Myter om slanking
Her avlives slankemytene
Er du usikker på om kaffe er slankende eller om øl gjør deg tjukk? Her testes mytene på ekspertene.
Det er ingen tvil om at mytene rundt vekt, fedme og slanking er mange.
Hvorfor er så mange mennesker plaget av for mange kilo og hvilken rolle spiller genene?
Hva kan man gjøre med problemet?
På Danish Obesity Research Center forskes det på fedme ut i fra grunntanken om at fedme og overvekt handler om mer enn kun hva vi spiser og hvor mye vi mosjonerer, skriver den danske nettavisen Vitenskab.dk.
Vitenskap.dk presenterer ni myter om temaet og forskere og leger avliver eller bekrefter.
Myte 1: Du blir ikke feit av sprit
Fakta: Drikkevarer med alkohol inneholder mye energi, sier eksperten.
- For det første har selve alkoholen per gram flere kalorier enn kullhydrat og protein og for det andre er det mye sukker i eksempelvis øl og drinker, sier ph. d. Janne S. Tolstrup fra Institut for Folkehelsesundhed ved universitetet i København.
Hun legger også til at siden man ikke får stillet appetitten gjennom den energien som er i alkohol.
- Så hvis man drikker kan man komme til å innta flere kalorier enn man egentlig har bruk for, sier hun.
Ifølge Vitenskab.dk viser ingen studier en sammenhend mellom alkohol og utvikling av fedme.
På doktoronline.no kan du se hvor mange kalorier det er de ulike typene alkohol.
Myte 2: Overvektige har lavt stoffskifte
Fakta: Det er en myte at fete mennesker har lavt stoffskifte.
- Det er størrelsen på din såkalte magre kroppsvekt som bestemmer som du har høy eller lav forbrenning. Den finner du ved å trekke vekten av fettet ditt fra kroppsvekten. Så er du en spinkel person har du lav forbrenning, mens om du er en stor person, enten muskuløs eller overvektig, så har du høy forbrenning, sier professor og leder av Institutt for Human Ernæring ved universitetet i København Arne Astrup.
Klinisk ernæringsfysiolog og ekspert på doktoronline.no Eva Kvendbør skriver på generelt grunnlag at stoffskifte blir påvirket av hva man spiser, hvor ofte man spiser, når man spiser, hvor mye man spiser og hyppighet på trening.
- Regelen er lik enten du har normalt stoffskifte eller ikke; energiinntaket ditt må være mindre enn forbruket ditt for å gå ned i vekt, skriver hun i et innlegg på doktoronline.no.
Myte 3: Fedme er arvelig
Fakta: Man kan ikke arve fedme, men man kan arve en genetisk tilbøyelighet til å utvikle den.
Hvis foreldrene dine er overvektige er det stor fare for at også du vil veie noen kilo for mye, men det behøver ikke å skyldes gener.
Ifølge ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius skyldes ikke overvekt bare gener. Hun sier at vi også arver vaner for foreldre.
- Barn som vokser opp med foreldre som er overvektige på grunn av usinn mat og lite akitivtet, vil med stor sannsynlighet ende opp med en liknenge livsstil. Og risikoen er da selvfølgelig stor for at også barnet blir overvektige, sier hun.
Myte 4: Ikke spis etter klokken 18:00
Fakta: Hvis man er lite aktiv etter middagen kan det være lurt å ikke spise for mye etter klokken 18:00.
- Middagen eller kveldsmåltidet er ofte det største måltidet i løpet av dagen, og vi rører oss kanskje ikke så mye etterpå. Det gjør vi etter både frokost og lunsj, så den energien vi inntar om morgenen blir forbrent i løpet av dagen, sier professor i klinisk ernæring ved universitetet i Århus Bjørn Richelsen.
Legger man seg derfor på sofaen etter det tunge måltidet tror Richelsen det er en mulighet for at energien fra maten blir lagret i kroppen.
- Svært overvektige mennesker har det til felles at de ofte spiser kun et måltid om dagen, og det er nesten alltid kveldsmat. Så om du ønsker å gå ned i vekt kan du med fordel unngå at kveldsmåltidet blir for stort. Antallet timer foran tv-en kan også være en del av vektøkningen. Så vær en selektiv tv-titter, råder professoren.
