Sunn mat
Hvor mye sunnere er egentlig alternativene?
Du risikerer å gå glipp av viktige næringsstoffer når du velger mat med mindre kalorier.
Vi presenteres stadig for nye valg i matbutikken, og offe skal disse alternativene være sunnere og bedre for oss.
Mindre fett, færre kalorier mindre tilsatt sukker trykkes på emballasjen for at vi skal skjønne at dette er gode matvalg for oss, men er det alltid slik at de produktene som fremstilles som sunnere faktisk er det?
Slank av sunn mat?
Og er det slik at sunn mat nødvendigvis gjør oss slanke?
- At man ikke går ned i vekt, selv om man spiser sunt, er ikke alltid motsigende. Å spise sunt er ikke det samme som å spise moderat med kalorier, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.
For eksempel vil et kosthold basert på fet fisk, avocado, nøtter, tørket frukt, vegetabilske oljer og mye brød og ris helt fint kunne kalles sunt, men maten du spiser kan fort utgjøre mange kalorier.
- En hel avocado kan raskt bli vel mye kalorier om den er en del av et måltid. En halv avocado eller kanskje til og med en kvart kan være nok, sier hun.
Velg magre meieriprodukter
Vil du kutte kalorier, er det lurt å bytte ut fete matvarer med magrere alternativer.
Særlig smart er det å kutte ned på fettrike meieri- og kjøttprodukter.
- Ved å spise magrere meieri- og kjøttprodukter får du redusert inntaket av mettet fett, og energiinntaket blir lavere. Mindre energi betyr kort og godt færre kalorier, som over tid er gunstig for vektutvikling, har klinisk ernæringsfysiolog Marit Garathun Næss ved Oslo universitetssykehus tidligere uttalt til Klikk Helse.
Sunn mat er sunt
En ting som er sikkert, er at sunn mat er bedre enn tilskudd i form av piller. Billigere er det også!
Vi har fått ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen og dr. Fedon Lindberg til å komme med en vurdering av noen alternativer vi stilles overfor.
Hamburger vs kyllingburger
Bedre med hvitt kjøtt.
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen:
- Du får i deg bedre fett ved å velge hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt, men du får ikke nødvendigvis noe magrere produkt med mindre fett. Snarere tvert i mot , sier Mathisen.
100 prosent storfekjøtt kan nemlig være svært magert, mens kyllingproduktene sjelden er særlig magre.
- Energimengden er derfor ofte den samme, eller i alle fall ikke særlig mye bedre. Videre vil alle farseprodukter av kylling, som pølser, kjøttboller, nuggets og burgere ofte ha mye MUK i seg. Dette er for så vidt ikke helsefarlig, men heller ikke spesielt appetittvekkende, sier hun.
Dr. Fedon Lindberg:
- For å kunne sammenligne de to produktene, må vi gå ut fra at begge variantene består av kun rent storfekjøtt eller rent kyllingkjøtt og intet annet. Det kan altså ikke være andre tilsetninger i burgeren for å drøye kjøttet, og de to burgerne må ha samme tilbehør, sier Lindberg.
Under denne forutseningen mener han kyllingburgeren er et bedre alternativ.
Kyllingburgeren bidrar med færre kalorier, på grunn av mindre fett, og mer protein som andel av energi.
- Videre er kyllingkjøtt som regel lettere fordøyelig enn storfekjøtt, sier han.
Les også:
Derfor er sunn mat bedre enn piller
Potetgull vs popcorn
Kalorier å spare.
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen:
Sunnere valg
- Rå, usaltede nøtter som snacks, gjerne 50 gram daglig
- Frukt og bær, men maks 200 gram daglig
- Grønnsaker, gjerne så mye som 600 gram daglig
Kilde: Fedon Lindberg
- Popper du popcorn på gamlemåten, får du et mye mer kalorifattig produkt enn potetgull, sier Mathisen.
Da tilsetter du olje selv og kan selv bestemme kvaliteten og sunnheten av denne.
- Mikropopcorn er imidlertid ikke bedre enn potetgull, kanskje til og med verre. Mange potetgull er i dag stekt i solsikkeolje eller peanøttolje, som er sunne, vegetabilske oljer, så får du heller minne seg selv om at frityrstekt mat og mat stekt i olje inneholder en del kalorier, sier hun.
Mikropopcorn har derimot palmeolje i seg, og er derfor verken bra for helse eller miljø.
I tillegg blir det en stor kaloribombe.
