Test av syltetøy
Det sunneste syltetøyet
Ønsker du å spise et syltetøy med mye bær og lite sukker? Sjekk hva du bør velge.
Det blir stadig flere light-produkter i butikkhyllene. Ernæringsfysiolog Lise von Krogh har testet hvilke lette syltetøy som holder hva de lover.
Mindre sukker
Å gjøre en syltetøytest er ikke helt enkelt.
Ikke bare er det ulike typer bær og frukter, det er også syltetøy "uten tilsatt sukker", syltetøy med "mindre tilsatt sukker" og syltetøy "uten konserveringsmidler".
Se video: Slik lager du rørt syltetøy
Må prioritere
Hva som er sunnest kommer an på hva som er viktig for deg:
- Ønsker du å redusere kalorier og unngå tilsatt sukker, bør du velge syltetøy med søtstoffer og konserveringsmidler.
- Ønsker du å unngå søtstoffene, men likevel redusere sukkerinntaket, er syltetøy med mindre sukker det rette valget.
- Dersom du vil unngå både konserveringsmidler og søtstoffer, må du velge et syltetøy med litt mer sukker og/eller kortere holdbarhetstid.
Slik testet vi:
Å teste alle tre kategorier over samme lest er vanskelig, derfor har vi holdt oss unna syltetøy "uten tilsatt sukker". Vi har valgt å teste syltetøy med og uten konserveringsmidler sammen.
Mengde bær vektes aller mest. Lavt innhold av tilsatt sukker teller positivt. Syltetøyene uten konserveringsmidler får ekstra poeng.
Ikke alle produsenter opplyser om innholdet av kostfiber og salt, derfor kan vi ikke ta hensyn til dette. Vi har heller ikke tatt hensyn til det naturlige sukkerinnholdet i frukten/bæret.
Pris eller smak er ikke vurdert.
Les også: Færre sukkerunger
Tilbake til Klikk Helse/kosthold
Denne saken ble første gang publisert 15/09 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.