Sunn dessert
Jo, du kan faktisk spise dessert hver eneste dag
Her er seks fristende og litt sunnere oppskrifter.
Sukkerfritt sukker
- Sukrin er en naturlig sukkererstatning med null kalorier. Erythritol (Sukrin) finnes naturlig i bl.a. pærer, druer, meloner og sopp. Sukrin inneholder ingen karbohydrater som tas opp av kroppen. Sukrin tåler oppvarming, og kan brukes til koking og baking. Sukrin har samme volum/vekt som vanlig sukker.
- Sukrin+ med stevia er dobbelt så søtt som sukker.
- Sukrin Gold er et kalorifattig alternativ til brunt sukker.
- Sukrinmelis er sukrin i melisform.
- Stevia er en plate som vokser vilt og er 3-400 ganger søtere enn vanlig sukker. Stevia inneholder ingen kalorier, og gir ingen blodsukkerstigning.
Søtsug er en velkjent følelse hos de fleste. Heldigvis er det ikke så vanskelig å bake litt sunnere, ja, til og med sukkerfritt.
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky tror at de fleste har behov for noe søtt til tider.
- Det å like søtt er genetisk programmert i oss alle, det er en del av overlevelsesstrategien: morsmelk smaker søtt, og vi må være kodet for å like det, sier hun.
- Etter hvert som vi vokser til, vil vi forbinde søtt med trygghet, nærhet, varme og kos og enda senere som belønning. Desserten etter middag, eller iskremen en fin sommerdag. Å skulle overhøre hva genene er kodet for, er vanskelig, for ikke å si umulig, sier hun.
Arsky mener at det derfor er viktig at de som vil ned i vekt eller passe vekten, ikke prøver å være totalavholds.
- Du kan være asket en stund, men en vakker dag sprekker du og mister kanskje all kontroll. Og da er det lett å gi opp planen om å spise sunt. Derfor syns jeg du skal lære deg selv å nyte det søte, men i passe små mengder, og til visse tider i uken, ikke hver eneste dag, sier Arsky.
- Kan du dette, kan du møte hva som helst av fristelser og stå imot uten å sprekke. Og sunt, mindre søtt bakverk er en fin måte å gjøre dette på, for eksempel som helgekos.
Godsaker hver dag er lov
- Sunnere oppskrifter er bra for allergikere også, ikke bare for "sunnfolket". Har du lyst, er det er absolutt ikke noe problem å kose seg med slike godsaker hver dag, men hør på magen når det er nok, sier ernæringsfysiolog Anita Romie Hoff.
Hun understreker at for å opprettholde et sunt og godt kosthold er det viktig å ikke føle at du "skeier ut".
- Følelsen av å feile når du går på diverse dietter er hovedgrunnen til at dietter til slutt vil lede til vektoppgang. Ved å tillate deg sunne alternativer kan du kose deg på tross av et sunt kosthold, og det vil lede til varig endring av kostholdet. Å ha gode alternativer til dessert, godteri og snacks vil hjelpe å styre unna den verste lysten etter de tradisjonelle godsakene. Har du viljestyrken vil du etter hvert merke at du har mindre lyst på det også, sier hun.
- Er du glad i å lage de sunne alternativene kan du tilby å ta med når du er invitert steder, så har du også noe å kose deg med.
Sunn dessert
Linda Marie Stuhaug er personlig trener og jobber for Spenst Førde. Hun driver en av Norges største matblogger, lindastuhaug.blogg.no, med fokus på sunn og god mat. Her har hun gitt oss seks av sine populære dessert-oppskrifter.
Hun mener at det absolutt ikke er vanskelig å lage sunne desserter med det markedet vi har idag.
- Ved å gå til innkjøp av naturlig, kalorifritt søtningsmiddel kommer du langt. Da kan du enkelt lage mange sunne alternativer til kaker, desserter og konfekter. Søk på oppskrifter eller finn bloggere som deler sunne oppskrifter, bli inspirert og lag selv på kjøkkenet hjemme. Du kan lage sunn dessert uten sukker som både er proteinrik og har lavt fettinnhold, sier Stuhaug.
- Og det er ingenting i veien for å nyte dessert hver dag når det er av den sunne typen. Har du lyst, har du lov!
Les også:
Regn ut ditt daglige kaloribehov med vår kalkulator
Forum: - Dere på diett, hva gjør dere når dere er borte?