Dr. Fedon Lindberg:
- I utgangspunktet er det negativt at potetgull er frityrstekt, og det er ekstra problematisk hvis det brukes raffinerte oljer fra mais, soja eller solsikke. Noen produsenter baker imidlertid chipsen, hvilket er bedre enn frityrsteking, og de bruker rapsolje, som også er bedre, sier Lindberg.
Potetgull er både rikt på fett, karbohydrater og kalorier, og har en glykemisk belastning på 28 per 100 gram vare.
- Popcorn er ikke frityrstekt, og det er som regel ikke tilsatt fett. Det inneholder betydelig færre kalorier, men mye mer karbohydrat, fiber og protein. Det har også høyere glykemisk belastning, så alt i alt vil jeg si at ingen av de to produktene er sunne. Popcorn er likevel et bedre valg, sier han.
Les også:
Derfor er sunn mat bedre enn piller
Lys sjokolade vs mørk sjokolade
Mindre sukker.
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen:
- Lys og mørk sjokolade inneholder like mye kalorier. Noen ganger inneholder til og med mørk sjokolade mer kalorier fordi den inneholder lite sukker og mer fett, sier Mathisen.
Likevel anses mørk sjokolade som sunnere.
Den innholder mer av de gode stoffene fra kakaobønnen fordi den er mer konsentrert.
- For eksempel er antioksidanter noe man ofte omtaler i forbindelse med mørk sjokolade, sier hun.
Dr. Fedon Lindberg:
- Mørk sjokolade med 70 prosent kakaoinnhold eller mer er sunnere enn lys sjokolade. Dette skyldes at den mørke sjokoladen gir mindre sukker, mer fiber og mer av antioksidantene polyfenoler, sier Lindberg.
Les også:
Derfor er sunn mat bedre enn piller
Wrap vs pølse
Kommer an på hvordan du «wrapper».
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen:
- Pølse er kun farsemat med mye fett og mindre bra kjøtt. Jeg ville derfor gått for wrap som kan fylles med mye næringsrikt og sunt fyll, sier Mathisen.
Dr. Fedon Lindberg:
- Generelt er pølse en matvare som kan være meget usunn eller rimelig sunn. Dette avhenger av hvordan den er produsert og om den inneholder uheldige tilsetningsstoffer, sier Lindberg.
Det samme gjelder egentlig for wrap.
Dette er ikke et standardprodukt, og kan derfor inneholde både sunne og mindre sunne ingredienser.
- Jeg syns derfor det er vanskelig å si hva som er sunnest. Forutsatt at vi snakker om wrap laget av fullkorn, fylt med grønnsaker, kylling, sjømat eller rent kjøtt samt bønner og majonesbasert dressing, er nok imidlertid wrap sunnere enn vanlige pølser, som wienerpølser eller grillpølser, sier han.
Les også:
Derfor er sunn mat bedre enn piller
Hvit ris vs brun ris
Hvis du trenger mer kostfiber.
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen:
- Mange syns brun ris smaker tørrere og mindre godt, og skal man velge sunn ris bør den inneholde litt fiber. Dette kan man også finne i en del hvit ris nå, sier Mathisen.
Hun legger til at også denne hvite risen vil oppleves som tørrere enn annen ris.
- Moderer derfor heller mengden og følg tallerkenmodellen med en tredjedel kjøtt eller fisk, en tredjedel grønnsaker eller salat og en tredjedel ris, potet eller pasta. Da får du moderert energiinntaket mer fornuftig. En annen løsning er å blande halvparten av hvit, raffinert ris med fiberrik ris, sier hun.
Dr. Fedon Lindberg:
- Brun ris er sunnere fordi den inneholder mer fiber og flere næringsstoffer. Disse næringsstoffene er fjernet under produksjonen av hvit ris. Ris som ikke blir klebrig når den kokes, har for øvrig vesentlig lavere glykemisk belastning enn klebrig ris, sier Lindberg.
Les også:
Derfor er sunn mat bedre enn piller
Hele egget vs eggehviten
Her må juryen ha litt betenkningstid.
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen:
- Skal du ha en kvalitetsrik proteinkilde, må hele egget brukes. Aminosyrene fordeler seg nemlig ulikt i de to delene av egget, sier Mathisen.
Videre vil fettløslige vitaminer kun finnes i fettet, altså i plommen.
- Egget omtales ofte som en av de mer komplette næringskildene vi har fordi den har litt av alle vitaminer, bortsett fra vitamin C. Dette forutsetter imidlertid at man bruker hele egget, sier hun.
