Frukt kan gjøre deg feit

Fruktsukker er like fetende som annet sukker, dessuten trigger det sultfølelsen. Likevel blir vi anbefalt å spise mer frukt.

TO OM DAGEN: Frukt inneholder store mengder sukker. Derfor skal du ikke spise mer enn to om dagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no.
TO OM DAGEN: Frukt inneholder store mengder sukker. Derfor skal du ikke spise mer enn to om dagen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no. Foto: ThinkFoto.dk
Sist oppdatert
PASS PÅ: Frukt og juice kan skade tannemaljen.
PASS PÅ: Frukt og juice kan skade tannemaljen. Foto: FOTO: Image Library

Forskere stiller nå spørsmålstegn ved den globale oppfordringen om å spise "fem om dagen".

Det viser seg nemlig at folk gjerne overspiser frukt, og at de dermed får i seg store mengder sukker hver dag.

Upresis verdenskampanje

Parolen "fem om dagen" kommuniseres via helsemyndigheter rundt omkring i hele verden. Men det er få som har fått med seg at "fem om dagen" egentlig betyr to frukt og tre grønnsaker . Altså to porsjoner frukt (300 g) og tre porsjoner grønnsaker (450 g).

På spørsmål om hvorfor man ikke har presisert dette bedre, og hvordan denne nye forskningen påvirker arbeidet til Opplysningskontoret for frukt og grønt , svarer informasjonssjef Berit Kåsin i mail:

- "5 om dagen", da 3 med grønnsaker og 2 med frukt, er en internasjonal anbefaling, som også norske myndigheter over lang tid har anbefalt. Derfor er det også vår anbefaling.

Hun svarer ikke på spørsmålene om hvorfor det ikke er blitt kommunisert bedre at det er grønnsaker som er aller viktigst i denne sammenhengen.

Fruktavhengighet

- Har mange sukkeravhengige byttet godteri med frukt, i den tro at de har løst problemet?

- Mange av de som kontakter meg har gjort nettopp det du sier, byttet alt med frukt. De har også økt fruktmengden i forhold til hva de spiste tidligere. Alle avhengige som ikke får behandling og kunnskap om hva de skal gjøre, bytter til noe annet og vil alltid prøve å finne nye løsninger, sier avhengighetsterapaut Tone Glestad ved Senter for mat- og sukkeravhengighet (SEMSA) i Oslo til Klikk.no.

- De opprettholder derfor sukkeravhengigheten sin og vil etter en tid gå tilbake til matvarer med høyere sukkerinnhold, fordi hjernen hele tiden vil kreve mer for å bli tilfredsstilt.

Fruktose = sukker

- Hvorfor tror du ernæringsfysiologene og myndighetene anbefaler oss å spise "fem om dagen" uten å spesifisere at bare én eller to av dem bør være frukt når det er såpass mye sukker i frukt?

- Sannsynligvis fordi de ikke tenker helhetlig og mangler kunnskap i forhold hva sukker gjør med kroppen vår. 85% av det sukkeret vi får i oss daglig er tilsatt i maten. I tillegg spiser vi mye hvete som omgjøres raskere til blodsukker i kroppen enn vanlig sukker. Frukt kommer på toppen av det andre vi spiser. Når energilagrene i kroppen er fulle omgjøres også fruktsukker til fett i kroppen.

Heller sjokolade enn frukt

- Er det likevel sunnere å spise frukt enn f.eks. mørk sjokolade? Hvorfor det?

- I forhold til sukkermengde: nei. Jeg tror man velger å spise frukt fordi man har lyst på noe søtt. Hvis man bruker argumentet om å spise frukt fordi det er sunt, så er det sunnere å spise grønnsaker, sier Glestad.

VELG GRØNT: Skal du spise sunt, må du passe på inntaket av frukt.
VELG GRØNT: Skal du spise sunt, må du passe på inntaket av frukt. Foto: Illustrasjonsfoto: iStock

- En normal person vil spise et par biter mørk sjokolade for å tilfredsstille søtbehovet. Det tilsvarer rundt 20 gram sjokolade. Er det 86% sjokolade, inneholder den 14 gram sukker pr. 100 gram. 20 gram sjokolade vil derfor gi 2,8 gram sukker.

- Vi bruker 1/5 av matbudsjettet vårt på godteri og brus. Det utgjør nå en større andel av forbruksutgiftene enn frukt og grønnsaker.

