Test av grillmat
Dette kjøttet er sunnest på grillen
Ikke alt grillkjøtt er nei-mat. Her er de sunne alternativene.
Med fantasifullt tilbehør og riktig valg av kjøtt kan et grillmåltid være både sunt og godt!
Del på Facebook Share
Mange assosierer grilling med pølser og potetsalat, men heldigvis kan grillmat være langt sunnere enn som så.
Lag en salat
Lage gjerne flere typer salater og grillede grønnsaker. En tomatsalsa full av smak og antioksidanter passer også ypperlig til grillmat.
Les også: Slik blir grillkvelden perfekt
Velg rent kjøtt eller fisk
Hvor sunt et grillmåltid er, avhenger selvsagt også av hva du legger på grillen. Laks eller makrell egner seg godt og er stappfulle av de helsefremmende omega-3-fettsyrene.
Kjøtt kan også være bra, om du velger rene fileter fremfor farseprodukter som pølser og hamburgere. Ikke bare får du i deg mindre fett og kalorier på denne måten, men du unngår en god del salt.
Les også: Her er grillkongens laksetips
Jerninnhold viktig for kvinner
Kjøtt av svin, kylling og kalkun er spesielt magert, og rene fileter av okse inneholder heller ikke så mye fett. Men det er mer enn magert kjøtt som teller når man tenker sunnhet.
Rødt kjøtt av okse inneholder for eksempel langt mer jern enn andre typer kjøtt. Jern er spesielt viktig for unge kvinner. Vi har dobbelt så høyt jernbehov som menn.
1 biff på 150 gram gir like mye jern som 1,6 kilo kyllingfilet! Men prøv å holde deg til 500 gram rødt kjøtt i uka.
Les også: Test av 29 grillpølser
Sunnere med marinade
I butikkene finnes et utall varianter av marinert og krydret kjøtt som er spesielt egnet for grillen.
Marinade gjør ikke bare kjøttet mørere, men måltidet blir litt sunnere også.
Kjøtt som er marinert blir nemlig ikke like fort brent som annet kjøtt. Brent mat er verken sunt eller godt.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 22/07 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.