Noen vil kanskje likevel ha et ønske om å bruke kun hviten.
Det å kutte ut plommen gjør at egget innholder mindre kalorier, og det gir også folk med høyt kolesterol muligheten til å nyte egg oftere.
- Skulle jeg lage en rett med flere egg, for eksempel pannekaker, kunne jeg derfor kanskje finne på å redusere antallet plommer i forhold til oppskriften, men jeg ville ikke fjernet alle, sier hun.
Dr. Fedon Lindberg:
- Jeg vil slå et slag for hele egg, forutsatt at hønene er fôret med mest raps og linfrø og ikke med mais, hvete og soya. Da inneholder fettet i plommen mer enumettet- og omega 3-fett og ikke så mye flerumettet omega 6-fett, sier Lindberg.
En omega 6-fettsyre, arakidonsyre, fremmer nemlig betennelser, og er derfor uheldig for kroppen.
- Å utelate plommen av hensyn til kolesterol har heller ikke så mye for seg, med mindre man koker eller steker plommen så den blir helt hard. Da oksiderer nemlig kolesterolet. Det er derfor sunnere å spise plomme som fortsatt er flytende, sier han.
Når det gjelder eggehviten, inneholder den langt mindre energi enn hele egg, men den gir heller ikke samme metthetsfølelse.
- For øvrig inneholder eggehvite langt færre viktige næringsstoffer, legger Lindberg til.
Les også:
Derfor er sunn mat bedre enn piller
Fløteis vs saftis
Heller litt av den ene, enn mye av den andre?
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen:
- Fløteisen har mye fett i seg og blir således kaloririk, men den bidrar også med litt proteiner. Den vil derfor mette mer, sier Mathisen.
Likevel mener hun ikke at is skal stå som en sentral del av et måltid, eller at det skal ha som formål å gjøre deg mett.
- Noen har kanskje en fordel av å se på kaloridifferansen på en Royal fløteis og en Lollipop. Saftis har kun karbohydrater i form av sukker i seg, og vil derfor ikke inneholde samme energimengde, sier hun.
Mathisen mener likevel at det mest avgjørende for valget må være hva du virkelig har lyst på.
- Is skal vel kun nytes nå og da, og da er det viktig å virkelig nyte noe man virkelig fristes av og liker. Jeg takker heller ja til fløteis med sjokolade når jeg først skal ha, sier hun.
Dr. Fedon Lindberg:
- Spis heller mindre mengde fløteis enn saftis. Fløteis har mer protein, fett og kalorier, men gir også større metthetsfølelse og mer stabilt blodsukker. Saftis er derimot rent vann og sukker, som gir liten metthetsfølelse og øker insulinnivået, sier Lindberg.
Han forteller at saftis fører til rask blodsukkerstigning etterfulgt av blodsukkerfall, og det å velge saftis kan derfor trigge overspising.
- Velg helst fløteis som ikke er søtet med sukker, men med søtstoff som ikke belaster blodsukkeret eller gir like mange kalorier, sier han.
Les også:
Derfor er sunn mat bedre enn piller
Hummus vs guacamole
Ikke rare forskjellen.
Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen:
- Skikkelig guacamole er sunt med sunt fett og hvitløk. Den inneholder mange flotte, vegetabilske ingredienser, hvilket innebærer mange næringsstoffer som for eksempel antioksidanter, sier Mathisen.
Kjøpevariantene er det derimot verre med.
Den er som regel fattig på næringsstoffer, og avokado er nesten fraværende i produktene.
- Hummus er laget på kikerter, hvilket er en grei proteinkilde. Man kan derfor si at begge produktene er sunne, sier hun.
Dr. Fedon Lindberg:
- Det er vanskelig å sammenligne disse to matvarene, da de begge er sunne og inneholder omtrent like mange kalorier. I Hummus er det 177 kalorier per 100 gram og i guacamole 155, sier Lindberg.
Hvis målet er å redusere karbohydrater og glykemisk belastning, mener han imidlertid at guacamole er et bedre valg.
- For øvrig er begge like fiberrike, og hummus har mer enn dobbelt så mye protein som guacamole. Guacamole innholder 15 prosent fett, mens hummus inneholder ni prosent, men begge har sunt fett så sant man lager hummus med olivenolje, sier han.
Les også:
Derfor er sunn mat bedre enn piller
Denne saken ble første gang publisert 25/08 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.