- Dersom man velger en frukt spiser mange flere gram sukker, fordi man ikke stopper etter et par biter av en banan. Man spiser hele. En banan veier ofte mellom 150 og 200 gram. I 100 gram banan er det 18 gram sukker. Velger man å spise en banan får man altså i seg 27 gram sukker, sier Glestad, som likevel vil anbefale frukt hvis man kun skal se på vitaminer, mineraler og fiber.

- Men mørk sjokolade er uovertruffen i forhold til antioksidanter og andre viktige stoffer. Er man sukkeravhengig skal man ikke spise noen av delene.

Farlig utspill

Daily Mail skriver at for mye frukt kan gjøre deg feit og ødelegge tannemaljen. Og forskningsnettstedet Science Daily omtaler en 2009-studie som viser at fruktose trigger hjernens sultsenter. Ernæringsfysiolog Lise von Krogh ved von Krogh Ernæring og Nutricom synes likevel det blir veldig feil å si at frukt kan gjøre deg overvektig.

- Det stemmer at man må ha et begrenset inntak, men skal man overspise på noe søtt er det uansett bedre om det er frukt. Men er man der hvor man er overvektig, må man passe på. Det er klart. Men dersom du ikke lider av fedme, kan du godt unne deg frukt og bær daglig.

Hun legger heller ikke skjul på at forskjellig frukt har forskjellig sukkerinnhold.

- Druer er rike på sukker. Og velger man hermetisert eller tørket frukt må man sjekke i innholdsfortegnelsen at det ikke er tilsatt sukker.

- De tenker feil

- Kostholdseksperter kan ingenting om avhengighet. I Daily Mail-artikkelen snakker man om de som har fedme, insulinresistens og diabetes. Disse menneskene har i 99,9 % av tilfellene utviklet avhengighet i forhold til sukker.

- Fordi frukt er naturlig og ikke kjemisk fremstilt, tenker kostholdsekspertene at mennesker med fedme også kan spise frukt. Problemet er at hjernen vår ikke skiller på sukker i form av frukt eller sukker laget på kunstig vis. Fruktsukker skaper derfor like mye sug i hjernen til en som er sukkeravhengig som annet sukker, sier Tone Glestad ved SEMSA.

Hun mener det er en forvridd tankegang at man må ha frukt for å få i seg viktige næringsstoffer, det kan man få i seg med å spise grønnsaker.

- Kanskje kostholdekspertene ikke vil snakke om dette fordi sukker og mat er en viktig del av vår kultur og forbindes med kos. Hvis vi tar bort kosen hva skal vi gjøre da? 50 år med feilernæring har bidratt til store problemer i forhold til fedme, diabetes og andre livsstillssykdommer.

- Til tross for at fettet er mer eller mindre fjernet fra maten fortsetter vil å bli fetere og fetere. Årsaken til dette er at fettet er byttet ut med sukker og kunstig søtstoff og er det som gjør oss tykke, sier Tone Glestad fra Senter for mat- og sukkeravhengighet.

Etterlyser dokumentasjon

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh mener Glestad kommer med sterke påstander, og etterlyser dokumentasjon.

- Kostholdseksperter snakker gjerne om sukker. Du bør selvsagt ha et balansert kosthold og det er lov å gjøre individuelle variasjoner så fremt behovet for alle næringsstoffer dekkes.

- Ønsker du å redusere på sukkerinntaket ditt, er det helt i orden og fornuftig dersom du lider av fedme og andre metabolske sykdommer. Det er flere årsaker til at man legger på seg.

- En inaktiv livsstil med et for høyt energiinntak kan føre til vektoppgaven. Dessuten er fettet ikke fjernet fra kostholdet vårt og vi får i oss for mye energi fra fett enn hva myndighetene anbefaler - det samme gjelder mengde tilsatt sukker i kosthold, sier von Krogh til Klikk.no.

Tilbakeviser påstandene

- Om du er normalvekt og ikke lider av fedme, type 2 diabetes og insulinresistens, kan frukt og bær spises hver dag. Frukt og bær er et mye bedre alternativ til brus og søtsaker, sier Lise von Krogh.

- Vi bruker 1/5 av matbudsjettet vårt på godteri og brus. Det utgjør nå en større andel av forbruksutgiftene enn frukt og grønnsaker.

- Jeg synes det blir feil å anklage frukten for fedmeepidemien, først bør du redusere på matvarer som er tilsatt sukker, og så bør du se på om du har et overdrevent inntak av frukt. For mye av noe er aldri bra!

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også