suppekuren

Suppekuren slanker deg tre kilo i uken

Denne slankekuren kan du gå på i maks syv dager, men den kan gi deg pangstarten du trenger når du vil raskt ned i vekt.

SLANK MED SUPPE: Inn et beltehakk eller to kommer du garantert, om du følger en suppeuke. Men det er ikke en langvarig løsning.
SLANK MED SUPPE: Inn et beltehakk eller to kommer du garantert, om du følger en suppeuke. Men det er ikke en langvarig løsning. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Her gir vi deg oppskriftene på smakfulle og sunne supper som hjelper deg å gå ned opp til tre kilo på en uke.

Suppekuren er ikke noe du skal leve på i lengden, men den fungerer bra for deg som trenger litt starthjelp.

Så husk - denne suppekuren skal kun brukes i syv dager.

Slankekur med raske resultater

– Fordelen med denne kuren er at den virker bra på de to-tre ekstra kiloene, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Dietten er blitt døpt for «Rikshospitalets suppekur», og er ikke ukjent for dem som vil ned i vekt fort.

Les også: Nei, du har ikke gått opp to kilo på et døgn

Men ta ikke navnet for alvorlig - sykehuset med samme navn går ikke nødvendigvis god for kuren.

–Den kan gi raske resultater, du trenger ikke å føle deg sulten, og du kan variere smaksopplevelsene, sier Arsky.

Husk dette om du er på suppekuren:

  • Ikke drikk kullsyreholdig drikke eller alkohol.
  • Ikke spis brød
  • Drikk masse vann, 6-8 glass om dagen
  • Drikk kaffe og te uten sukker
  • Ja til tranebærjuice og skummetmelk.

Gå ned oppptil tre kilo på en uke

Å gå ned to-tre kilo på en uke kan være en motiverende start, men ernæringsfysiologen peker på ulempene ved en slik ensartet kost.

– Suppekuren gir ingen varig effekt, og du risikerer å tape mer muskelmasse enn godt er. Husk at forbrenningen går ned i takt med muskelmassen.

I tillegg er mesteparten av det du vil miste vannvekt, som du går opp igjen når du begynner å spise normalt.

Lav forbrenning

Du risikerer å legge på deg mer fett etter endt kur, fordi forbrenningen er lavere enn den var.

– Det er mest vann som forsvinner, understreker lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg.

– En god strategi for varig vekttap er å bli en «fettbrenner». Da må du redusere karbohydratene betydelig, altså sukker, brød, ris, pasta og poteter, og spise mer fett og proteiner, sier hun.

Men inn ett beltehakk eller to kommer du garantert, om du klarer en suppeuke.

Les også: Ni enkle frokoster under 350 kalorier

Kan øke fettforbrenningen

Hexeberg har noen anbefalinger for å øke fettforbrenningen.

– Bruk krydderurter som chili og kajenne, sennep, hvitløk og ingefær. Drikk grønn te. Fiskefett er gunstig, så spis fisk eller ta et kosttilskudd.

Hun anbefaler også å drikke en kopp kaffe en time før du trener. Koffeinet gjør at det frigjøres fett til blodbanen, slik at treningen kan forbrenne det.

I tillegg kan det være lurt å spise frokost, og holde forbrenningen gående med flere små måltider gjennom dagen, i stedet for få og store måltider.

Tiden etter suppekuren

Ukeplan

Dag 1: Suppe og all slags frukt utenom banan.

Dag 2: Suppe og grønnsaker, rå eller kokt. Ikke erter, mais og tørre bønner.

Dag 3: Suppe, frukt og grønnsaker. Ikke banan og poteter.

Dag 4: Suppe og minst tre bananer. Så mye skummetmelk du bare orker.

Dag 5: Suppe, 280-560 g biff/kylling/fisk og 4 tomater.

Dag 6: Suppe og masse biff/kylling/fisk og grønnsaker.

Dag 7: Suppe, grønnsaker, brun ris og usukret juice. Biff, kylling uten skinn eller grillet fisk.

Når kuren er over, er det lurt å tenke langsiktig. Vær fysisk aktiv minst 30 minutter hver dag. Trening øker forbrenningen og muskelmassen, og du får dobbel effekt.

Fortsett å spise masse frukt og grønt, gjerne dobbelt så mye som du pleide før kuren.

Bruk rene fileter av fisk, kjøtt og kylling i stedet for pølser og farsemat.

Drikk mye vann.