Sunne vafler
Oppskriften inneholder cirka 125 kcal per vaffelplate.
Ingredienser
2 egg
70 g mager kesam
60 g havremel, havregryn malt til mel
20 g speltmel
1/2 ts kardemomme
1/2 ts bakepulver
2 ts sukrin +
Vann til passe konsistens
Istedenfor mager kesam kan du bruke kesam, gresk yoghurt eller annen naturellyoghurt. Du kan også fint bruke most banan, det vil gi en søtere smak. Bruker du annen søtning enn sukrin +, vær obs på at det skal tilsvare 4 teskjeer sukker. Du kan bruke sukringold, sukrinmelis eller stivia.
Fremgangsmetode
Bland sammen alle ingrediensene, juster med vann til en passelig vaffelrøre, litt tynn og rennende. La røra svelle litt før du steiker de til en gyllen farge. Stek vaflene i smør. Server med det du måtte ønske, for eksempel brunost, sukkerfritt syltetøy, cottage cheese, banan eller friske bær.
Les også:
Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost
Slankegründer Inger Kløkstads oppskrifter på gode og sunnere søtsaker
Pistasje-is
Sukkerfri og melkefri.
Ingredienser
70 g malte pistasjnøtter
1,5 dl soyamelk
120 g fullfett kokosmelk, den stive delen
1 ts ekte vaniljepulver, evt. frø fra 2 vaniljestenger
3 eggeplommer
2-3 ss sukrin+, evt. anna tilsvarende søtning for 4-6 ss sukker
Fremgangsmetode
1. Kok opp melk med malte pistasjnøtter og vaniljepulver på svak varme. La blandinga stå og trekke en times tid, så den trekker ut mest mulig smak.
2. Visp eggeplommer og sukrin+ sammen til en luftig eggedosis med håndmikser.
3. Hell melkeblandinga over i en bolle og visp sammen med kokosmelken til en jevn blanding.
4. Vend blandingene inn i hverandre med en slikkepott, og ha over i en boks. Sett i fryseren minst 3-4 timer.
5. Isen kan være ganske hard rett fra fryseren, så den er best etter 40 minutter i kjøleskapet før servering.
Les også:
Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost
Slankegründer Inger Kløkstads oppskrifter på gode og sunnere søtsaker
Hjerteegg
Kinderegg-sjokolade du kan nyte med god samvittighet.
Ingredienser
(8-10 stk)
60-70 g sukkerfri melkesjokolade
35 g sukkerfri hvit sjokolade
50 g philadelphia
3-4 ts sukrinmelis
4-5 dråper vaniljeessens
Evt. ett dryss ekte vaniljepulver, om du har
Framgangsmetode
1. Smelt sukkerfri sjokolade i en liten bolle over vannbad. Fordel en teskje i bunnen av silikonform, 8-10 stk, og bruk baksiden av skjeen til å bre oppover helt til kanten, slik at du kan fylle de etterpå. Sett i fryseren i 5 minutter så sjokoladen stivner.
2. Smelt sukkerfri hvit sjokolade i en liten bolle over vannbad. Rør innimellom, hvit sjokolade kan være litt seigt å smelte. Rør inn philadelphia, sukrinmelis, vaniljeessens og vaniljepulver og rør godt.
3. Smak gjerne på melkekremen om du ønsker den søtere eller friskere, og juster deretter. Fordel så melkekremen i sjokoladehjertene, la det være igjen noen millimeter øverst.
4. Fordel resten av melkesjokoladen som ett topplokk over melkekremen. Sett kjølig til sjokoladen er stivna, det tar 5-10 minutter i fryseren.
5. Oppbevar hjerteeggene i kjøleskapet.
Les også:
Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost
Slankegründer Inger Kløkstads oppskrifter på gode og sunnere søtsaker
Lavkalorigelé med bringebærsmak
Lag sukkerfri gelè på 123.
Ingredienser
(2 porsjoner)
1 dl fun light, bringebærsmak
4 dl vann
5 plater gelatin
Bløtlegg gelatinplatene så de blir myke, cirka 5 minutter. Kok opp saft og vann, og smelt deretter gelatinplatene i blandingen. Hell over i porsjonsformer eller skåler og sett kaldt til geléen er stivnet. Dette kan ta 4-5 timer, men geléen kan fint lages dager i forveien.
