Test av lettbrus

Stor test av lettbrus

Sjekk ernæringsfysiologens dom over 17 lettbruser.

LETTBRUS: Vi har testet 17 forskjellige lettbrus.
LETTBRUS: Vi har testet 17 forskjellige lettbrus. Foto: Foto: Anders Engen Rasch
Sist oppdatert

Testkriterier

I denne testen betyr kaloriinnholdet det meste. Jo lavere, desto bedre.

De gule brusene virker kanskje sunnere fordi de inneholder litt naturlig juice (i alle tilfeller er juicen fra konsentrat), men mengdene er så ørsmå at det ikke får innvirkning på kostfiberinnhodlet - og dermed ei heller på vitamininnholdet.

Dermed er ikke disse brusene "sunnere" enn de brune eller klare. Unntaket er Mozell, som er en fruktdrikk, ikke en egentlig brus. Her er innholdet av fruktjuice såpass høyt at det betyr en noe bedre ernæringsmessig vare. Så selv om dette trekker opp antall kalorier, får den pluss likevel.

Innholdet av koffein er også vurdert i testen. Ingen av brusene med koffein har oppgitt mengden, så vi antar at dette er likt i alle og max av det som er tillatt. Om det teller positivt eller negativt, er litt opp til hvem som skal drikke den, og når. Barn bør ikke drikke koffeinholdige drikker, og du bør styre unna dersom du snart skal legge deg.

De ulike søtstoffene som er brukt, er alle sammen tillatt. Innholdet av natrium er tatt med fordi søte bruser kan være en skjult kilde til salt. Innholdet varierer voldsomt fra brus til brus, og her er det best å ha så lite som mulig.

Lettbrus tar stadig større markedsandeler i Norge, så det finnes en god del å velge i. Men lettbrus er ikke bare lett brus.

Les også: De sunneste lettostene

- For å kunne kalles lett eller light, må en brus inneholde 30 prosent færre kalorier enn originalvaren, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Klikk.no.

En sukkerholdig brus med gjennomsnittlig 11 g sukker per 100 ml gir 44 kalorier. Dermed skal lettbrusen inneholde høyst 30 kalorier (kcal) per 100 ml.

De fleste lettbrusene på markedet inneholder færre enn dette, ofte ned mot 0,5-1 kcal.

Share

Flere søtstoffer

Brusen er gjort lett ved å erstatte sukkeret med kunstige søtstoffer. Men søtstoffene kan tilsettes bare i begrensede mengder- reglene for dette er fastsatt av Mattilsynet.

Brusene i testen er søtet med ulike søtstoffer, vanligvis i en kombinasjon av to stoffer.

- Hver for seg kan søtstoffene ha en nokså bitter smak, men sammen får de en mer avrundet, sukkerlik smak. De brukte søtstoffene gir ikke kalorier i de små mengdene som de brukes i her, og kalles derfor intense søtstoffer, forklarer Arsky.

Les også: Dette er den sunneste pølsa

Barn under tre år skal ikke spise eller drikke kunstig søtet mat, men for oss over tre år skal stoffene være trygge i normal bruk. Et inntak på inntil hele 5 liter lettbrus om dagen er trygt, mener myndighetene.

- Men dette bygger på gamle beregninger fra en tid da det fantes få kilder til søtstoff. Nå vi får søtstoff i alt fra brus, saft og vann, til is, godterier, pastiller, desserter og syltetøy, kan grenseverdiene for hva som er tillatt å tilsette i brus, være satt for høyt, mener Arsky.

Tynn av lettbrus?

Det er slett ikke sikkert at lettbrus er slankende.

Les også: Her er den sunneste frossenpizzaen

- Noen blir veldig sultne av søtsmaken i lettbrusen. Dersom du svarer på sulten ved å spise noe du ellers ikke ville spist, virker den jo ikke akkurat slankende, sier Arsky.

Mer salt

Alle lettbrusene inneholder syre og surhetsregulerende midler, stoffer som senker pH-verdien i drikken til et nivå som kan løse opp emaljen på tennene.

De kunstige stoffene inneholder også en del natrium (salt), som er med på å øke blodtrykket i kroppen. .

Les også: De sunneste kjøpebrødene

Å drikke lettbrus i stedet for vann øker dermed saltinntaket, påpeker ernæringsfysiologen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Under finner du ernæringsfysiologens vurdering av næringsinnholdet i 17 lettbruser:

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også