TEST av melkealternativer

Bare en av disse holder mål!

Vi har testet alternativene for deg som må erstatte kumelk med noe annet.

"MELK": De fleste av disse alternative drikkene er ganske næringsfattige i forhold til vanlig kumelk. FOTO: Petter Berg
"MELK": De fleste av disse alternative drikkene er ganske næringsfattige i forhold til vanlig kumelk. FOTO: Petter Berg
Først publisert Sist oppdatert

Dersom du av ulike grunner ikke vil eller kan drikke melk, bør du passe på å få i deg næringsstoffene som melken inneholder på annet vis. Vi har sjekket ulike plante- og kornbaserte drikker som kan oppfattes som melkealternativer og selges i dagligvarebutikker.

Vitaminer og mineraler

Melk inneholder mange viktige vitaminer og mineraler, som kalsium, magnesium, jod og flere B-vitaminer.

De fleste av de plantebaserte drikkene mangler disse næringsstoffene.

Unntaket er soyadrikk, som også er en god kilde til fullverdig protein. Mange av plantedrikkene er tilsatt kalsium, og noen vitaminene B2 og B12, og eventuelt D. Men få har et like godt proteininnhold som kumelk, og ingen inneholder jod.

Bare soyamelk duger

Testen viser at bare soyamelk kan fungere brukbart som en melkeerstatning, på grunn av tilsetninger av kalsium og proteininnhold.

Testvinneren er Alpro Soya Usøtet, som gir 120 mg kalsium og 3,3 g protein per 100 g og i tillegg inneholder vitaminene D og B2.

Men jod må du få i deg gjennom kosttilskudd eller maten dersom du drikker soyamelk.

Nesten uten næring

Melkeaktige ris- og mandeldrikker er temmelig ubrukelige næringskilder. De inneholder nesten ikke protein og har heller ikke tilsatt kalsium.

For å vurdere melkealternativene har vi sammenlignet dem med vanlig lettmelk (se faktaboks for næringsinnholdet i lettmelk). Det daglige behovet er beskrevet i faktaboksen her.

Trenger mer jod

Mens lettmelk inneholder 20 mikrogram jod per 100 gram, inneholder en filet mager fisk 90 mikrogram jod. Ifølge nyere undersøkelser får vi i oss for lite jod.

Jod er viktig for stoffskiftet, normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos barn, og gravide og ammende trenger mer jod enn andre voksne. Et kosthold med lite fisk og uten melkeprodukter øker risikoen for jodmangel.

Mangler mye

Utelater du melk og melkeprodukter fra kostholdet, er det viktig å velge drikkene som er beriket, spesielt med kalsium, men også helst med vitaminer.

Næringsmessig er soyadrikker det beste alternativet. Årsaken er at de har mest protein, omtrent like mye som i melk, og soyaprotein regnes også som fullverdig protein.

Drikkene inneholder 4,1-6,4 prosent avskallede soyabønner. Alle de tre soyadrikkene er tilsatt like mye kalsium, vitaminene D, B2 og B12.

Havredrikk inneholder generelt litt mer energi enn mandel- og soyadrikkene, men mindre enn risdrikkene. Alle drikkene inneholder ca. 10 prosent havre, og et pluss med havredrikkene er at de inneholder litt av det kolesterolsenkende fiberet betaglukan. Lite fett og protein, men havre gir noe mer karbohydrater enn soya og mandel. Ingen er tilsatt sukker.

(Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsedirektoraret, Vitenskapelig Komité for Matsikkerhet)

Om testen

Vi har sammenlignet ulike produkter som er alternativer til melk. Vi har sett på drikker basert på soya, ris, havre og mandel – som ikke er tilsatt annen smak.

Vurderingen er gjort ut fra innhold av protein, sukker, og om det er tilsatt kalsium og vitaminer. Produktene er kjøpt i ulike dagligvarebutikker i juni 2017.

Vi har ikke testet smak, kun vurdert næringsinnhold. Det finnes også kokosdrikk og cashewdrikk, i tillegg til ulike kombinasjoner, men disse er ikke tatt med her.