Slankeråd som virker
- For mye trening kan ødelegge slankingen
Stresser kroppen og hindrer vekttap - her er 25 gode slanketips fra ekspertene.
Er du nesten ved veis ende i slankekuren, eller sitter de siste overflødige kiloene dine irriterende godt? De siste kiloene har en lei tendens til å sitte forferdelig godt.
Under får du fem tips fra fem ulike eksperter om hvordan du kommer helt i mål.
Man kan gå ned 10-20 kilo eller mer uten altfor store anstrengelser, men når det gjelder de aller siste fem, blir det så mye verre.
Kroppen vil liksom ikke gi slipp på det lille ekstra.
- For det første forbrukte kroppen totalt mer energi da du var tyngre, og det vil si flere kalorier. Når man har gått en del ned i vekt, forbrenner kroppen altså færre kalorier for den samme mengden fysisk aktivitet, sier indremedisiner Fedon Lindberg.
- Ikke overdriv
Jo mer aktiv du er, jo mer forbrenner du, men kroppen utskiller også stresshormoner ved for store anstrengelser, som igjen hindrer vekttap.
Du må derfor finne en aktivitet eller trening hvor du virkelig får tatt deg ut, og som du liker å holde på med, samtidig som du klarer å ta pauser.
Om du løper og i tillegg trener i sal hver dag, men likevel ikke går ned de få, siste kiloene, trener du sannsynligvis for mye, mener personlig trener Line Marion Nielsen Kjøniksen.
Bygg muskler
Husk også at kroppen inneholdt mer vann da du var tyngre. I begynnelsen av et vektreduksjonsprogram vil derfor en større andel vann være en del av vekten kroppen kvitter seg med.
- I tillegg går den såkalte hvilemetabolismen ned. Dette betyr graden av energiforbrenning når du hviler.
Det er derfor viktig å bygge muskler parallelt med vektnedgangen, slik at hvilemetabolismen holdes oppe, sier Lindberg.
Laila Hægh hos Libra Helse og Kosthold legger til at dersom man har gått ned mye og sliter med de siste kiloene, bør man la seg selv ta tiden til hjelp. De nye, gode vanene skal innarbeides og opprettholdes, og slikt tar tid.
- Vær også klar over at kroppen endrer seg med årene. Vi kan ikke regne med å veie det samme som da vi var 20, så ikke heng deg helt opp i vekten. Tenk heller over at en kropp som inneholder mye muskler, alltid vil se slankere ut enn en kropp som har mye fettvev - selv om vekten er den samme, sier Hægh.
Her er ekspertenes 25 slankeråd:
Dr. Fedon Lindberg
Indremedisiner og grunnlegger av Dr. Fedon Lindbergs klinikk
1. Begynn med styrketrening. Tren styrke med relativt høy intensitet. Innen en halvtime attpå treningsøkten bør du spise et sammensatt måltid med sunne karbohydrater, fett og minst 20 gram proteiner. Enda bedre resultat får du ved også å drive med intervalltrening; det vil si korte perioder med meget høy intensitet.
2. Velg mat som øker forbrenningen. Du bør spise mat som har en sammensetning som gir flere forbrenningshormoner, det vil si mer proteiner og sunt fett, og mindre stivelse og sukker. Videre bør du spise mer grønnsaker.
3. Mål hvilestoffskiftet ditt. Dette gjøres ved å måle kroppstemperaturen under armhulen med en gang du våkner om morgenen, før du står opp. Gjør dette fem morgener på rad, og noter deg temperaturen. Hvis gjennomsnittet er under 36,5 grader, har hvilestoffskiftet ditt gått ned, og du kan ha utviklet såkalt funksjonell hypotyreose, eller treg funksjon av skjoldbruskkjertelen.
Dette skyldes delvis for lavt energiinntak fra kosten over tid, samt eventuelt mangel på selen. Det finnes tilskudd som kan stimulere skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon. Be legen sjekke stoffskiftehormonene TSH, FT4 og FT3. Hvis TSH-nivået er over to, er kjertelens funksjon nedsatt. Men det er ikke gitt at svaret da er å få tyroksintilskudd, med mindre TSH er klart forhøyet.
4. Se hvor fettet legger seg på kroppen din. Har du mest underhudsfett, det vil si fett rundt hofte og rumpe? Denne typen fett er ikke skadelig. Tvert imot er økt hoftemål forbundet med et lengre liv, og mindre risiko for sykdom. Det er enormt vanskelig, og også unødvendig, å miste dette fettet. Hvis fettet derimot sitter rundt magen, er det god grunn til å anstrenge seg for å bli kvitt det.