Velg grovest mulig brød, med lavt innhold av karbohydrater og høyt innhold av kostfiber. Spis én skive mindre enn du pleier. Spis litt usaltede nøtter som snacks i stedet for chips, sjokolade og godteri.

Under finner du oppskrifter på hvilke supper som egner seg best innen denne kuren.

Blomkålsuppe

BLOMKÅLSUPPE: En klassiker blant smakfulle, kremaktige supper.
BLOMKÅLSUPPE: En klassiker blant smakfulle, kremaktige supper. Foto: FOTO: Svein Brimi

Fylden får den fra blomkålen selv, her er hverken fløte eller ost. En lekker forrett eller varm kveldskos, signert ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, hentet fra hennes bok «Spis deg ung».

  • 1 l vann
  • 2 ts salt
  • buketter og blader av et blomkålhode (kast den grove stilken)
  • 2-3 ss usaltet smør
  • olivenolje
  • gressløk

Kok opp vann og salt. Tilsett blomkålbukettene og -bladene og kok dem møre, ca. 4 min. Løft blomkålen ut av gryten med en hullsleiv og over i en bolle. Spar på kokevannet.

Jobb porsjonsvis: Fyll en blender halvveis opp med blomkål, og tilsett kokevann slik at det når omtrent kvartveis opp. Kjør til glatt puré og smak til med mer salt og smør etter smak.

Fortsett med neste runde og bland det hele godt til slutt. Server umiddelbart i varme boller. Ringle litt olivenolje over suppen og ha over hakket gressløk.

Nudelsuppe

NUDELSUPPE: Spis så mye du orker!
NUDELSUPPE: Spis så mye du orker! Foto: Svein Brimi

Masse vitaminer og smak, minimalt med kalorier. Denne suppen kan du spise så mye du orker av.

  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 3 store purrer eller løk
  • 1 pk. nudler
  • 1 bunt stangselleri
  • 2 bokser grønne bønner, f.eks. brekkbønner
  • 2 grønne paprika
  • 4 gulrøtter
  • 2 l ferdig kylling- eller kjøttbuljong

Kutt opp grønnsakene, ha dem i en kjele sammen med tomater og buljong.

Kok under lokk til alt er mørt. Denne porsjonen holder lenge. Ved behov lager du mer.

Grønnsaksupper

GRØNNSAKSUPPE: Variant med hvitløk og paprika.
GRØNNSAKSUPPE: Variant med hvitløk og paprika. Foto: Svein Brimi

Disse tre suppene kan kombineres med de andre suppene, og kan spises flere ganger daglig.

Den første er en fettforbrennende suppe signert den britiske legen Caroline Shreeve.

Grønnsaksuppe 1

  • 2 l vann
  • 2 terninger kyllingbuljong
  • 2 bunter vårløk eller 1 stor løk eller purre
  • 1 mellomstor blomkål eller 1 stor brokkoli
  • 125 g spinat eller ½ kålhode
  • 1 stor paprika
  • 6-8 selleristilker
  • 2-4 store gulrøtter
  • 1-2 ts spisskummin og koriander
  • 1 sitron eller lime
  • 1 håndfull hakket korianderblader eller persille
  • 2 hvitløkfedd
  • ½ ts kajennepepper
  • 4-5 store, modne tomater delt i båter

Vask og del opp alle grønnsakene. Kok alt utenom tomatene til det er mørt. Ha i tomatene de siste 5-10 min.

Grønnsaksuppe 2

GRØNNSAKSUPPE: Med løk, urter og grønn paprika.
GRØNNSAKSUPPE: Med løk, urter og grønn paprika. Foto: Svein Brimi
  • 2-3 l vann
  • 1-2 bokser tomat
  • 2 grønne paprika
  • 3 løk
  • 1 stor hodekål
  • 100 g sellerirot
  • 2 buljongterninger
  • urter og krydder

Vask og del alle grønnsakene i mindre biter. Kok alt mørt unntatt tomatene, de skal oppi de siste 5 min.

Grønnsaksuppe 3

GRØNNSAKSUPPE: Med brekkbønner, hodekål og brokkoli.
GRØNNSAKSUPPE: Med brekkbønner, hodekål og brokkoli. Foto: Svein Brimi
  • 1-1½ l vann
  • 2 terninger kyllingbuljong
  • 2 løk
  • ½ hodekål
  • 2 bokser brekkbønner
  • 1 gul paprika
  • 1 bunt brokkoli
  • 5-6 gulrøtter

Vask og del grønnsakene i mindre biter. Ha alt i en kjele og tilsett buljong og vann. Kok alt mørt.