Jevnt blodsukker

Slik unngår du søtsugfella

Her er noen smarte knep for å unngå søtsuget.

SØTSUG: Det er ikke alltid sulten som gjør at vi legger på oss, men suget etter noe søtt.
SØTSUG: Det er ikke alltid sulten som gjør at vi legger på oss, men suget etter noe søtt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Sist oppdatert

- Søtbehovet er fysiologisk. Det melder seg når blodsukkeret er lavt og ustabilt. Et jevnt blodsukker holder også søtsuget i sjakk.

Det går an å spise seg til jevnere blodsukker uten å for eksempel pøse på med fettholdig mat, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Det er ifølge Arsky spesielt fire feller du lett kan gå i.

- Det er dårlig planlegging, dårlig tid, skjulte kalorier og selvpålagt askese. Det siste kan føre til et magert, kjedelig liv og at man sprekker etter en stund, sier Arsky.

Dårlig planlegging: Planlegg hva du skal både handle og spise i løpet av en uke. Og også hvor mye du skal spise i selskap. Slik unngår du både impulskjøp og impulsspising.

Dårlig tid: I stedet for å kjøpe en frossenpizza i farta, kjøp en salat

Dårlig kalorioversikt: Sprit, likør, kaffe latte med smakssirup, ferdigsalater med dressing og andre matvarer inneholder masse kalorier. Velg lettvarianter der du finner dem.

Altfor strenge matvaner: Mat skal også være nytelse. Husk å kose deg. Ellers blir livet grått - og du kan dessuten sprekke!

Spis ofte og grovt

DEMPENDE: Sukkerfri urtete med søtsmak kan dempe suget.
DEMPENDE: Sukkerfri urtete med søtsmak kan dempe suget. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Velg riktig snacks

100 g peanøtter gir ca 575 kcal.

100 g potetgull gir ca 554 kcal

100 g melkesjokolade gir ca 550 kcal

100 g mikropopkorn gir ca 465 kcal

100 g gelefrukterog smågodt uten sjokolade gir ca 300-400 kcal.

100 g grønnsaker med dip av 1/4 dl mager kesam og dipmixpulver gir ca 60 kcal.

Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog Marit Garathun Næss

- Spis til du ikke er sulten i stedet for å spise til du er mett, Spis regelmessig, gjerne hver tredje- fjerde time. Ha tre hovedmåltider, samt ett - to mellommåltider, råder Arsky som blant annet anbefaler mye vann og mest mulig grove kornprodukter fremfor lette.

Med så hyppige måltider blir det mindre fristende å småspise, og risikoen for å impulskjøpe og spise kaker, sjokolade, potetgull og pølser blir mindre, sier hun.

Urtete mot søtsug

En smart måte å lure søtsuget på uten å få i seg en eneste kalori, er å drikke peppermyntete eller chai-te. Krydrete urteteer er søte i seg selv, og inneholder heller ikke tilsetningsstoffer av noe slag. Man kan også ta en sukkerfri pastill eller sukkerfri tyggegummi.

- Men husk at sukkerfritt nødvendigvis ikke er kalorifritt; Sukkerfri sjokolade for eksempel , inneholder mye fett, advarer Arsky .

Mange epler i en sjokolade

- Enten du tenker på vekten eller på sunnheten, lønner det seg alltid å kutte ned på inntaket av sukkerholdige matvarer, sier Marit Garathun Næss, klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet i Oslo.

- Dette gjelder også snacksen. Noe av det verste man kan spise er potetchips. Det er både kaloririkt og næringsfattig. Dessuten er det vanskelig å stoppe å spise når man først har åpnet en pose, sier hun.

Også når det gjelder sjokolade kan vi trygt begrense oss; 100 gram melkesjokolade gir 550 kcal - noe som tilsvarer 11 epler.

Alternativ søtkos

Marits bærkos

HVA: 1/2 pose (200 g) frosne jordbær (eller andre bær), 1/2 banan i biter, 1 beger vaniljeyoghurt, dobbel 0,0% annen sukkerfri yoghurt eller vaniljekesam/vanlig kesam, nøtter, tørket frukt, kanel

HVORDAN: Hell de frosne jordbærene i en skål og tin dem kort i mikroen. Tilsett bananbiter og vaniljeyoghurt og strø litt nøtter og tørket frukt over. Dryss litt kanel over.

Stekte epler

HVA: 1 eple, kanel, litt sukker, 1ts lettsmør

HVORDAN: Fjern kjernehuset, dryss på litt kanel og sukker, tilsett smøret og la det stå i mikrobølgeovnen i to minutter

Epledessert

HVA: 1 eple, 1 banan, 1 kiwi, mager vaniljekesam eller yoghurt naturell, kanel

HVORDAN: Kutt eplet i biter, tilsett litt vann og la det koke opp til eplemos. Del opp bananen og kiwien i skiver og legg på et fat. Hell eplemosen over og deretter litt kesam eller yoghurt. Kaneldryss på toppen.

Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog Marit Garathun Næss

Vi har tidligere testet sjokolade, og Troika er den som kommer best ut

Grønnsaker med dip

- God og sunn snacks er grønnsaker med dip. Kutt opp gulrøtter, blomkål, agurk, paprika og stangselleri og server med dip laget av mager kesam og dippmiks, foreslår hun.

Produkter tilsatt chili og kanel sies ofte å skulle sette i gang forbrenningen, men akkurat det tviler ernæringsfysiologen på. I så fall må man spise så enorme mengder at det blir helseskadelig.

Hun anbefaler i stedet å spise fruktbiter med yoghurtdipp eller mager vaniljekesam. Tilsett gjerne litt vaniljesukker, samt kanel. Det gir en søtere smak .

Unngå druer og bananer

Sliter man med svingende blodsukker, vil jeg ikke uten videre anbefale frukt som snacks, sier Anne-Kristin Rolland, ernæringsfysiolog ved Fedon Lindbergs Klinikk. Både bananer og druer har høy glykemisk indeks og kan gjøre folk rask sultne igjen.

Skal folk bruke frukt som mellommåltid/snacks anbefaler hun epler, pærer, fersken, nektarin og plommer, sier hun.

- Usaltede nøtteblandinger og cottage cheese med usukrede bær er begge deler god og blodsukkerregulerende snacks. Det samme gjelder avocado. Men siden det er mye kalorier i den, holder det lenge med en halv, sier Anne-Kristin Rolland.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Her finner du masse lavkarbo-oppskrifter og gode lavkarbo-råd

Lavkarbo-dietten som virker

12 slankespørsmål du ikke tør stille

Treningen som forbrenner mest fett

Rask og enkel lavkarbo-mat

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også