5. Sov nok. Hvor mye sover du? Har du avbrutt søvn? Sover du over tid selv 30 minutter mindre enn det du har behov for, faller forbrenningsevnen din. For å finne ut hvor mye søvn du egentlig trenger, kan du tenke på hvor lenge du sover når du har hatt ferie i én uke, og hvis du ikke trenger å stå opp til et gitt tidspunkt. Dette er ditt normale søvnbehov. Sørg for å sove nok, og vekten din kan begynne å gå ned.
Søvnvansker og avbrutt søvn er som regel et resultat av stress, og stresshormoner bryter ned muskelmassen og bremser forbrenningen.
Kari H. Bugge
Ernæringsfysiolog hos Grete Roede
1. Fullfør! Første råd er å fullføre når du er i gang. Du må jobbe videre helt til du er i mål. Minn deg selv på dine grunner for å ville gå ned i vekt. Hva var motivasjonen din? Skriv om nødvendig ned dine grunner på nytt, og sett deg nye delmål.
2. Kom i gang med trening. Om du ikke mosjonerer, så er det all grunn til å begynne med det nå. Hvis du er i gang med trening, er dette tidspunktet for å gjøre justeringer i treningsopplegget. Det kan være positivt å øke intensiteten på kondisjonstreningen og legge inn noe mer styrketrening. Da forbrennes fettet mer effektivt.
3. Gjør kostregistreringer. Skriv opp hva du spiser i løpet av en uke eller to for å være sikker på at du faktisk spiser så mye som du tror du spiser; at du ikke lurer deg selv med å spise mer eller mindre enn du bør for å gå ned i vekt. Vår erfaring er at mange av dem som sliter med de siste kiloene, faktisk spiser for lite.
4. Flytt fokuset. Har du hengt deg helt opp i vekten, kan det ofte hjelpe å flytte fokuset. Ta pause fra vekten, og sett deg andre mål som du kan fokusere på. Du kan for eksempel heller tenke mer på hvor mye av det sunne fettet du inkluderer i kostholdet. Skriv opp hver gang du spiser fet fisk eller avokado, tar tran eller unner deg noen nøtter. Nytt fokus og veiefri kan gi resultater.
5. Gjør en ny vurdering. For noen kan det være nyttig å stille seg selv noen kritiske spørsmål knyttet til ønsket om å gå ned de siste kiloene. Er du sikker på at du må ned disse kiloene for å bli fornøyd? Når veide du så lite sist? Er det 20 år og tre barn siden? Om du klarer å gå ned de siste kiloene, hva vil det kreve av deg å holde dem borte? Er du villig til å gjøre den jobben det innebærer både å gå ned, og å holde dem borte? Kanskje svaret blir at du heller vil jobbe mot å føle deg vel med den kroppen og den vekten du har i dag.
Line Marion Nielsen Kjøniksen
Daglig leder, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner
1. Spis sunt godteri. «Man må jo få kose seg litt,» hører jeg stadig. Og ja, det er lov å kose seg en gang i blant, men skal du ned de fem kiloene, må det kuttes der det kan. Det aller enkleste er å droppe maten og snopet som ikke gir næring, og som stimulerer til høy frigjøring av insulin. Dette hemmer frigjøring av fett til forbrenning. Spis grønnsaker, yoghurt, kesam, naturelle nøtter eller annet sunt i stedet.
2. Drikk bare vann. Bytt ut all drikke med vann. Det er kjedelig, men sant at til og med lettbrus kan hemme forbrenningen av fett. Dermed føles det som om du aldri blir kvitt de siste fem kiloene, selv om du bare drikker brus og saft uten sukker.
3. Spis ren mat. Av samme grunn som de foregående tipsene, bør du i aller største, mulige grad spise kun ren mat. Det betyr mat som er laget fra bunnen av - ingen halv- eller helfabrikata. De siste fem skjønnhetskiloene sitter godt, og det må ofte litt hardere skyts til for å få bukt med dem. Bak egne brød basert på mye egg, korn og frø. Spis rent kjøtt, fisk og kylling med litt fullkornris, fullkornpasta eller poteter og masse grønnsaker. Varier, så vil du bli overrasket over hvor mye sunt og godt som finnes!
4. Velg mer proteiner og grønnsaker. Kutt ut litt av de raske karbohydratene (ris, pasta brød, frukt osv.), og øk heller mengden proteiner og grønnsaker i måltidene dine. Grønnsaker metter mye, inneholder lite kalorier, men mye gode næringsstoffer. Protein gir også en bedre metthetsfølelse, og det koster kroppen lite ekstra energi å fordøye. Jeg anbefaler tallerkenmodellen: ¼ kjøtt/fisk/kylling, ¼ ris, pasta, potet og ½ tallerken grønnsaker.