Ifølge en amerikansk undersøkelse spiser man mer, desto mer underholdende et tv-program er.
Ernæringsbiolog Lise von Krogh skriver at tv-titting derfor kan føre til overvekt. Fokuset ditt er på et tv-skjermen og du får ikke med deg om kroppen er mett.
- Rådet er enkelt, skal du holde vekten ved like må du skru av tv-en, skriver ernæringsbiologen.
Myte 5: Valpefettet forsvinner i puberteten.
Fakta: Det er like vanskelig å få bukt med kiloer i barneårene som i voksenårene.
Valpefett er en humoristisk måte å omtale overvekt og fedme blant barn og unge.
- Begrepet inneholder forestillingen om at det er et forholdsvis godartet fenomen som de unge vokser fra når de flytter vekk fra mors kjøttkaker. For mange, mange år siden kan det være tilfellet a valpefettet forsvant, men det er ikke lenger tilfelle. Hvis overvekt og fedme utvikler seg i barndommen så er den like vanskelig å få bukt med som for folk i alle andre aldersgrupper, sier professor i klinisk ernæring ved universitetet i Århus Bjørn Richelsen.
Ifølge Videnskab.dk viser undersøkelser at overvekt og fedme i 10-12-års alderen henger sammen med en økt risiko for også å lide av overvekt og fedme i voksenalderen.
Professor i pediatri ved Norrlands Universitetssjukehus Olle Hernell sier at tegn på fremtidig overvekt kan spores allerede i seksmånedersalderen.
-Det viser seg at man på et tidligere stadium enn man har trodd bør være årvåkne når det gjelder overvekt, sier han ifølge doktoronline.no.
Myte 6: Type 2 diabetes kan ikke forebygges
Fakta: Undersøkelser viser at du kan halvere risikoen for diabetes type 2 ved å mosjonere regelmessig og spise sunnere.
En gruppe finske forskere undersøkte i 2001 522 overvektige personer og oppdaget at de som i løpet av et år gikk ned fem prosent av sin egen vekt, halverte risikoen for å utvikle type 2 diabetes.
Det samme fallet oppdaget forskerne hos de som mosjonerte minst fire timer i uken.
- Overvektige personer har større risiko for å utvikle type 2 diabetes enn slanke mennesker, sier lektor ved universitet i København Bente Stallknecht.
Myte 8: Det er sunt å slanke seg
Fakta: Ingen studier viser at en slankekur forlenger levetiden for svært overvektige.
- De fleste undersøkelser viser faktisk at mennesker som slanker seg med vilje og som ikke er syke, har en kortere levetid enn de som holder en stabil vekt, sier masterstudent ved Institutt for Sygdomsforebyggelse Mette K. Simonsen.
Hun sier videre at det kan være sunt for kroppen å tape vekt.
- Med mindre man er overvektig og har en sykdom relatert til fedme. Hvis det til gjengjeld er snakk om at man veier 5-15 kilo for mye kan det være sunnere å holde en stabil vekt. Det er ingen tvil om at det er bedre å forebygge overvekt enn å gå på slankekur, sier Simonsen.
Myte 9: Koffein øker forbrenningen
Fakta: Kaffe kan påvirke forbrenningen, om enn ikke i det lange løp.
- En kopp sterk kaffe inneholder 100-200 mg koffein som virker oppkvikkende og stimulerer kretsløpet slik at puls og blodtrykk stiger. I tillegg økes forbrenningen, da særlig fett forbrenningen, men kun hos personer som sjeldent drikker kaffe, sier legestudent ved Institut for Human Ernæring ved universitetet i København Nathalie Bendsen.
Siden det bare gjelder hos folk som ikke drikker mye kaffe egner ikke kaffe seg som slankemiddel for de som drikker mye kaffe.
- Krettsløp- og stoffskiftevirkningen vil avta og forsvinne om du drikker kaffe daglig, sier hun.
Et tips fra ernæringsfysiolog Cathrine Borchenius er å bytte ut latte og cappuccino med vanlig kaffe.
- Hvis du drikker for mye kaffe latte og cappuccino går du opp i vekt. Bytt heller til espresso eller vanlig, svart kaffe. Det smaker godt og er helt uten kalorier, sier hun til klikk.no.
Les også:
Dette er de dummeste slankekurene
Denne saken ble første gang publisert 15/11 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.