger også mye læring for barn senere i livet, i det å få være med å lage maten. Jeg tenker på barnehagene som fint kunne tatt med seg ungene på å lage mat. Ikke alle foreldre er like flinke hjemme, men da kunne dette vært et fint tilbud i barnehagen.
Vangen forteller at de lager sine egne brød på skolen og at dette brødet er blitt populært også utenfor skoleveggene.
-Da vi leverte brød til en barnehage i nærheten av skolen spiste barna mer brød enn de noen gang har gjort. Det syns jeg taler for seg selv. Barn er ærlige og det var gøy å se at de elsket brødet
![Grillet geit...Ungdommene på Fosen folkehøgskole driver egen gård på skolen. Grillet geit...Ungdommene på Fosen folkehøgskole driver egen gård på skolen.](https://image.klikk.no/4478364.jpg?imageId=4478364&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=562)
- Har du forståelse for at familier hjemme ikke klarer å lage mat fra grunnen av i hverdagen?
-Ja, det har jeg selvsagt, men jeg tror mye handler om bevissthet og det trenger ikke å være så avansert. jeg har tro på familiemiddager som et samlingspunkt og hvis man forbereder på riktig måte trenger det ikke å være så vanskelig å lage mat fra grunnen av. Ikke trenger det å ta så lang tid heller.
Vangen forteller at det å gjøre klart kvelden i forveien er veien å gå.
- Kutt grønnsaker og skrell poteter dagen før. Bak flere brød når du først er i gang, og legg disse i fryseren. bruk restemat dagen etter. Hvis vi hjemme har stek på søndag så blir det lapskaus på mandag. Hvis vi har fersk torsk på tirsdag, blir det fiskegrateng på onsdag.
- Hva tenker du om at mange i dag sverger til matkasser levert direkte på døren?
-Det er både bra og dårlig. Er det en skikkelig matleverandør, som leverer kvalitet, som for eksempel Adams matkasse, syns jeg dette er flott. Det kan også fungere som en fin inspirasjon til å lage nye retter senere. Men så har du «latskapen» i det, som jeg ikke er like begeistret for.