Slanking
Spis mer og gå ned i vekt
Utrolig, men sant, og egentlig ganske logisk.
Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men du kan faktisk spise mer og gå ned i vekt. Det handler bare om å velge de riktige matvarene.
Spis deg mett på suppe
Å spise mer mat med høyt vanninnhold er en av nøklene til å gå ned i vekt, mener ernæringseksperter som BBC har snakket med.
- Studier viser at for eksempel suppe, som har et høyt vanninnhold, holder deg mett lenger, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, til klikk.no.
Ikke mett av vann
Men selv om økt vanninnhold betyr økt metthetsfølelse, er det ikke nok å ta seg noen glass vann.
- Vann har ingen substans og går derfor bare videre i tarmen uten at magen blir utvidet, og man føler seg ikke mett.
Spis mer
- Spiser du suppe derimot blir magesekken utvidet lenger, og sender nervesignaler til hjernen om at du er mett, sier Arsky.
Grønnsaker har høyt innhold av vann og fiber, og hvis du sper på med mye grønnsaker, for eksempel til suppen, kan du spise mer i volum enn hvis du alltid spiser kjøtt til middag.
Hvis du noen ganger bytter ut pasta og kjøtt med pasta og grønnsaker kan du også spise mye mer, i volum, før du når det samme kalorinivået.
Se bildeeksempel fra artikkelen til BBC her.
Ikke så fysen
Og den neste gode nyheten er at du ikke blir fysen på mer mat en time etterpå, fordi du holder deg mett lenger.
Grønnsaker, frukt, bær, supper, juice og grønnsakssaft er eksempler på matvarer med høyt vanninnhold. Propp i deg denne typen mat i sommervarmen, føl deg mett og hold vekta.
Mer vann, færre kalorier
Du kan også sjekke energitettheten, eller kaloriinnholdet, i matvarene. Matvarer med mye vann, har lav energitetthet.
Noen eksempler:
Agurk: 10 kalorier per 100 gram
Grønnsakssuppe: 52 kalorier per 100 gram
Bønner: 81 kalorier per 100 gram
Kokt egg: 147 kalorier per 100 gram
Jordbær med krem: 160 kalorier per 100 gram
Lasagne: 190 kalorier per 100 gram
Croissant: 370 kalorier per 100 gram
Peanøtter: 600 kalorier per 100 gram
Kanskje ikke så ulogisk?
Les også:
Halvparten grønnsaker
Den beste modellen for å få et næringsrikt middagsmåltid er en tallerken der du har en tredjedel med kjøtt eller fisk, en tredjedel med ris, pasta eller brød, og en tredjedel med grønnsaker. I hvert fall hvis du ikke vil gå opp eller ned i vekt.
- Men hvis du vil gå ned i vekt kan du spise en halv tallerken med grønnsaker, og en fjerdedel med ris, pasta eller brød, og en fjerdedel med fisk eller kjøtt, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Du trenger ikke å slutte å spise kjøtt og ris, men begrens porsjonen og pøs på med grønnsaker. Det vil gi effekt over tid.
Denne saken ble første gang publisert 23/06 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.