5. Finn trening du liker, og husk å hvile. Litt selvmotsigende, men kroppen vår har ikke godt av å være hverken for passiv, eller for aktiv. Jo mer aktiv du er, jo mer forbrenner du, men kroppen utskiller også stresshormoner ved for store anstrengelser. Dette hindrer igjen vekttap.
Det handler derfor om å finne en form for aktivitet eller trening hvor du virkelig får tatt deg ut, og som du liker å holde på med, samtidig som du klarer å ta pauser. Løper du, og i tillegg trener i sal hver dag, men likevel ikke går ned de få, siste kiloene, trener du sannsynligvis for mye - forgjeves.
Laila Hægh
Distriktsleder i Libra Helse og Kosthold
1. Tro på deg selv. Det aller beste rådet jeg gir mine kursdeltagere, er at de skal ha tro på seg selv. Tenk positivt og vær løsningsorientert, for det er bare de som gir opp, som ikke kommer i mål.
2. Planlegg måltidene. Hold deg til 4-5 daglige måltider med variert mat bestående av uraffinerte karbohydrater, protein og sunt fett. Det er den beste maten for oss både når vi skal ned i vekt, og når vi skal holde den. Styr unna alle matvarer med sukker og hvitt mel.
3. Fortsett å jobbe med motivasjonen. Å legge om levemåten er hardt arbeid. Se på alle gevinstene du allerede har oppnådd. De aller fleste opplever at både helsen, utseendet og selvbildet blir bedre. Ofte opplever man også bedring i sykdommer og redusert medisinbruk.
4. Bli bevisst. Lag et redningskort som du alltid har i lommen. På et skriver du alle årsakene til at du ønsker å gå ned i vekt. Hver gang du blir utsatt for en fristelse som ikke har noe med reell sult å gjøre, tar du frem kortet for å minne deg på hva som er målet ditt. Ønsker du å forsterke hjelpen fra kortet, kan du vente i fem minutter før du eventuelt spiser det du fyser på. Da har du vurdert situasjonen, gjort et valg og kan spise med god samvittighet. Men det viser seg at de som stanser seg selv et øyeblikk, i mange tilfeller vil la være å spise, eller spiser mindre enn de ellers ville ha gjort.
5. Vær aktiv. Rør deg gjennom dagen, og vær aktiv i alt du gjør - også utover den vanlige treningen. Tøy og strekk innimellom hvis du har sittet veldig konsentrert. Gå trapper, beveg deg innendørs, gjør hus- og hagearbeid og gå bort til naboen med en beskjed i stedet for å ringe.
Cecilie Testman
Livsstilscoach og mindfulness-trener
1. Pust dypt. Lær deg aktive måter å avspenne kroppen på, som gjør at du puster dypt med magen. Et eksempel er Qi gong. Avspenning skrur nervesystemet på restitusjon og øker forbrenningen.
2. Lær deg mindfulness. Lær deg mindfulness-teknikker for tilstedeværelse. Da får du blant annet sterkere, mentalt fokus, dypere pust og bedre immunforsvar. Vi har mange lyster i øyeblikket som ikke er de mest fornuftige å følge på lang sikt. Lær deg å kjenne igjen, motstå og motsi fristende, unnskyldende tanker om at du bare må ha noe, eller at du ikke orker å trene.
3. Legg planer. Bestem deg for hva, hvordan og når du skal ha nådd målet ditt. Gå ett skritt av gangen. Ta gjerne kontakt med en livsstilscoach for å få hjelp til å legge opp en plan, og for å få støtte underveis.
4. Ros deg selv. Snakk med varme til deg selv. Uansett opp- eller nedturer, dette er erfaring du kan bruke til å justere dine tanke- og handlingsmønstre.
5. Lag en motivasjonsliste. Skriv ned alle fordelene du personlig vil få av å gjøre det som trengs for å gå ned til trivselsvekten din. Les denne listen minst to ganger daglig til du når målet - og gjerne lenger - så du opprettholder vekten. Positiv motivasjon er det viktigste skrittet for å få til en endring fra å ty til rask «nam-nam» i øyeblikket, og til et liv der du er ordentlig fornøyd med deg selv.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
10 tips til et slankere og sunnere kosthold
Metoden som gir mer effektiv trening
12 treningstips for maks fettforbrenning
Unngå de klassiske treningstabbene
Denne saken ble første gang publisert 19/01 2012, og sist oppdatert 24/06 2017.