Oppskrift på lavkarbo vafler og pannekaker

Slik lager du lavkarbo-vafler og pannekaker

Vi har testet oppskriftene for deg.

TÅRN: Vaflene kan pyntes med yoghurt og massevis av friske bær.
TÅRN: Vaflene kan pyntes med yoghurt og massevis av friske bær. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Sist oppdatert

Ekspertene:

Andreas Eenfeldt er lege og spesialist i allmennmedisin. Han har skrevet boken Matrevolusjonen, og driver bloggen www.kostdoktorn.se

Fedon Lindberg er lege, og har skrevet og utgitt 10 bøker i Norge om kosthold. Dr. Fedon Lindbergs klinikk behandler alvorlig overvektige.

Vibeke Landaas er klinisk ernæringsfysiolog og medforfatter av boken Fra Tjukkas til Kjekkas.

Trodde du at pannekaker og vafler var bannlyst på lavkarbo-dietten?

Tidligere har vi gitt deg fem oppskrifer på lavkarbo-kaker, nå har vi forsøkt oss på lavkarbo-pannekaker og vafler.

Vi har fulgt oppskriftene til punkt og prikke, og har også fått en ernæringsfysiolog til å beregne næringsinnhold.

Del

Andreas Eenfeldt og Fedon Lindberg er begge leger som anbefaler et kosthold med mindre karbohydrater.

Vi har valgt å prøve en oppskrift fra hver, siden de står for to ulike retninger innenfor lavkarbo.

- Akkurat disse to oppskriftene er veldig representative for hva disse "profetene" står for når det gjelder energifordeling, sier ernæringsfysiolog Vibeke Landaas, som har næringsberegnet innholdet i vaflene.

Redde for fettet

- Er du frisk og slank, gjør du helsen din en stor tjeneste bare ved å kutte ut sukker. Kutter du også ut hvitt mel, gjør du den en enda større tjeneste. Er du overvektig eller har livsstilssykdommer, er det smart å redusere inntaket av karbohydrater til et minimum, sier Dr. Eenfeldt til bladet Hjemmet.

- I en begrenset periode

Helsedirektoratet mener lavkarbo-dietten kan brukes for å gå ned i vekt.

- I en begrenset periode kan det være gunstig å kombinere fysisk aktivitet med begrenset inntak av fett eller karbohydrater for å få ned energiinntaket, sier Rune Blomhoff, leder av arbeidsgruppen for nye nasjonale kostråd, til Klikk.no.

- Mange gode, vitenskapelige studier ligger til grunn for at vi kan uttale oss på denne måten, sier Blomhoff, som presiserer at et lavkarbokosthold ikke er gunstig i lengden.

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas, advarer mot å følge lavkarbodietter med så lite som 50 gram karbohydrater om dagen.

- Med et slikt kosthold vil man gå glipp av fiber fra kornprodukter, og viktige næringsstoffer som C-vitamin, folat og antioksidanter fra frukt og grønnsaker. Dessuten vil man ikke få energi som er raskt nok tilgjengelig for musklene til at man kan drive fysisk aktivitet med høy intensitet. Til det trenger musklene glukose som de kan få tak i raskt. Det må de ha fra karbohydrater, sier Landaas til Klikk.no

Landaas vil imidlertid ikke fraråde å kutte noe ned på karbohydratene. Hun mener det er forsvarlig å ha et kosthold med rundt 150 gram karbohydrater om dagen hvis man ikke trener, 250-300 på dager med trening.

- Men kutt da ned på de usunne karbohydratene. Spis mindre sukker, hvit pasta, hvit ris og lyst brød. Og spis gjerne mer kjøtt, fisk, belgfrukter, frukt og grønnsaker, råder hun.

Eenfeldts pannekakeoppskrift inneholder blant annet kremfløte og mandelmel. Han mener den vanligste feilen folk gjør når de begynner på lavkarbo, er å fortsatt være engstelige for fett.

- Færre karbohydrater uten mer fett fører til sult, og når du er sulten gir du lettere opp. Løsningen er enkel: Du kan faktisk spise deg mett ved hjelp av fett. Stek maten i smør, og ha ordentlig fløte i sausen. Fet fisk, kjøtt og avokado er eksempler på andre gode fettkilder, sier han.