Sukkerfri vaniljesaus
Ingredienser
5 dl melk
40 g sukrin+
1-2 vaniljestenger
20 g maisenna - bruk litt mer for fyldigere saus, og 40 g for vaniljekrem
3 eggeplommer
Evt. et par ss mager kesam/naturell yoghurt
1. Ha melk og sukrin+ i en kjele.
2. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene med en kniv og ha både frøene og stengene i melkeblandingen. La dette varme seg opp til kokepunktet på svak varme, sett kjelen til side og la blandinga stå og trekke seg litt for å få ut mest mulig smak av vaniljestengene.
3. I en bolle for seg pisker du eggeplommer sammen med maisennamel.
4. Sil melkeblandingen og ta ut vaniljestengene, og pisk halvparten av melken i bollen med eggeplommer og maisenna.
5. Så heller du alt tilbake i kjelen, varmer opp til kokepunktet på nytt på svak varme. Rør hele tiden, når blandinga når kokepunktet begynner den å tjukne, trekker du den til side. Den kan stå og boble noen sekunder før du trekker kjelen vekk, men ikke la den koke lenge for da risikerer du at vaniljesausen smaker egg.
6. Avkjøl og rør eventuelt inn mager kesam.
Les også:
Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost
Slankegründer Inger Kløkstads oppskrifter på gode og sunnere søtsaker
Sukkerfri og proteinrik sjokolademousse
Hele oppskriften inneholder cirka 280 kalorier.
Ingredienser
200 g gresk yoghurt
30 g kakaopulver
40 g sukrinmelis
15 g sukringold, evt. mer sukrinmelis
En klype salt
2 gelatinplater, bruk 3 om du ønsker sjokoladefromasje
2 eggehvitter
3 ss vann
Bruk gjerne sterk kaffe istedenfor vann for å få mocca-sjokolademousse.
Fremgangsmetode
1. Stivpisk eggehvitene. Du skal kunne snu bollen opp ned uten at de faller ut.
2. Legg gelatinplatene i vann i 5 minutter så de blir myke.
3. Bland sammen gresk yoghurt, kakao, sukrinmelis, sukrin gold, en klype salt, gjerne med miksmaster.
4. Smelt de myke gelatinplatene i 3 ss kokende vann. Rør godt så det løser seg opp, og hell i yoghurtblandingen mens miksmasteren går.
5. Vend deretter inn de to stivpiskede eggehvitene med en slikkepott. Vend godt, men forsiktig så alle små eggehvite-"klumper" jevner seg ut, men likevel skal ikke moussen miste for masse luft. Hell over i porsjonsformer eller ei større skål, og sett i kjøleskap i minst 3 timer før den er spiseklar (fryseren 1 time og kjøleskap 1/2 time for hurtigavkjøling) Oppbevar i kjøleskap, den holder seg noen dager.
Les også:
Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost
Slankegründer Inger Kløkstads oppskrifter på gode og sunnere søtsaker
Ekte vaniljepudding uten sukker
Hele puddingen inneholder cirka 160 kalorier.
Ingredienser:
1,5 dl melk
1 ss sukrin +
1/2 vaniljestang
12 g maisenna
1 eggeplomme
1 ss mager kesam
Slik gjør du:
1. Del en vaniljestang på tvers, deretter deler du ene halvdelen på langs så du kan skrape ut frøene med en kniv. Ha både frøene, vaniljestangen, sukrin+ og melken i en kjele. La det koke opp til kokepunktet, trekk pannen av platen og la blandinga stå og trekke ut mest mulig smak.
2. I en bolle for seg blander du sammen maisenna og eggeplomme.
3. Ta vaniljestangen ut av melkeblandingen og slå den over bollen med maisenna og egg. Rør godt og hell deretter blandingen over i kjelen igjen. Varm opp på svak varme mens du rører hele tiden, når blandingen når kokepunktet begynner det å tjukne. Rør noen ganger etter blandingen er blitt tjukk, og trekk pannen til side.
4. Avkjøl litt før du vender inn mager kesam og ha over i en dessertskål.
5. Sett kaldt, vaniljepuddingen er klar etter 1-2 timer i kjøleskapet.
Server med nyrørte bringebær, kiwi og blåbær.
Les også:
Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost
Slankegründer Inger Kløkstads oppskrifter på gode og sunnere søtsaker
Denne saken ble første gang publisert 08/07 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.