Kombinere med protein og kostfiber

Det er mer karbohydrater i Fedon Lindbergs vaffeloppskrift, men færre enn i en "vanlig" vaffeloppskrift.

Dessuten påpeker Lindberg at ikke alle karbohydrater er like. Det finnes gunstige, eller "langsomme" karbohydrater, altså karbohydrater med lav GI, og ugunstige eller raske karbohydrater med middels eller høy GI.

- Ved å redusere inntaket, og ved å kombinere dem med riktig mengde protein og umettet fett samt kostfiber, kan vi minske karbohydratenes uheldige effekt på helsen vår, skriver Lindberg i boka Naturlig Slank.

- Du kan spise karbohydrater til maksimalt ett måltid, skriver Lindberg.

Om oppskriftene

Oppskriftene er legenes egne.

Dersom du ønsker å sammenligne med "vanlige" vafler og pannekaker, så inneholder vafler laget med lettmelk 25 gram karbohydrater per 100 gram, og pannekaker laget med lettmelk 23 gram per 100 gram, ifølge matportalen.no,

Dr. Fedon Lindbergs grove vafler

Oppskriften er hentet fra kokeboka Naturlig slank

VAFLER: Fedon Lindbergs lavkarbo-vafler er blant annet laget av havregryn, fruktose og kulturmelk.
VAFLER: Fedon Lindbergs lavkarbo-vafler er blant annet laget av havregryn, fruktose og kulturmelk. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Du trenger:

(ca 4 porsjoner)

4 egg

½ dl fruktose

50 g havregryn

100 g soyaflokker

100 g sammalt rug, fin

2 ss olivenolje

2 ½ dl skummet kulturmelk

Ca 1 dl ekstra lettmelk

Formfett til vaffeljernet

Slik gjør du:

Rør sammen alle ingrediensene og la røren hvile i 30 minutter. Spe eventuelt med mer lettmelk hvis røren er for tykk. Spray vaffeljernet med formfett mellom hver plate.

Server med avsilt yoghurt naturell, gjerne søtet med fruktose, eventuelt også med bær rørt med fruktose.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 196 kcal

Protein: 10, 4 g

Fett: 8,5 g

Karbohydrat: 19 g

Kostfiber: 2,2 g

Stivelse: 9,3 g

Tilsatt sukker: 4,5 g

Vi mener:

Røren fikk fin konsistens, og vaflene ble saftige. De er ikke søte, men om du liker dem søtere kan du variere med tilbehøret. Vi merket godt klumpene fra soyaflokkene, så kanskje bør røren hvile lengre enn 30 minutter.

Dr. Andreas Eenfeldts pannekaker

Oppskriften er hentet fra boka Matrevolusjonen

Du trenger:

(ca 6 pannekaker)

4 egg

3 dl kremfløte

2 dl mandelmel - fås kjøpt i en del butikker, eller du kan male mandler selv.

1 ss fiberhusk - fås kjøpt i endel matbutikker, og i helsekostforretninger.

½ ts bakepulver

6 ts smør til steking

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene og la stå i noen minutter, slik at fiberskallene får svelle litt. Stek ca 6 pannekaker (de er svært mettende) i smør i stekepanne på lav til middels varme.

Serveres med litt bringebær pluss evt. pisket krem som kan være smaksatt med litt vaniljepulver.

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 318 kcal

Protein: 9,5 g

Fett: 30 g

Karbohydrat: 2,8 g

Kostfiber: 1,5 g

Stivelse: 0,6 g

Tilsatt sukker: 0 g

Vi mener:

Disse smakte ingenting. Vi hadde håpet at mandelmelet og kremfløten skulle gi god smak til pannekakene, men de smakte veldig lite. I tillegg ble røren veldig tykk, og veldig vanskelig å steke. Denne oppskriften kan kanskje fungere som en brøderstatter, men det er ingen dessert.

Har du en oppskrift på lavkarbo-pannekaker som er enklere å lage? Eller en annen oppskrift på vafler?

Skriv den i kommentarfeltet, eller send den til en av oss!

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Alt om lavkarbo

Biff og taco er lavkarbo-mat

Christine gikk ned 39 kilo med lavkarbo

Her er den sunneste mørke sjokoladen

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også